Translate

lørdag 26. juli 2014

Idasblåvinge (Plebeius idas)


Jeg tror dette er en Plebeius idas eller også Idasblåvinge og siden det er sommer så kommer jeg da umiddelbart til å tenke på Astrid Lindgrens Idas sommarvisa:


Du ska inte tro det blir sommar, 
ifall inte nån sätter fart 

på sommarn och gör lite somrigt, 
då kommer blommorna snart.

Jag gör så att blommorna blommar,
 jag gör hela kohagen grön,

och nu så har sommaren kommit, 
för jag har just tagit bort snön.

Nå vet jeg ikke om det er den samme Ida som har gitt navn til denne lille og vakre sommerfuglen som tilhører gruppen Blåvinger og innenfor disse finner man slekten Plebeius. Trolig ikke fordi denne sommerfuglen finnes over hele Europa. Den har et vingespenn på bare 21 - 28 mm! Så denne er liten. Les mer på Wikipedia om denne: http://no.wikipedia.org/wiki/Plebeius

Om Idasblåvinge sier Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Idasblåvinge
Idasblåvinge ligner på argusblåvinge og kan være vanskelig å skille fra den. Et sikkert artskjennetegn er at argusblåvinge har en liten krokbøyd spore ytterst på framskinnbeinet, mens denne mangler hos idasblåvinge.
Hannen har blå farge på vingenes overside. Langs vingeranden, et fint hvitt tynt bånd eller søm ytterst og et mørkere bredere svart innenfor. Overgangen mellom det svarte feltet og den blå fargen er ganske markert. Vingeundersiden er gråbrun med mørke flekker i noen svært tynne hvite ringer. Ved vingeroten utbrer et lite blå grønt farge felt seg helt inne ved vingeroten. Bakvingenes underside har et gulorange tydelig bånd med noen blå runde flekker.


Jeg prøvde først å fotografere uten stativ, men den flyttet seg så raskt rundt på blomsten, var så liten og i tillegg var det vind, så jeg fikk ytterst få skarpe bilder. Stativ helt nede på bakkenivå, vinkelsøker på kamera og en kombinasjon av manuell og autfokusering med ett fokuspunkt på hodet.

Bildeinfoen var: Nikon D700, Sigma 150mm makro, ISO800, f/10 og lukkertider fra 1/250 til 1/640. Ytterst lite etterbehandling mest for å dempe høylysene på blomstene da bildene ble tatt i fullt solskinn.

Jeg krabbet rundt på en brunsvidd gressplen og fikk utslett på knær og legger, men hva gjør man ikke for å få bilde av denne vakre skapningen?

4 kommentarer:

 1. Min MACRO helt :-) for mer perfekt kan det jammen ikke bli!

  SvarSlett
 2. Så vackert!
  jag har jämt otur när jag ska ta på fjärilar.....de måste höra bra, de flyger när jag kommer :-(

  SvarSlett
 3. Min MACRO helt også, Anne!
  Nå er jeg endelig på nett igjen for noen dager, og har lest alt fra "perm til perm" siden sist jeg var innom.
  Legger igjen min hilsen her,- for makan til vakker serie, Knut... Fargene, bakgrunnene, komposisjonene,- alt stemmer bare så bra,- mesterlig utført!
  Ha en fin søndag der du måtte være:)

  SvarSlett