Translate

søndag 6. januar 2013

Test av Nikon V1 for macro fotografering


ISO400, f/5.6, 1/80

Et vanlig kompakt-kamera kan også ta makro-bilder. Men på grunn av den lille sensoren vil det være vanskelig å få til de duse, utviskede bakgrunnene som man kan få til med speilreflekskameraer. Disse har jo langt større sensorer. Og fullformatskameraene er desidert best når det gjelder å få til vakre bakgrunner.

Nikon V1 er et speilløst systemkamera med en sensorstørrelse midt i mellom kompaktkameraer og speilrefleks. Det har en sensor som er ca 4X de du finner i kompaktkameraer, men likevel langt mindre sensor enn de du finner i fullformats speilreflekskameraer.

Det som etter min mening gjør Nikon V1 egnet til macrofotografering er at man kan sette på en adapter (Nikon FT1) slik at man kan benytte de objektiv man allerede har fra før dersom man benytter Nikon sine speilreflekskameraer. I denne lille testen benyttet jeg en Nikon AFS 50mm f/1.4. På en Nikon V1 med en FT1 adapter blir en 50mm til et 135mm teleobjektiv, og nærgrensen beholdes og likeså den store blenderen på maks f/1.4. Sammen gir dette en etter min mening nydelig bokeh.  Og "pakken", dvs kamera + adapter + objektiv blir en meget kompakt løsning. Lett å ta med seg på tur.

Med FT1-adapteret montert får man kun ett fokuspunkt midt i bildet, men dette fungerer mer enn greit nok. Noen ganger hadde kameraet problemer med å fokusere. Jeg benyttet da manuell justering av fokuseringsringen på objektivet. Når så dette var grovinnstilt, klarte kameraet å finjustere fokuseringen.

I vedlagte bilder har jeg benyttet blendere mellom f/1.4 og f/5.6. Jeg synes bakgrunnene i alle tilfellene ble kastet fint ut, men dette er også avhengig av den faktiske avstanden mellom objekt og bakgrunn. I det nederste bildet er det liten avstand mellom objekt og bakgrunn. Det viser en gren i en einerbusk. Med blender f/1.4  klarte likevel kameraet med dette objektivet fint å gjøre bakgrunnen passe utvisket.

Kontrast, skarphet og farger var også meget bra.

Jeg prøvde også normalobjektivet som er på 10-30mm (tilsvarer 27 - 81mm i 35mm-format). Objektivet fokuserer så nært som 20cm, men med blender f/5.6 (30mm) evner ikke dette objektivet å viske ut bakgrunnen like bra som en 50mm i kombinasjon med FT1-adapteret.

Benytter man f eks en 105mm telemakro i kombinasjon med FT1-adapteret får man en brennvidde på 283mm. Dette vil gi en langt større forstørrelse av objektet. Vi snakker da om virkelig makro med 1:1 gjengivelse av objektet. 

Mange nettbutikker kjører tilbudspriser på Nikon V1 nå for tiden. Dette fordi Nikon har kommet med en ny utgave (Nikon V2). For makrofotografer er Nikon V1 en meget god, enkel og rimelig løsning. 

Ønsker man dessuten å ta f eks fuglebilder og har et teleobjektiv fra før av, så er et Nikon V1 også av denne grunn noe å vurdere. En standardzoom som 18-200mm blir ved hjelp av FT1-adapteret forvandlet til en 50-540mm! Eller en 70-300mm blir til 189-810mm!!! 

ISO400, f/4, 1/200

ISO400, f/2.8, 1/200

ISO400, f/4, 1/200

ISO400, f/1.4, 1/200
ISO400, f/4, 1/125

ISO400, f/3.5, 1/1256 kommentarer:

 1. Kjempefine makrobilder.
  Jeg ser jo at du kan masse om det tekniske innen fotografering. Jeg leser og prøver å lære mer om det teknsike inne dette området.
  Tusen takk for dine innlegg
  Fra Hilda

  SvarSlett
 2. det er en flott test Knut, og bilder snakker sin egen språk. Takk for test. interessant også for en som bruker canon:-)
  hilsen dirk :-)

  SvarSlett
 3. Hei Knut,- ja, dette er interessant lesing, og IKKE MINST mange flotte motiver!
  Ps. Jeg har prøvd å sende deg en mail, men av en eller annen grunn får jeg de ikke gjennom.... bare så du vet! Jobber med saken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Håper du får mailen din til å funke igjen!

   mvh Knut

   Slett
 4. Tusen takk til dere alle!

  mvh Knut

  SvarSlett
 5. Wow amazing photos. I really appreciate you by taking this type of photos with high quality. If you want more tutorials just visit here college paper writing service reviews

  SvarSlett