Translate

fredag 30. desember 2011

torsdag 29. desember 2011

Prosjekt Trollsländor


Projekt Trollsländor i Östergötland pågår under perioden 2008-2012 medan dito projekt i Skåne sker 2009-2014. Båda projekten syftar till att öka kunskap och engagemang för trollsländor samt stimulera naturintresse i respektive landskap/län.

Slik står det skrevet på nettsiden: http://www.trollslandor.se/

Om du ønsker å lære litt mer om vannymfer, så er dette et nettsted du burde ta turen innom. Her finner du også nyttig informasjon å laste ned som f eks en veileder for den kartleggingen som gjøres i de to distriktene i Sverige:

Veilederen gir informasjon om hvor man kan finne vannymfene og disse rådene er gyldige for tilsvarende områder i Norge. Les og lær og gled dere til vår og sommer. I dag er det en uke siden sola snudde og dagen har blitt ca 6 minutter lengre allerede.





mandag 26. desember 2011

Azalea


Når hjemmet fylles med juleblomster, så får man jo mange potensielle julemotiver også for makrofotografering. Benytt lyset fra et vindu og prøv å finne de vakreste og fineste eksemplarene å ta bilde av.

Azalea (Rhododendron simsii) er en av julens blomster, og JA, du leste riktig, - dette er egentlig en liten rhododendronbusk. Den finnes i rødt, rosa, lilla eller som her hvit. Den kom til Europa på 1800-tallet.

Den har lett for å tørke ut, og liker ikke altfor varme stuer. Drukne potten i en bøtte, til det ikke kommer bobler, hver tredje dag. Får den den bare vann regelmessig, så står den lenge, men tørker den ut kan den være vanskelig å redde.

lørdag 24. desember 2011

Julaften


Så ble det ingen hvit jul i år. Sola skinner og ute er det 7 grader varmt. I beddet utenfor huset vårt koser fiolene seg i sola, slik som denne jeg tok bilde av i morges straks sola viste seg. Et merkelig vær vi har nå for tiden. Men jul blir det likevel og faktisk er været ganske så deilig!

God Jul til dere alle!

Merry Christmas to you all!




Hva jeg ikke hadde regnet med å få se på julaften var en flue ute, men på ett av bildene oppdaget jeg at det satt en flue. La ikke merke til det da jeg tok bildet, for fluen var jo bitteliten, men på bildet syns den. Bare se selv på bildet under som er kraftig forstørret. Tenk en flue ute på julaften!



torsdag 22. desember 2011

Du grønne glitrende tre goddag


Jeg ønsker alle mine fotovenner en riktig god jul!

Takk for alle besøk og alle kommentarer dere har gitt meg!

Advarsel!
Visste du at i et helt alminnelig juletre kan det bo opp til 15000 småkryp? Les mer om dette på NRKs Newton side:
http://www.nrk.no/programmer/tv/newton/1.3132462

Og her et utdrag fra denne siden:
Juletreet er nemlig hjemstedet til en hel dunge med små insekter og edderkoppdyr. Når vi tar med oss en fin gran inn i varmen våkner de til live, og beiner rundt blant glanspapirkorgene som små gærninger. De fleste er så små at man må ha mikroskop for å se dem.

De fleste av disse er midd, lus og edderkopper og ganske ufarlige for mennesker. Men ønsk dem god jul de også!

lørdag 10. desember 2011

Hvor blir insektene av?


Hvor blir insektene av når frost og vinter kommer? Dette sier Wikipedia om dette:

Hvor blir insektene av når frosten kommer om høsten? De fleste fryser i hjel og dør, men på ett eller annet vis må alle insekter overleve vinteren. Insektene overvintrer i alle livets stadier, noen som egg, andre som larver og noen som voksne. I overvintringsstadiet (egg, larve eller voksen) tåler insektene minusgrader og vanlig norsk vinter.

I alle levende celler er det vann, om vannet fryser dør cellen. Insekter (og mange andre dyr) har en «frostvæske» med seg, i kroppen, den gjør de tolerante mot kulde. Enkelte biller kan tåle kulde ned mot minus 30 grader, og deretter når de tiner leve videre.

Og Illustrert Vitenskap skriver: 

Snø og sludd gjør livet surt for insektene. Men i motsetning til mange fugler og visse pattedyr er det bare en liten del av insektene som har løst problemet ved å stikke av fra det. Det finnes imidlertid enkelte arter som benytter denne teknikken med stort hell. Det best kjente eksempelet er de amerikanske monarksommerfuglene som flyr fra Canada og den nordlige delen av USA om høsten for å tilbringe vinteren i Mexico. Mange av disse sommerfuglene flyr over 4000 kilometer for å komme vekk fra kulden. For øvrig er monarksommerfuglenes uvanlige atferd i fare. Vinterkvarterene trues av tømmerhugst og jordbruk, men Mexicos regjering har nå opprettet et reservat.

Men de aller fleste insektene holder seg på levestedet. Man kjenner enkelte arter som kan være aktive i snø og kulde, men det er et fåtall. De fleste tilbringer vinteren i en form for dvale. Dyrenes stoffskifte opphører nesten helt, slik at de ikke behøver særlig mye energi for å overleve. Samtidig utskiller de spesielle glykoproteiner i blodet, og det fungerer som frostvæsken i en bil slik at det ikke dannes is i cellene. Det er imidlertid også en del arter som ganske enkelt dør når kulden setter inn. Men først har de lagt egg som ikke tar skade av frosten. Eggene tiner opp om våren, og en ny generasjon kommer til verden.



Disse insektene klarer seg gjennom vinteren også
Og du har dem til og med under dyna! Les følgende artikkel:
http://www.dinside.no/809550/det-kryr-av-dem-i-senga-di


Jeg har lest at man kan redusere mengden slike småkryp ved ikke å re opp sengen! Dyrene trives best når den fuktigheten sengetøyet har samlet gjennom natten blir der. Så ved å lufte sengetøyet godt eller ved å snu dyna og la lakenet ligge åpent, så forsvinner mer av fuktigheten. 



søndag 4. desember 2011

2.de søndag i advent


Jeg ønsker alle mine fotovenner en riktig god advent!

Nå er det bare 2 uker igjen til jul dere.

lørdag 3. desember 2011

Julekaktus i sort/hvitt


Ja, hvorfor ikke?

Så nydelige former og linjer som en julekaktus har
gir muligheter for kreative varianter
også i sort/hvitt.

Hva man liker blir som alltid
et spørsmål om smak og behag.


Og til slutt selve originalen.