Translate

lørdag 10. desember 2011

Hvor blir insektene av?


Hvor blir insektene av når frost og vinter kommer? Dette sier Wikipedia om dette:

Hvor blir insektene av når frosten kommer om høsten? De fleste fryser i hjel og dør, men på ett eller annet vis må alle insekter overleve vinteren. Insektene overvintrer i alle livets stadier, noen som egg, andre som larver og noen som voksne. I overvintringsstadiet (egg, larve eller voksen) tåler insektene minusgrader og vanlig norsk vinter.

I alle levende celler er det vann, om vannet fryser dør cellen. Insekter (og mange andre dyr) har en «frostvæske» med seg, i kroppen, den gjør de tolerante mot kulde. Enkelte biller kan tåle kulde ned mot minus 30 grader, og deretter når de tiner leve videre.

Og Illustrert Vitenskap skriver: 

Snø og sludd gjør livet surt for insektene. Men i motsetning til mange fugler og visse pattedyr er det bare en liten del av insektene som har løst problemet ved å stikke av fra det. Det finnes imidlertid enkelte arter som benytter denne teknikken med stort hell. Det best kjente eksempelet er de amerikanske monarksommerfuglene som flyr fra Canada og den nordlige delen av USA om høsten for å tilbringe vinteren i Mexico. Mange av disse sommerfuglene flyr over 4000 kilometer for å komme vekk fra kulden. For øvrig er monarksommerfuglenes uvanlige atferd i fare. Vinterkvarterene trues av tømmerhugst og jordbruk, men Mexicos regjering har nå opprettet et reservat.

Men de aller fleste insektene holder seg på levestedet. Man kjenner enkelte arter som kan være aktive i snø og kulde, men det er et fåtall. De fleste tilbringer vinteren i en form for dvale. Dyrenes stoffskifte opphører nesten helt, slik at de ikke behøver særlig mye energi for å overleve. Samtidig utskiller de spesielle glykoproteiner i blodet, og det fungerer som frostvæsken i en bil slik at det ikke dannes is i cellene. Det er imidlertid også en del arter som ganske enkelt dør når kulden setter inn. Men først har de lagt egg som ikke tar skade av frosten. Eggene tiner opp om våren, og en ny generasjon kommer til verden.Disse insektene klarer seg gjennom vinteren også
Og du har dem til og med under dyna! Les følgende artikkel:
http://www.dinside.no/809550/det-kryr-av-dem-i-senga-di


Jeg har lest at man kan redusere mengden slike småkryp ved ikke å re opp sengen! Dyrene trives best når den fuktigheten sengetøyet har samlet gjennom natten blir der. Så ved å lufte sengetøyet godt eller ved å snu dyna og la lakenet ligge åpent, så forsvinner mer av fuktigheten. 2 kommentarer:

  1. Utrolig flott makrobilde. Og så lærte jeg masse her om insektene om vinteren.
    Ha en trivelig førjulstid til deg.

    SvarSlett