Translate

lørdag 26. mai 2012

Maur i rognebærtre


Skulle ønske jeg visste mer om insekter. Jeg benytter ofte denne siden:
http://www.entomologi.se/index.html (den er veldig bra) for å prøve å finne ut av hvilket insekt det er, men selv da finner jeg ikke alltid svaret. Det er jo så enormt mange forskjellige insekter. Og jeg vet ikke hva dette er. Er det en flue eller er det en veps?

Og så kom svaret fra Morten hvilket jeg er meget takknemlig for: Dette er en hann-maur i slekten Formica (Formicidae, Hymenoptera), og dermed ingen flue.

Men den var stor denne mauren. Og hva den holdt på med er meg også et mysterium. Jeg trodde først at den holdt på med å legge egg, for meg så det ut som den stakk halen sin om og om igjen ned i bladet der den cvandret rundt. Men så forteller Morten meg at hannmaur ikke legger egg, så følgelig må jeg jo ta feil.



Dette var krevende bilder å ta. For det første blåste det, som det ofte gjør og fluen satt ganske høyt oppe på noen lange grener på et rognebærtre. Med andre ord må man ha en kort nok lukkertid.

For det andre var det skygge. Det var på nordsiden av huset. Det er for så vidt bra, fordi fluen var sort og med sol ville det blitt langt mere skinn i skallet dens. Med andre ord lite lys.

For det tredje var den ganske stor slik at en stor nok dybdeskarphet ville kreve liten blender, men dette gir jo lite lys.

For det fjerde var den i konstant bevegelse. 


Jeg benyttet stativ. Jeg måtte ha disse innstillingene på kameraet: ISO 1600, f/8, lukkertidene ble mellom 1/100 og 1/200 hvilket er altfor kort med en 150mm makrotele og tatt i betraktning av at det var mye som beveget seg. Jeg ventet derfor lengst mulig til motivet sto nesten stille og fyrte av serier med bilder 5 bilder pr sekund. I tillegg måtte jeg kompensere lysmålingen med +0.33ev for at det skulle gi meg nok informasjon i de svarte partiene.

Jeg måtte ta et stort antall bilder for å få noen brukbare. Og selvfølgelig ble det svært mange dårlige bilder.


Jeg leste et intervju med Tom Shahan på akam.no nylig, og jeg ser at han benytter blits når han tar makrobilder. Og JA dette ville løst mange problemer. Blits vil fryse bevegelsene, gi skarpere bilder og kunne gi mindre blendere som kan gi større dybdeskarphet. Så dette bør jeg nok prøve mer!

Tom Shahan ser ikke ut til å like ringblits, så da blir det nok å prøve å lage et opplegg med en liten små softboks påmontert blitsen. Sjekk denne nettsiden for mere informasjon: http://makrotips.blogspot.se/2011/06/bruk-av-kunstig-lys-ved.html
eller søk på blits på bloggen min og du finner flere innlegg.

Likevel synes jeg det er noe styr å rigge til blits og softboks etc, men det er kanskje det som må til for å kunne ta bilder i krevende forhold.

Det beste stedet å gå for å lese mer om hvordan få skarpe bilder og stor dybdeskarphet i forbindelse med makrofotografering er etter min mening her: http://makrofokus.se/blogg/category/utrustning


Slik ser bladene ut nå. Det er gule flekker, men det er godt mulig at disse etter hvert endrer seg til mer rustrødt. Se Morten sin kommentar.

8 kommentarer:

  1. Dette er en hann-maur i slekten Formica (Formicidae, Hymenoptera), og dermed ingen flue.

    Hvilken maur-art innen Formica-slekten det er skal jeg ikke uttale meg om 100%, da det er 23 arter i Norden. Dersom du lurer på hva slags insekt du har med å gjøre, og du ikke selv finner frem til det, kan du f.eks. spørre i forumet Spør om dyr på nettstedet Spør en biolog: http://www.biologforeningen.org/enbiolog/forum.asp?FORUM_ID=10

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjempetakk Morten!

      Setter veldig pris på slike korrigeringer fra personer som kan dette bedre enn meg.

      mvh Knut

      Slett
    2. Liten ekstra kommentar: siden det er en hann-maur, så kan den ikke ha lagt noen egg.

      Slett
    3. Men Morten, da skjønner jeg ikke hva den holdt på med. Den vandret rundt omkring på bladet og stakk halen ned i bladet om og om igjen. På bladene på rognebærtreet er det nå masse gule flekker. Selvfølgelig kan jeg ikke utelukke at et annet insekt har vært der og foretatt seg noe, men hva holdt mauren på med?

      mvh Knut

      Slett
    4. Når det gjelder de gule flekkene, kan det være rognerust? http://snl.no/rognerust

      I såfall skyldes flekkene en sopp.

      Det var ikke å legge egg den holdt på med ihvertfall, maur-egg legges kun av dronninger og arbeidere, inne i maurtuene, hvor kun dronning-eggene vokser opp til larver. Eggene som legges av arbeiderne blir brukt til mat. Dessverre er det gjort relativt lite undersøkelser av adferd hos hann-maur sammenlignet med alle undersøkelsene gjort på arbeider-maur og dronninger, så akkurat hva hann-mauren gjorde kan jeg ikke svare på. Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om insekter og deres adferd, så det er fullt mulig for amatører å finne ut noe nytt om adferden til insekter.

      Slett
    5. Hei Morten!
      Igjen må jeg takke for ditt engasjement og dine kommentarer!

      Mulig du har rett. Jeg har lagt inn et bilde av bladene.

      mvh Knut

      Slett
    6. Takk for at du postet bildet. Ble litt usikker etter å ha sett det, det kan også dreie seg om en midd som heter Eriophyes sorbi (familie: Eriophyidae), som lager gule galler på rognebærbladene: http://www.commanster.eu/commanster/Invertebrates/Spiders/SpSpiders/Eriophyes.sorbi.html

      (sopp og midd er litt utenfor det jeg holder på med til vanlig)

      Det kan jo være interessant å følge bladene over tid for å se om det blir noen fargeforandringer.

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett