Translate

torsdag 22. september 2011

Maur


Maur er noen fasinerende vesener. Opp eller ned ser ikke ut til å spille noen rolle. Og de er utrolig sterke i forhold til sin størrelse. De fleste maur er mindre enn 1 cm lange. Og de er sosiale vesener. De er alle klar over sin egen spesielle rolle i det store samfunnet. De hjelper hverandre, og det kan se ut til at de på et eller annet for oss uforståelig vis kan kommunisere med hverandre slik at de kan samarbeide.   Hvordan gjør de det? Telepatisk? Jeg tror det er mye vi ikke vet om disse små individene.


Man tror det finnes ca 15.000 forskjellige typer maur på jorden hvorav ca 53 forskjellige i Norge.


Visste du at den samlede vekten av maur på jorda er større enn den samlede vekten av mennesker? Det innebærer jo at det må være ekstremt mange av disse småkrypene. Noen steder fortrenger da også maur mennesker, fordi man ikke klarer å ta knekken på de når de blir for plagsomme.


Hva sies her? Hei du! Står til? Noe nytt å fortelle? Har du hørt at? Eller at; Pass deg! Lenger opp lurer det fare!

Blir maur på samme måten som bier stresset av mobiltelefoner? Kommuniserer de på samme frekvensen slik at mobiltelefoner forstyrrer de?


Maur lever i symbiose med andre dyr som f eks bladlus som de får honningdugg fra. En sukkerholdig væske. 


Les mer om maur på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Maur

Skummelt?
Noen forteller meg at de ikke fotograferer makro fordi de er redde småkryp som f eks maur. Det kan man jo forstå når man ser på enkelte Aliensfilmer og ser likheten i utseende med mange insekter. Et tips da er å fokusere på noe annet enn hvordan småkrypene ser ut gjennom makroteleobjektivet. Konsentrer dere om selve fortograferingen og ikke utseendet til insektet.

Flittige maur søkes!
Forskerne Åse og Torstein samler inn historier, ord og uttrykk som har med maur å gjøre. Kanskje du kan hjelpe?

Har du noen gang hørt at maurtuer alltid er på sørsiden av et tre? Selv om dette kunne vært praktisk for en retningsvill stakkar på skogstur, er det nok bare oppspinn.


Nå vil forskere samle inn flere slike vandrehistorier om maur - i tillegg til folketro, kjerringråd og lokale historier. Forskerne vil også gjerne få vite om navn, kallenavn, ord og uttrykk som kan knyttes til insektet. De vil rett og slett vite mer om hva folk vet og tror om maur. Kanskje du kan bidra?
 
http://nysgjerrigper.no/Artikler/2011/april/maurforskning (Websiden til Norsk forskningsråd)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar