Translate

søndag 31. august 2014

Lightroom

Canon 6D, Sigma 150mm makro, ISO1600, f/8, 1/250, tripod
Alltid noe nytt som skal læres. Nå som Apple har bestemt at de ikke lenger skal vedlikeholde og utvikle Aperture, som er det bildebehandlingsprogrammet jeg har brukt tid på å lære meg, har jeg bestemt meg for å lære meg Lightroom. Adobe vil etterhvert lansere program som konverterer bilder behandlet i Aperture til Lightroom. Men som med alt nytt så er enhver overgang vanskelig til å begynne med. Disse bildene tatt i hagen vår i dag er alle redigert med Lightroom.

Jeg ser at bildene blir annerledes, men dette ser kanskje ikke andre enn meg selv. De får et annet uttrykk i fargene. Jeg benytter fortsatt Niksoftware sin pluginpakke som fungerer like bra i Lightroom som i Aperture. Men jeg sliter med å få bildene akkurat slik jeg ønsker, eller kanskje like bra at de ikke helt blir i min gamle stil?

Canon 6D, Sigma 150mm makro, ISO1600, f/8, 1/500, tripod

Canon 6D, Sigma 150mm makro, ISO1600, f/5.6, 1/250, tripod


fredag 29. august 2014

Nok en rødøyet flue


Vanligvis benytter jeg en Nikon D700 når jeg tar mine makrobilder. Dette er et supergodt fullformats kamera, men det begynner å få noen år på nakken. Det ble lansert i juli 2008. Mye har skjedd på kamerafronten siden da og et rimelig alternativ nå er Canon 6D som ble lansert i september 2012.

Jeg ønsket å gjennomføre en liten test av Canon 6D og benyttet for dette det samme makroobjektivet som alltid før, - en Sigma 150mm makro.

Jeg synes disse bildene taler for seg. Ikke det at de er fantastisk gode, men de viser noen vesentlige ting. Bildet under er jpg-origalen rett ut av kamera med bildestilen satt til standard, men med en noe økt skarphet i innstillingene. Hva man kan se er ingen utbrente høylys, god eksponering, fine farger, meget god skarphet, nesten ingen støy. Bildet over er et utsnitt som gir en bedre komposisjon og etterbehandlet med støyfjerning samt lagt på en vignettering. Det er ikke foretatt noen som helst oppskarping i etterbehandlingen.

Jeg skulle gjerne sett det samme bildet tatt med en Nikon D700. Jeg tror dette ville hatt en vesenlig forskjell og det er vesentlig mer bildestøy. Forøvrig tror jeg bildet hadde vært like bra. Med Nikon D700 liker jeg ikke å gå høyere enn ISO800 og går jeg opp i ISO1600 så blir støyen merkbar i de mørkere deler av bildet. Jeg tror Canon 6D hadde klart ISO3200 utmerket. Dette gir muligheter for å benytte kortere lukkertider og/eller mindre blendere hvor begge deler bidrar til et større antall skarpe bilder.

Hva så med å bruke blits? Jeg liker ikke å bruke dette på makrobilder av den enkle grunn at jeg liker å inkludere omgivelsene i bildene mine og fordi jeg liker samspillet mellom lys og skygge i bildene.


Et annet utsnitt av samme bilde. 


Et mye tettere utsnitt av bildet over. Fortsatt finnes mye detaljer i bildet og lite støy.


Bildeinfoen for dette bildet var: Canon 6D, Sigma 150mm makro, ISO1600, f/5, 1/500, håndholdt.
Med en så liten blender som f/5 og fullformat med en makrotele blir dybdeskarpheten liten. Jeg benytter alltid ett fokuspunkt og jeg prøver å legge dette på hodet på flua.

Min konklusjon: Canon 6D er et utmerket kamera for bruk til makrofotografering og gjerne i kombinasjon med Sigma 150mm makro.

torsdag 28. august 2014

Rødøyet flue


Disse rødøyede fluene er morsomme, men vanskelige å fotografere. Små som de er og de har ei heller så mye kontrast i fargene på kroppen.

Denne gangen måtte jeg prøve meg på håndholdte bilder. Jeg hadde ikke noe annet valg fordi det blåste opp til regn og grenene vaiet sterkt i den kraftige vinden. Da, for en gangs skyld, var det godt å ha et objektiv med bildestabilisering. Stabiliseringen fikser bare en ting og det er mine egne problem med å holde kamera stille. Bildet fryser litt i det jeg trykker av, det vil si jeg må vente til bildet står stille, når jeg trykker avtrykkeren halvveis ned og aktiverer bildestabiliseringen. Motivet må så stå tilstrekkelig lenge stille til at det hele virker.

Vel det funker. Jeg tror ikke jeg hadde fått ett eneste skarpt bilde uten bildestabiliseringen.

Bildeinfoen denne gangen var:
Canon 6D, Sigma 150mm makro OS, ISO1600, f/5.6, 1/60 sekund.

Med fullformat og f/5.6 blir dybdeskarpheten svært begrenset, men jeg kunne valgt noen mindre blender.


lørdag 23. august 2014

Høst


Våknet i dag opp til sol etter et døgn med intenst regnvær. Selv om forkjølelsen ennå sitter i kroppen var lengselen etter å jakte på motiver så stor at jeg ikke klarte å holde meg inne.

Selv om den tidligere brunsvidde gressplenen nå begynner å få en fin grønn farge er det fortsatt vanskelig å finne insekter å fotografere. Derfor ble det en avblomstret og vissen kurvblomst som jeg fotograferte i morgenlyset. Fant også en Tege, den vanlige grønne, som satt stille med noen dråper på skallet sitt.

Det er meldt bedre vær i neste uke og for de som ennå har mulighet blir det nok noen fine dager i overgangen fra sommer til høst. Kanskje ikke helt høst ennå, - kanskje bare sensommer fortsatt.


søndag 17. august 2014

Det beste kamera er det du har med deg


Jeg hadde ikke tenkt å ta makrobilder og var bare ute og gikk en tur nede ved et vann der jeg bor, da denne øyestikkeren fant det for godt å lande rett foran meg på brygga. Heldigvis satt den stille slik at jeg med mitt teleobjektiv fikk tatt dette bildet (brennvidde 432mm). Blender f/9 og 1/800 sekund.

Så det er sant det som sies at det beste kamera er det du har med deg. Og bildet viser at man utmerket godt kan benytte et teleobjektiv for mange makromotiv også dersom bare objektene er store nok.

Dessverre fløy den sin vei ganske raskt og den satte seg ikke på det vakre sivet i vannet slik jeg gjerne hadde håper for å få et enda bedre bilde.

Nå vet jeg jo at den finnes i området og derfor var jeg tilbake på samme sted i dag med makroutstyr, men så begynte det å regne og det ble bare en kort tur.

Jeg tror dette er en Rød vannymfe og en hann (Pyrrhosoma nymphula). Du kan lese mer om den på Wikipedia her: http://no.wikipedia.org/wiki/Rød_vannymfe

søndag 10. august 2014

Alt jeg ikke så

Skorpionflue
Hvilken sommer! Vi kan i alle fall ikke klage på været i år. I alle fall ikke hvis man ønsker sol, varme, salte bad, lune kvelder og så videre.

Men for en som liker å ta bilder av blomster og insekter har sommeren 2014 vært spesiell. Vanligvis pleier jeg å finne et stort mangfold i vår egen hage på hytta vår i Sverige, men i år har det vært lite av det meste. Jeg tenkte at det kanskje var fordi jeg også har så mange småfugler der og at disse spiste opp det som fantes av insekter, men etter å ha utforsket andre steder i omegnen ser jeg visne trær og busker, brunt og tørt gress og selv bjerkene har begynt å miste bladene.

Et slikt klima påvirker også insektslivet og jo da, jeg har da funnet noen. De vanligste fluene, edderkoppene og selvfølgelig en masse veps. En og annen sommerfugl også, men så altfor få av så altfor mange. Jeg tenkte derfor at jeg skulle lage et innlegg på bloggen min om alt jeg ikke så i denne sommeren. Får ikke plass til alt, men her kommer et lite utvalg av bilder fra tidligere år inkludert det øverst.

Bløtvinge (har kun sett en og annen av de røde)
Så bare en av disse grønne gresshoppenymfene, men jeg har i alle fall hørt gresshoppene spille
Bloddråpesvermer

Kulehaleflue

Snegler liker seg best i fuktig vær
Krabbeedderkopp


Ytterst få biller så jeg også
Snappeflue

Vannymfene fikk det vanskelig da dammen tørket ut
Svarttrosten med en skikkelig munnfull av insekter den fant i min hage, men ikke i år

lørdag 9. august 2014

Man tager vad man haver


I mangel på å finne insekter i hagen vår, og for den saks skyld også i omegnen (alt er bare brunt og vissent) valgte jeg meg en blomst på terassen vår. Denne remonterer og det kommer stadig nye av disse små og vakre blomstene på lange stammer opp til over en meter høye.

Jeg valgte meg en blender på f/6.3 for å få med noe av vegetasjonen bak for å skape litt liv i bakgrunnen.

Blomstene (Epilobium pyrricholophum) er knallhvite med lite kontraster. Valgte automatisk hvitbalanse og kunne eventuelt justert dette i råkonverteringen.

Minimalt med etterbehandling og oppskarping.

Nikon D700, Sigma 150mm makro, ISO800, f/6.3, 1/60.

fredag 8. august 2014

Tege


Ryggskjoldet til Teger er så store at de er vanskelige å få skarpe dersom man ikke fotogreferer de rett ovenfra slik som på bildet under. Selv med f/18 blir ikke dybdeskarpheten så stor at bena blir skarpe. Skarpheten ble lagt på skallet. Kanskje hadde bena blitt skarpere hvis jeg hadde plassert skarpheten midt mellom bena og skallet. Det viser hvor liten dybdeskarphet man har med et teleobjektiv på 150mm og fullformat.


Bildene blir skarpest på f/8-f/10. Ved så små blendere som f/18 kan difraksjon gi mindre skarphet faktisk. For optimal skarphet på et motiv som dette som sitter stille lenge hadde bruk av bildestacking vært den beste løsningen. Da legges skarpheten i mange plan fra bena og til toppen av skallet og bildene legges oppå hverandre ved hjelp av et program. Se www.makrofokus.se for mere om bildestacking.

Teger (Heteroptera) er en gruppe av nebbmunner. De har det til felles at munndelene er en flerleddet sugesnabel og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft fra planter og trær, men også som rovdyr, der de suger ut hemolymfe(kroppsvæske) fra andre mindre dyr. (Kilde: Wikipedia)


I Norge er det funnet 451 arter av Teger.


torsdag 7. august 2014

Makroblits / ringblits - en liten test


Jeg tenkte jeg skulle gi min makroblits en ny sjanse. Dette er en billig sak jeg kjøpte fra en nettbutikk. Den skal ha TTL-automatikk hvilket innebærer at lyset måles gjennom objektivet og at blitsen ikke gir mere lys enn det som er nødvendig. Min erfaring er at dette fungerer OK i ca 50% av tilfellene og ved at jeg tar bilder i RAW-format, så kan jeg justere de ganske mye i etterbehandlingen. Mange av bildene blir kraftig overeksponert og selv om jeg kompenserer for overeksponeringen så varierer den fra gang til gang på samme motiv.

Fordelene ved å bruke blits er åpenbare:
  • Man kan ta bilder med lave ISO-tall og med små blendere
  • Blitstiden er så kort at den fryser motivet
  • Ringblitsen gir nesten ikke skygger
  • Man kan få frem flere detaljer på insektet
  • Bakgrunnene blir som regel mørke fordi blitsen ikke gir lys til bakgrunnen
Men som bildet under viser (trolig en nymfe av et saksedyr), så er det også ulemper forbundet med å bruke en slik blits:
  • Det blir lett skinn og reflekser og spesielt fra insekter med blanke skall
  • Makroblitsen har for liten åpning til at den kan brukes på mitt makroobjektiv (Sigma 150mm)
På motiv som f eks blomster fungerer den bedre, men uttrykket i bildet blir etter min mening noe flatt og kjedelig. Jeg synes at samspillet mellom lys og skygge skaper bedre bilder.

Men det er jo spesielt for fotografering av insekter jeg tenkte å bruke denne. Da tror jeg man må vurdere motivet og hvis dette har blanke detaljer, så tror jeg ikke resultatet blir bra.

Hva jeg også la merke til var at insektene ikke ble skremt slik at de fløy sin vei ved blinkene fra blitsen. Kanskje de heller blir paralysert eller blendet og forvirret? Håper ikke vi skader insektenes øyne ved slik bruk, men slikt er jo ikke lett å vite.


De makrobilder jeg har sett tatt med blits og som jeg likevel synes er fine er tatt med vanlig blits og med en eller annen form for diffusor påmontert. Sjekk f eks bildene til svenske John Hallmén på www.makrofokus.se

Et annet alternativ er å skyte blitsen opp i en paraply, men dette blir jo stort å bære rundt og en paraply har også den ulempen at den kan fange vinden og velte hvis den står på et eget stativ. (Har hendt meg flere ganger.)

Så jeg har prøvd, men aldri blitt komfortabel med å benytte blits ifm makro. Gi meg gjerne tips og del gjerne dine erfaringer med meg. Fordelene er åpenbare, men som nevnt finnes det også ulemper.

tirsdag 5. august 2014

Gulløye


Denne Gulløyen lever farlig. Det er ikke lenge siden jeg postet dette innlegget på bloggen min om en annen Gulløye som ventet på å bli spist av en edderkopp: http://makrotips.blogspot.se/2014/07/venter-pa-bli-spist.html

Og på bildet her aner man at det ikke er særlig stor avstand til edderkoppspinn. Klebrige tråder som er kjempesterke og svært vanskelig å komme løs fra.

Det hører med til historien at denne kom seg fri. Derfor fikk jeg ikke flere bilder av denne hvilket jeg gjerne hadde ønsket. Den sitter parallelt med sensorplanet slik at det burde være mulig å oppnå en god skarphet på den, men den satt i skyggen og det var dårlig lys der. Jeg måtte opp i ISO1600 og selv da ble det kun 1/25 sekund i lukkertid. Dens lange følehorn var i konstant bevegelse og derfor er de ikke skarpe. Litt vind var det også slik at de fleste bildene ble langt dårligere enn dette selv om jeg brukte stativ. Et stativ stopper rystelser i kamera, men ikke i objektet, som kjent.

Blender valget var f/9 som ble valgt for å få med mest mulig av edderkopptrådene. En større blender hadde kanskje gitt større skarphet fordi den hadde gitt kortere lukkertid og dermed stoppet bevegelsene i bildet. Dette er alltid en vanskelig avveiing. Dersom jeg hadde hatt bedre tid med motivet hadde jeg tatt en serie med bilder med forskjellige blendere og lukkertider, men denne fløy videre ganske fort.

For å oppnå noenlunde skarphet måtte jeg øke kontrasten noe samt også skarpe opp, men kanskje ble det skarpet opp litt for mye denne gangen.

Bildet er intet makroskudd, men jeg synes det forteller en historie om hvor farlig insektene lever. Farer lurer rundt ethvert hjørne. Edderkoppene spinner sine nett som farlige snubletråder i naturen. Og mange ender sine liv når de ikke kommer seg løs.

Mer info om Gulløye finner dere på bloggen min.


søndag 3. august 2014

Maur jager Mari


Noen ganger oppstår øyeblikk så fort og varer så kort at man bare får ta det man får. Kunne ønsket meg en annen bakgrunn og enda bedre skarphet som var en utfordring når maur og høne befinner seg i forskjellig plan og mauren beveger seg så fort at lukkertida ikke blir kort nok.

Men denne bildeserien forteller en historie om en maur som jager en Marihøne fra en plante. Årsaken til dette er at maur vokter bladlus fordi de produserer honningdugg, mens Marihønene spiser bladlus. Med andre ord har de høyst forskjellige motiver for å befinne seg der på planten.

  1. Honningdugg er en sukkerholdig væske som utskilles gjennom en kjertel hos noen bladlus og andre plantesugende insekter. Det er et overskudd som insektene må kvitte seg med. Særlig maur ser nytten i dette og «melker» bladlusene for honningdugg. Wikipedia
Når denne mauren oppdaget "inntrengeren" så angrep den raskt. Av bildene kan man se at mauren prøver å bruke sine kraftige kjever på Marihøna, men det er ikke lett å få bitt i selve skallet.


Imidlertid klarte mauren å gjøre det så pass ubehagelig for "inntrengeren" at den ganske raskt forsvant fra bladet og fløy sin vei. Kanskje visste den at om den så ikke hadde gjort, så hadde flere andre maur kommet til og bidratt til å gjøre det utrivelig å være der.

Bladlusene befant seg høyere opp på blomsten. Marihøna prøvde seg ikke på å komme i nærheten en gang. Maur er små, men jammen skal man ha stor respekt for dem!


Bildeinfoen i denne serien var: Nikon D700, Sigma 150mm makro, ISO800, f/7.1 - f/9, 1/40 - 1/60.
Trebensstativ, manuell fokusering, lavt perspektiv, vinkelsøker.

lørdag 2. august 2014

En spesiell insektssommer


Én ting er i alle fall sikkert! Den ene sommeren er ikke den andre lik. Hvilke blomster og hvilke insekter som jeg får gleden av å studere varierer enormt fra år til år. Kanskje like mye som været. Og været har vært spesielt varmt i sommer, - faktisk også en mild vinter og varm vår. Lite regn har gjort det veldig tørt.

Jeg lurer på om det er været eller det at jeg også har fått langt flere småfugler til hagen min (har flittig foret de i hele vinter) som har gjort at jeg knapt finner insekter å fotografere. Selv av fluer er det bare de helt vanlige som de jeg viser her. Snappefluene og Skorpionfluene (se bloggen min) har jeg ikke sett snurten av. Ikke mange Blomsterfluer heller.

Det har vært mye veps, men nå ser det jammen ut til at de er borte de også med endringen i været til mye vind og en del grader mindre varmt.

Så hva skal jeg da gjøre for å bedre vilkårene for makrofotografering i egen hage? Jeg kan så plantefrø på våren f eks. Jeg kan vanne mer. Det går også an å sette opp sommerfuglkasser slik at de sommerfuglene som overvintrer klarer seg vinteren gjennom. Les mer her: http://www.igroshage.no/index.php?main_page=product_info&products_id=2718

og her: http://decorgarden.no/index.php?route=product/product&product_id=268


fredag 1. august 2014

Videoer om makro fotografering


The ISO 1200 Magazine er en videoblogg for fotografer og de har også noen videoer om makrofotografering. Du finner de her: http://www.iso1200.com/search/label/macro

Sjekk dem ut! Det er alltid noe å lære innen dette området. Det finnes videoer for mange andre emner også.