Translate

lørdag 9. juni 2018

Bløtvinger are doing it


Endelig fant jeg noe annet enn fluer eller noen få blomster å ta bilde av. To bløtvinger var i heftig omfavnelse opptatt med å sikre neste generasjon. Og det trengs for det er ikke ofte jeg ser slike nå lenger. De er langt færre enn før.

Jeg fant de i skyggen en ettermiddag inne i et bringebær kratt. Med andre ord lite lys så uten blits måtte jeg opp i ISO3200 når blendervalget ble f/9 for å sikre stort nok skarphetsområde.

Mynte


En blomst som ser ut til å trives i hagen vår uansett vær er denne mynteplanten med små vakre blomster.

Vi har aldri brukt den i maten, men en landbruksmann som var på besøk en gang sa at det finnes mange planter i mynteslekta og at dette var en av dem.

Fotografert med Lumix GX80 og Olympus 60mm macro.

fredag 8. juni 2018

Sommeren kom tidlig i år, - vil den vare?


Sommer kom tidlig i år. Naturen hoppet over våren. Hva blir det neste? Regntid? I alle fall forteller meteorologene at det kommer et værskifte, - og kanskje er det bra. Som det meste av alt annet i livet er litt av hvert ofte det beste, - litt tørt vær og litt vått vær. Ikke pent eller dårlig. Begge deler er bra vær.

For naturen trenger regn like mye som vi mennesker heller ikke klarer oss uten vann.

Jeg ser få insekter i år og faktisk også lite blomster. De blomstene som kommer visner fort i varmen. Og fuglene, - svaler f eks, ser jeg også få av. For hva skal fuglene leve av når det både er få insekter og lite frø?

Vi blir lett egoistiske i varmen. Vi tenker mer på egen brunfarge enn på bøndene og dårlige avlinger og resultatet av dette; økte priser på matvarene.

Bildet over er fra i våres av blomstene på spireahekken. Bildeinfoen er:
Panasonic Lumix GX80 med Olympus 60mm macro, f/6.3, 1/320, ISO200.


mandag 4. juni 2018

Hvorfor insektene forsvinner



Når man som meg fotograferer insekter år etter år, så er kan man ikke annet enn å undre seg hvorfor det år for år har blitt så mange færre av dem. Selv i år hvor sommervarmen kom tidlig så ser jeg likevel lite med insekter. Jo da, - en god del fluer som alltid, men ytterst få nattsvermere og biller og mange andre.

2018 var spådd å bli et vepseår fordi dette går i sykluser hvor det annenhvert år blir mange av dem og da i år som 2012, 2014, 2016 og nå skulle 2018 bli et slikt år. Men jeg leste et sted at biologer tror at det har vært for mye sterk varme og for tørt så det trolig ikke blir et stort vepseår likevel i år.

Så kan vel også denne varmen og tørken også påvirke annet insektsliv antar jeg. Men også andre faktorer spiller inn. Der vi har hytte i Sverige/Bohuslän vokser kulturlandskapene igjen fordi disse traktene har tidligere vært preget av mange småbruk med sauer og kuer som har beitet fritt på engene. Nå gror diker igjen og takrørvekster brer seg utover åkrene. Store trær finner gode vekstforhold og forsyner seg av grunnvannet litt lenger inn. I det høye gresset finner ikke alle småblomstene som Evert Taube sang så vakkert om lenger grobunn og med mangelen på dem finner heller ikke insektene gode vekstforhold.

Gjengroingen av kulturlandskap ser vi også i Norge.
https://www.nrk.no/norge/roper-varsko-for-a-hindre-at-norge-gror-igjen-1.14067780

https://www.nrk.no/nordland/norge-gror-igjen_-geograf-fortviler-over-utviklingen-1.12488415

Da blir kanskje "Bienes historie" av Maja Lunde virkelighet langt tidligere enn hva hun skriver om i sin bok.

Kanskje spiller også klimaendringer inn. Den såkalte globale oppvarmingen.

Sabima gir en langt bredere forklaring på fenomenet at insektene forsvinner:
https://www.sabima.no/

https://www.sabima.no/trua-natur/kulturlandskapet/

Kulturlandskapet som vi mennesker har holdt i hevd i tusenvis av år har gitt rom for tusenvis av planter og insekter som trenger åpne plasser med mye lys. Dessverre er dette kulturlandskapet i ferd med å bli borte, og det har store konsekvenser blant annet for pollinerende insekter, som bier.
Kilde: Sabima

Det er alltid deilig med noen varme dager, men hvis årstidene kun blir sommer eller vinter, så ønsker jeg meg tilbake til mer normale tider med skiftende vær, regnbyger, kuer og sauer som beiter på markende og hvor engene blomstrer slik Evert Taube synger om i Änglamark:

Änglamarkav Evert Taube (1890-1976)

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm,
leka tittut mellan blommande grenar.
Låt fåglar flyga och sjunga för oss sin psalm,
låt fiskar simma bland bryggor och stenar.

Sluta att utrota skogarnas alla djur!
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.