Translate

tirsdag 4. oktober 2011

Det handler om lys


Fotografering handler om lys. Farger og uttrykk i bildet kan bli høyst forskjellig avhengig av hvordan man eksponerer. Bildene i dette innlegget på bloggen min handler om nettopp det. Dette handler ikke nødvendigvis om hva som er riktig eksponering. Det handler like mye om valg av stil.

Jeg ser og jeg kjenner flere fotografer som bevisst overeksponerer bildene for å gi de en high key effekt. Bildet på toppen er et high key bilde. Det er dessuten tatt med full blenderåpning, dvs f/2.8 og med et telemakro-objektiv. Dette  gir en soft og dus og diffus effekt, og noen liker bildene slik. Fargemetningen er også dratt litt ned.


Bildet over har en mer normal eksponering, fargemetning og med en middels stor blender, f/5.6. Dette gir større dybde i blomsten og skaper også mer liv i bakgrunnen.


Bildet over er et typisk low key bilde. Blendervalget her er f/4, og det er litt undereksponert. I tillegg er det lagt på en vignettering hvilket bidrar til at bildet virker enda mørkere. Vignetteringen skaper også en "tunneleffekt" hvilket bidrar til at blikket søker mot de lysere partiene i bildet, og effekten skaper også mer dybde.

Hva man liker blir smak og behag. Tre bilder av samme motiv og høyst forskjellige.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar