Translate

lørdag 30. september 2017

Å finne det man leter etter


Å fotografere makro er på mange måter å finne det man leter etter. For eksempel er det mange blomster, men det gjelder å finne den rette blomsten som skaper et bra bilde.

Jeg vil ikke påstå at jeg med de bildene jeg her viser nødvendigvis fant den rette blomsten, men det var mange bilder jeg forkastet og mange blomster jeg gikk forbi på leting etter et godt motiv.

Så hva ser jeg etter?

For å få til en bra bakgrunn, som for meg er en nøytral og utvisket bakgrunn, må blomsten stå ganske så isolert fra andre. Selvfølgelig kan man plukke bort ting som forstyrrer i bakgrunnen og man kan posisjonere seg lavt og slik at mindre synes i bakgrunnen. Og så kan man ved å velge den rette blenderen i kombinasjon med brennvidde også kontrollere dette.

Den "perfekte" blomsten er nødvendigvis heller ikke en blomst som er helt uten feil og mangler. Ta bildet øverst som eksempel. Bildet viser en klase med blomster. Skulle jeg ha fjernet de to visne restene av blomster i klasen? Den blomsten jeg valgte å fokusere på har heller ikke helt perfekte kronblader. Jeg valgte å vise blomsten slik den er fordi den likevel er vakker selv om den ikke er perfekt.

Ingen av oss er heller perfekte. Det meste i naturen har en eller annen skavank, men de kan likevel være vakre. Og heldigvis varierer jo dette fra person til person også hva som den enkelte oppfatter som vakkert.


På bildet over vurderte jeg å fjerne bladene. Det er ikke tvil om at dette ville gitt et roligere bilde, men jeg valgte å la være. Så kunne jeg i redigeringen visket ut bladet slik at det ville blitt mindre skarpt.


På bildet over kunne jeg ha tatt bort knoppene. De fikk også bli med.

Det som fascinerte meg med disse blomstene var at de på avstand så helt alminnelige ut. De fantes både i hvitt og i rosa/cyklam. Men ved nærmere øyesyn oppdaget jeg den fantastiske griffelen i midten av blomsten med de sterke kontrastene og tegningene på kronbladene.

Så ser jeg nå i ettertid at jeg burde jo også tatt bilder av nettopp disse detaljene. Det var ikke så lett i virkeligheten fordi det blåste og jo nærmere man kommer desto større blir bevegelsene i motivet.

Under har jeg inkludert en del nærbilder som delvis viser det jeg sier om hvor fantastisk flotte disse blomstene er.

Nå har jeg ikke lenger tilgang til området hvor de står, for området er nå gjerdet inn og skal bli en byggeplass hvor det kommer opp en stor boligblokk i stål og betong. Det vakre må vike for menneskenes søken etter stadig mer plass hvor naturen fortrenges.

Glad at jeg i alle fall fikk tatt disse bildene før raseringen starter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar