Translate

torsdag 14. juli 2016

Gå alltid på jakt


Også i dag blåste det så jeg trodde ikke jeg skulle få tatt noen makrobilder. Men jeg må alltid ut på jakt uansett vær og ofte så lønner det seg. Selv når man minst tror man skal finne noe, så finner man kanskje noe likevel.

Slik var det i dag hvor jeg fikk tatt flere bilder enn forventet. Denne lille skapningen, en vepseliknende flue, satt midt i frokostfatet i enga. Bra det var overskyet vær for knallhvite blomster er veldig vanskelig å eksponere i forhold til fluas mørkere partier. Demper jeg det hvite blir det ingen informasjon i det svarte på flua.

Når jeg finner motiv som dette, tar jeg et bilde uansett hvor mye vegetasjon det måtte være rundt blomsten. Ett bilde er bedre enn intet bilde. Her var det masse høye strå rundt blomsten som nærmest sto i en skog av strå. Bildet under gir et visst inntrykk med strå foran og på siden gjennom den åpningen i gresset jeg fant.

Etter at stativet var stilt inn og perspektiv var valgt begynte langsomt å bøye strå til side i håp om at flua ikke skulle stikke av. Gjør man det rolig så forstyrres ikke insektet i måltidet og det går bra.


På bildene under har jeg klart å manøvrere meg så nærme flua som det var mulig. Jeg endret også perspektiv til et enda lavere fordi jeg da fikk en roligere bakgrunn. Da kunne jeg også øke blenderen til f/11 slik at større partier på flua ble skarpe.

Så å fotografere slike motiv er en prosess. Man starter med det bildet man får og så prøver man gradvis å forbedre opptakssituasjonen ved å fjerne vegetajson, endre perspektiv og prøve seg med forskjellige blendervalg og eksponeringer.


I etterarbeidet har jeg prøvd å dempe de hvite partiene ytterligere både ved å bruke ND-filter og ved å dodge.


1 kommentar:

  1. Flott og inspirerende blogg du har. Jeg leker meg meg macro etter innfallsmetoden, og tenker stadig jeg skal lære meg mer:)
    Hilsen Jannicke

    SvarSlett