Translate

søndag 25. august 2013

Barlavspinner (Eilema depressa)


På Wikipedia står det om denne:

Barlavspinner ligner mye på de andre lavspinnerne i slekten Eilema. Særlig et slitt eksemplar (avfløyet), kan ligne på artene Eilema palliatellum, blygrå lavspinner, sølvgrå lavspinner eller Eilema psaudocomplanum. Det er bare sølvgrå lavspinner og blygrå lavspinner som med sikkerhet finnes i Norden. For sikker artsbestemmelsen må artens genitalierundersøkes.


Framvingene hos hunnen er lyst skitten brunlig grågul. Den har et smalt gult parti i framkanten av vingen. Dette smalner av og blir nesten usynlig før vingespissen. Hos sølvgrå lavspinner er dette gule feltet, jevnt (like bredt) helt ut til vingespissen, mens blygrå lavspinner har mer blågrå vinger. 

Bakvingene er ensfarget skittengul. Hannen har lysere gule vinger. Bakkroppen er også gråaktig gul, men mer gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 25 og 34 millimeter.


Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).2 kommentarer:

  1. så lærerik Knut, ha jeg aldri sett før. bildekvalitet er som vanlig... supert! :-)

    SvarSlett
  2. Suger til meg kunnskap og inspirasjon om hvordan du komponerer macro Knut, for akkurat nå synes jeg det er utrolig vanskelig :-) og her ser en da hva en skal strekke seg etter i ferdighet :-)

    SvarSlett