Translate

søndag 4. september 2011

Abstrakte makrobilder

Cafe Noir

Hva gjør man "Når nettene blir lange og kulda setter inn"? Nei, det er ikke jul ennå, men det er ikke akkurat sommervær ute. Det regner, det blåser og er riktig utrivelig. Da må man finne på noe å ta bilder av inne. Selfølgelig kan man finne potteplanter eller kanskje ta en tur innom blomsterhandelen og kjøpe blomster til kona, - bare for å låne de litt for å ha noe å ta fine bilder av.

Men nå hadde vi ikke noe slikt i huset, og hva gjør man så? Jo, man plukker frem en kopp fra Ikea, en gammel grønn glassbolle og til slutt oppvask kosten. Så får vi se hva slags bilder man kan få ut av disse som utgangspunkt.

Når det regner ute, så får man veldig fint lys fra vinduene. Vi har et østvendt vindu langs kjøkkenbenken, og på denne benken plasserte jeg objektene etter tur. Kamera ble satt på stativ og innstilt på ISO 200 for å få så lite støy i bildene som mulig. Jeg valgte største blender på mitt makroobjektiv. Her var det ikke topp dybdeskarphet som gjaldt, men softe fargetoner og duse bakgrunner.

Gå nære og prøv å lage gode komposisjoner, - linjer som strekker seg diagonalt, myke, fine sådane. Tenk på det gylne snitt og tredjedels-regelen. Tenk også lys og skygge og dybde og perspektiv.

Da blir det som resultat bilder som dette eller noe annet helt avhengig av hva man finner i skapet eller får lyst til å bruke. Her er det bare fantasien og kreativiteten som begrenser resultatene. Let i skapene og eksperimenter, så kan overraskende resultater vise seg. Dette innlegget var bare ment for å gi dere ideer og tok ikke lang tid å produsere. Når man først finner noe som man synes fungerer, så kan små endringer i lys, skygge, fokuspunkt og valg av dybdeskarphet åpne helt nye muligheter.

Bare en liten advarsel: Det er lett å bli hekta og da løper timene fort unna!

Grønn abstraksjon

Strekker seg mot lyset

Og her er utgangspunktet for de forskjellige bildene.

Kaffekoppen fra IKEA.
Legg merke til hvor flott lyset fra vinduet smyger rundt koppen.
Virkelig soft lys.

En god gammel grønn glassbolle.
Fra Hadelands glassverk, tror jeg.

Denne har vel de fleste i huset?
Oppvask-kosten til Jordan som vet hvordan.

Det er klart at det er det objektet man har som utgangspunkt som bestemmer mye av resultatet av bildet. Derfor er det bare å lete. Bildet under har ikke som utgangspunkt noe man finner inne, men noe man møter i naturen. Det er en sommerfugl, en Nestlesommerfugl i flukt.

2 kommentarer:

  1. Meget bra, Knut!
    Enkelt og greit forklart, fra den macroens mester som du er :)

    Ha en fin dag!

    Hilsen Inger-Lise:)

    SvarSlett