Translate

søndag 30. august 2015

De vackra troldsländorna


Tidlig i morgen var jeg ute og fotograferte "de vackra troldsländorna" som man sier på svensk. Gjett om jeg var glad da jeg fant de ved tjernet.

Dessverre skjønner ikke kommunen at de ikke bør slå gresset rundt tjernet. Hver sommer kommer de og jevner det meste med jorden, - en vegetasjon som insektene rundt tjernet er helt avhengig av. Med lite insekter blir det også mindre mat for vannymfene. Vegetasjonen er viktig for mangfoldet av liv ved tjernet. En kommune som ønsker å profilere seg som en "miljöinriktad kommun", men som ikke fullt ut skjønner hva det innebærer.


Ikke rart at den klarer å holde seg fast! Legg merke til alle piggene den har langs med begge sider av beina.Lav morgensol og motlys kan gi mange fine effekter, men også store utfordringer når man skal fotografere. Kontrastene blir store og det kan lett bli utbrente høylys.


Den lave vegetasjonen, som resultat av at kommunen hadde jevnet det meste med jorden, gjorde det helt nødvendig å ta bildene fra bakkenivå med skjermsøkeren på min Olympus EM5MkII. Den gode bildestabilisatoren var helt nødvendig for å få skarpe bilder.

Blendervalget var jevnt over f/4 hvilket var nødvendig for å viske ut bakgrunnene. Jeg prøvde meg på mindre blendere, men med så mye vegetasjon nede på bakken syntes jeg ikke det ble bra.

Jeg hadde tidligere i sommer planer om å besøke tjernet før kommunen hadde vært der, - jeg vet de kommer hver sommer og klipper gresset, og da stikker det gjerne opp siv og takrør over gresset og da er det mye lettere å isolere vannymfene fra omgivelsene selv med mindre blendere.


4 kommentarer:

  1. Du lyckades bra med dina trollsländor! Jag kämpade med dom i ett par timmar i går fm också. Fina bilder du fick

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Kristina! Dine var bra også!

      Slett