Translate

onsdag 30. april 2014

Forskjellige interesser for makrofotograferingJeg samler på bilder av fugler og synes det er spennende for hver ny art jeg klarer å fotografere. På samme måte er det mange som samler på bilder eller for den saks skyld bare en observasjon av f eks sommerfugler. Nettsiden Lepidoptera - Sommerfugler i Norge: http://www.lepidoptera.no er en slik side. De presenterer seg slik:
Her finner du informasjon om norske dag- og nattsommerfugler, blant annet utbredelseskart, forvekslingsarter, artenes flygetider, vertsplanter, rødlistestatus og tusenvis av fotografier. Du er også velkommen til å registrere deg og legge inn observasjoner og bilder av sommerfugler.

Da er motivasjonen for et makrobilde å dokumentere en forekomst. Har du en slik interesse eller har lyst til å begynne med dette, da er det mange ting du kan gjøre for å finne makromotivene. Vi har et hvitt hus og rundt utelysene om kvelden svermer insektene. Om morgenen er det lett å finne motivene sittende stille på veggen eller vinduene slik som de bilder jeg viser i dette blogginnlegget.

Om du ikke skulle klare å identifisere insektet, f eks gjennom å titte på bildene i Lepidoptera, så kan du spørre en biolog: http://www.bio.no/enbiolog/

Og vil du drive det lenger, så kan du henge opp et hvitt laken om natten og tenne et sterkt lys. Du blir ikke alene særlig lenge tror jeg. Noen fanger insektene på glass og dreper de for så å fotgrafere de døde satt på en liten knappenål. Da kan man rigge til en ideell opptakssituasjon hvor man kan ta stackingbilder, dvs en serie med bilder hvor man for hvert bilde flytter skarpheten på motivet bare bitte litte grann. Egne programmer legger så bildene sammen hvilket gir makrobilder med fantastisk skarphet. Vil du se slike bilder gå til denne nettsiden: http://makrofokus.se/blogg/2014/2/4/lokal-stackning.html og se på John Hallméns sine bilder eller på hans hjemmeside: http://johnhallmen.se1 kommentar:

  1. Spennende og en verden jeg kan lite om dessverre, men det er nå engang slik at jo mer kunnskap en får jo mer vekkes interessen å. Med Macro objektiv og nå snart sesong blir det forhåpentligvis noen `skudd` på meg å :-)

    Lærer en masse av deg da Knut, må få takke fordi du deler så raust, settes umåtelig stor pris på.

    SvarSlett