Translate

fredag 15. april 2016

Fullformat eller m43?

Blender f/7.1

Jeg ville ta bilder av noen Blåstjerner som står langs veien vår. Først tok jeg noen bilder med Olympus EM5 MK2 som er et kamera med halvparten så stor sensor som fullformat. (Fra bilde nr 3 og nedover.) Men jeg ble ikke helt fornøyd med disse bildene.

Utfordringen var å isolere de fra hverandre og fra bakgrunnen hvor gresstråene skapte mye forstyrrende streker. Samtidig ønsket jeg ganske mye av blomsten som er ganske stor i fokus. Da blir det en balansering mellom hvor mye fokus man vil ha på blomsten og hvor mye av bakgrunnen som kan synes i bildet.

Bilde 1 og 2 er følgelig tatt med Nikon D750 som er et fullformatskamera med Sigma 150mm makro.

En  vesentlig forskjell på kameraene var at det var nesten umulig å få Sigmaen til å stille skarpt ved hjelp av autofokus. Denne måtte derfor fokuseres manuelt. Når det til tider også blåste godt i regnværet, så var ikke dette så helt enkelt. Olympus utstyret hadde ingen problemer med å finne fokus akkurat der jeg ønsket det.

Forskjellen jeg synes å se er at et fullformats kamera gir en lekrere bokeh sløring av bakgrunnen. For hvert bilde har jeg angitt den blender som er benyttet. Begge objektiv har omtrent samme brennvidde (120 - 150mm). Bildene er redigert omtrent likt. Den vesentligste forskjellen er derfor sensorstørrelsen.

Blender f/4.5

Bildene under er tatt med Olympus kameraet. Blomstene var fylt med vann.

Blender f/4

Blender f/2.8

Blender f/4.5

3 kommentarer:

 1. flott demonstrasjon av blender , alle bilder er på sin måte nydelig !

  SvarSlett
 2. Når jeg ser hele serien, blir jeg personlig helt klart dratt mot bilde 1 og 2.
  Det var jo disse fantastiske bakgrunnene i bildene dine (selvfølgelig sammen med resten av bildet.. farger, komposisjoner motiv osv) som i sin tid inspirerte meg så veldig til å utforske selv..
  Har vært på blåveisjakt i disse dager, men sliter med bakgrunnene, for de står så veldig nedi marka... og gress og blader og alt mulig forstyrrer, selv om jeg prøver å rydde litt... jaja, får prøve litt til :)
  Ha en fin helg, Knut :)

  SvarSlett
 3. Ja enig! Fullformat gir lekrere bakgrunn.
  Blåveisen strekker seg høyere fra bakken straks det blir varmere i været.
  Lettere med hvitveisen.

  SvarSlett