Translate

torsdag 11. august 2016

Hvilket makroobjektiv bør jeg velge?For Nikon finnes det makroobjektiver fra 15mm til 200mm. Tilsvarende også omtrent for andre speilrefleksprodusenter. Med makroobjektiv mener jeg da objektiver som evner å gjengi et objekt i 1:1 på sensoren. Andre krav til et makroobjektiv er at det skal kunne ta bilder med stor skarphet, oppløsning og kontrast slik at alle detaljer i bildet gjengis godt.

Hvorfor finnes makroobjektiver i så stort omfang av brennvidder?
Svaret er: Det kommer an på hva du ønsker å ta bilder av.


Det 15mm objektivet jeg tenker på er et supervidvinklet objektiv som heter Venus Optics Laowa 15mm f/4 Macro Nikon F. Det er det første makroobjektivet på markedet til fullformatkamera med 15mm vidvinkel. Objektivet har en synsvinkel på hele 110 grader, 1:1 forstørrelse og intern fokusering. Dette gjør at man kommer nærme motivet som for eksempel et insekt samtidig som man får med bakgrunnen og miljøet insektet lever i. 

Dette kunne man også oppnådd ved å benytte et kamera med en mye mindre sensor enn fullformat som for eksempel et mobilkamera. Man kan få kjøpt forsatslinser til å sette på mobil slik at man oppnår en forstørrelse av objektet på mobilens lille sensor.


Et objektiv på 200mm gir en helt annen effekt i bildene. Med et slikt objektiv blir det veldig snevert fokusområde og bakgrunnen blir helt sløret. Når brennvidden blir større enn 100mm, får man også en større arbeidsavstand til motivet slik at man i mindre grad forstyrrer og skremmer bort for eksempel en sommerfugl.


Hvilket makroobjektiv bør man så velge?
Fordi makroobjektiv bør ha høy optisk kvalitet, kunne fokusere nært til motivet og gjerne også være lyssterke, kreves det godt glass og slikt koster vanligvis noen kroner. Teleobjektiv forutsetter mere glass enn kortere brennvidder og derfor blir disse vanligvis dyre. Ofte blir det derfor lommeboka som bestemmer hva man kjøper.


Uten å vite sikkert ville jeg gjette at det selges flest makroobjektiv med en brennvidde på omtrent 100mm pluss/minus. Slike objektiv dekker da også de fleste behov i forhold til motiv. Kortere eller lengre blir en avveining i forhold til behovene.


Det aller rimeligste makroobjektivet er jo å kjøpe en mellomring som lar deg snu normalobjektivet som da blir et manuelt objektiv, men gir mulighet for å ta bilder mye nærmere motivet med dertil god forstørrelse av motivet. En slik mellomring koster ikke mange kronene. Normalobjektivet bør imidlertid ha mulighet for nedblending av objektivet.1 kommentar: