Translate

tirsdag 17. februar 2015

Tulipan workshop


Med et meget trist vær fikk jeg lyst til å leke meg litt med noen tulipaner i en vase i stuen. Oppgaven jeg ga meg var å ta bilder av en tulipan og prøve å få til noe fint ut av det. Det skulle vise seg at den oppgaven var vanskeligere enn jeg trodde.

Siden lyset var dårlig, selv i et sydvendt vindu, skrudde autoISOen seg opp i 4-5000. Da jeg ville ha støyfrie bilder skrudde jeg av autoISOen og satte ISO til 400. Dette ga meg lange lukkertider, så stativ var helt nødvendig. Jeg valgte å benytte en trådløs fjernkontroll slik at jeg skulle få minst mulig rystelser i kamera. Kunne selvfølgelig også valgt funksjonen for å slå opp speilet før bildet ble tatt, men jeg fikk ikke dette til å fungere som det skulle. Ikke alltid lett å finne ut av menyene på disse kameraene.

I en flerfarget bukett med tulipaner valgte jeg en rosa mot det grå vinduet. Tenkte at disse fargene sto godt til hverandre. Ikke lett å velge riktig blomst i en flerfarget bukett. Under er det første bildet jeg tok. Et helt tradisjonelt bilde av en rosa tulipan mot et grått vindu.


Så ble jeg litt fasinert av den lille knoppen på denne tulipanen. Det gjelder jo å finne noe som stikker seg ut litt fra det normale. Jeg valgte å legge fokuspunktet på knoppen mens resten av blomsten skulle være uskarp. Fine, diagonale linjer i bildeflaten.


Så kan man jo også leke seg med etterbehandlingen. Nik Softwares Analog EfexPro2 plugin etterlikner gamle analoge filmkameraer hvor det feilfrie ikke er hva man søker, men heller de preg som slike kameraer med film kan gi. Her er en moderat versjon av et vintage kamera. Og det første bildet er også laget med samme plugin hvor jeg har benyttet en dobbelteksponerings effekt.



Så oppdaget jeg det grønne bladet med en fin krøll i enden. Det var en fin liten detalj som jeg ville la bildet fokusere seg rundt.



Så ble spørsmålet hvilket utsnitt og format jeg skulle velge, - høydeformat eller kvadratisk? Ikke lett å velge, jeg synes begge fungerer.


Objektivet jeg valgte denne gangen var Sigma 150mm makro og for å komme enda nærmere krøllen på bladet satte jeg kamera i DX-modus hvor jeg får en brennviddeforlenging på 1,5X. Uttrykket blir nesten abstrakt, men det er jo det som er så spennende med makro at man kan leke seg med linjer og former og teksturer.

Lyset var som nevnt kun lyset fra et sydvendt vindu en gråværsdag hvilket betyr veldig bløtt lys.

Da jeg skulle redigere bildene oppdaget jeg at jeg hadde glemt å nullstille kamera slik at alle bildene var tatt i JPG medium størrelse og ikke i RAW-format. Dette begrenset mine muligheter for å gjøre justeringer i bildefilene noe, men ikke så mye.

Bildene fremstår litt mørke og jeg kunne godt valgt å trukket de mere over i high-key som i bildet under.


Fortell meg gjerne hva du synes om resultatet! :-)


Low key

mandag 16. februar 2015

Piggy

ISO4000, f/10, 1/200, 200mm
Bildet under etter støyreduksjon med automatiske innstillinger i Dfine. Det som er av støy i bildet lar seg lett fjerne.


søndag 15. februar 2015

Nikon D750 for makrofotografering

OMD EM10, 40mm, f/4.7, 1/60, ISO2500

Det kamera som jeg kommer til å bruke mest i det kommende året er min Nikon D750. Jeg har i mange år brukt Nikon D700 som har vært min trofaste venn og gitt meg mange gode øyeblikk ute i naturen. Nikon D750 er også et fullformats kamera, men lettere enn Nikon D700.

Lave perspektiv er ofte en forutsetning for gode makrobilder. Vinkelsøkeren har derfor vært flittig brukt på Nikon D700, men med Nikon D750 har vi fått en vinklingsbar skjermsøker som er langt lettere å bruke. Riktignok er jeg nå helt avhengig av å bruke briller for å se om skarpheten ligger der jeg ønsker.

Tidligere har jeg også brukt Sigma 150mm Makro som er et meget godt makroobjektiv, - meget skarpt og med god kontrast. Men objektivet har en treg autofokus og vandrer mye i fokuseringen, så jeg har oftest brukt det med manuell innstilling. Objektivet jeg har montert på D750 på bildet er en Nikon 70-200mm f/4 VR. Jeg tror jeg kommer til å bruke dette objektivet mye mer enn Sigmaen. Nikon D750 kan også stilles i DX-modus hvor man får en brennviddeforlenging på 1,5X. Da blir 200mm til 300mm.

Nikon objektivet har en nærgrense på ca 1m, er meget skarpt og har en meget effektiv bildestabilisering. Jeg gleder meg til å prøve dette objektivet på sommerfugler, men også på andre objekter som har en viss størrelse. Med blender f/4 får jeg en nydelig bokeh, skjermsøkeren gir muligheter for lave perspektiv, bildestabiliseringen muliggjør håndholdt fotografering, autofokusen er raskt og om ikke dette er nok så gir kamera meget lite bildestøy selv på høye ISO-verdier. ISO12800 ser nesten ut som ISO100, - jeg sier nesten for i mørke partier ser man en forskjell, men forskjellen er langt mindre enn før og svært brukbar.


Dette bildet ble tatt i motlys en gråværs ettermiddag nå i februar. Bildeinfoen er: ISO 5600, f/5.6, 1/160 sek.

Under viser jeg noen andre bilder jeg tok i dag på en liten spasertur ute i lett sludd og regn. Det meste går i brunt nå, så jeg gleder meg til vår og sommer med et mangfold av vakre farger. Alle bildene ble tatt håndholdt med denne kombinasjonen av kamera og objektiv. Under hvert bilde ligger ytterligere bilde info.

Kamera er meget enkelt i bruk. Det meste fungerer helt autumatisk når man bare har stilt det inn riktig. Jeg benytter blender forvalg, men så gjør kamera resten. Auto ISO (lavest mulig ISO), autolukker ut fra valgt brennvidde (lukkertiden varierer med brennvidden og med minimum 1/brennvidden). Enklere kan det ikke bli. Jeg bruker som regel ett punkts fokus med 3D følgefokus hvilket betyr at fokuspunktet følger der jeg låser det ved å trykke halvveis ned på lukkeren. Når jeg fotograferer fugler følger fokuset fuglens øye når jeg bare har funnet det ved første bilde.

ISO560, 200mm, f/6.3, 1/200 sek

ISO220, 190mm f/4, 1/200

ISO280, 200mm, f/4, 1/200