Translate

tirsdag 17. februar 2015

Tulipan workshop


Med et meget trist vær fikk jeg lyst til å leke meg litt med noen tulipaner i en vase i stuen. Oppgaven jeg ga meg var å ta bilder av en tulipan og prøve å få til noe fint ut av det. Det skulle vise seg at den oppgaven var vanskeligere enn jeg trodde.

Siden lyset var dårlig, selv i et sydvendt vindu, skrudde autoISOen seg opp i 4-5000. Da jeg ville ha støyfrie bilder skrudde jeg av autoISOen og satte ISO til 400. Dette ga meg lange lukkertider, så stativ var helt nødvendig. Jeg valgte å benytte en trådløs fjernkontroll slik at jeg skulle få minst mulig rystelser i kamera. Kunne selvfølgelig også valgt funksjonen for å slå opp speilet før bildet ble tatt, men jeg fikk ikke dette til å fungere som det skulle. Ikke alltid lett å finne ut av menyene på disse kameraene.

I en flerfarget bukett med tulipaner valgte jeg en rosa mot det grå vinduet. Tenkte at disse fargene sto godt til hverandre. Ikke lett å velge riktig blomst i en flerfarget bukett. Under er det første bildet jeg tok. Et helt tradisjonelt bilde av en rosa tulipan mot et grått vindu.


Så ble jeg litt fasinert av den lille knoppen på denne tulipanen. Det gjelder jo å finne noe som stikker seg ut litt fra det normale. Jeg valgte å legge fokuspunktet på knoppen mens resten av blomsten skulle være uskarp. Fine, diagonale linjer i bildeflaten.


Så kan man jo også leke seg med etterbehandlingen. Nik Softwares Analog EfexPro2 plugin etterlikner gamle analoge filmkameraer hvor det feilfrie ikke er hva man søker, men heller de preg som slike kameraer med film kan gi. Her er en moderat versjon av et vintage kamera. Og det første bildet er også laget med samme plugin hvor jeg har benyttet en dobbelteksponerings effekt.Så oppdaget jeg det grønne bladet med en fin krøll i enden. Det var en fin liten detalj som jeg ville la bildet fokusere seg rundt.Så ble spørsmålet hvilket utsnitt og format jeg skulle velge, - høydeformat eller kvadratisk? Ikke lett å velge, jeg synes begge fungerer.


Objektivet jeg valgte denne gangen var Sigma 150mm makro og for å komme enda nærmere krøllen på bladet satte jeg kamera i DX-modus hvor jeg får en brennviddeforlenging på 1,5X. Uttrykket blir nesten abstrakt, men det er jo det som er så spennende med makro at man kan leke seg med linjer og former og teksturer.

Lyset var som nevnt kun lyset fra et sydvendt vindu en gråværsdag hvilket betyr veldig bløtt lys.

Da jeg skulle redigere bildene oppdaget jeg at jeg hadde glemt å nullstille kamera slik at alle bildene var tatt i JPG medium størrelse og ikke i RAW-format. Dette begrenset mine muligheter for å gjøre justeringer i bildefilene noe, men ikke så mye.

Bildene fremstår litt mørke og jeg kunne godt valgt å trukket de mere over i high-key som i bildet under.


Fortell meg gjerne hva du synes om resultatet! :-)


Low key

5 kommentarer:

 1. Smukke smukke billeder :)

  Knus og kram herfra

  SvarSlett
 2. Tusen takk til Elfepigen for din kommentar!

  SvarSlett
 3. Her ble det mange fine resultater, Knut,- likte det myke uttrykket i det første,- men også det hvor du har brukt Analog Efex... den har jeg sjelden vært innom, men det fikk jeg lyst å prøve etter å ha sett denne versjonen. Likte også high-key versjonen og utsnittet!
  Ha en fin ny uke, Knut:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kommentaren din Monica! Det betyr mye for meg når du gir meg komplimenter!

   Slett
 4. Trovo bellissima l'immagine in Banco/Nero

  SvarSlett