Translate

fredag 15. juli 2016

Hårete bille og historien bak bildet


Her kommer først en bildeserie jeg tok av en hårete bille. Lenger ned kommer historien bak bildene, - det vil si hvordan jeg tok bildene.


Billen heter Oldenborre. På Wikipedia står det:
Melolontha er en slekt av biller som har larver som eter planterøtter. De hører til undergruppen oldenborrer (Melolonthinae) i den store gruppen skarabider (Scarabaeoidea).


Link til Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/MelolonthaEn fotovenn forteller:
I mine ungdomsår i Østerrike var det omtrent hvert 4. år at disse kom svermende i stort antall, som spiste opp mye av løvet på frukttrær før de la eggene sine i jorden, helst i kjøkkenhager hvor så puppen spiste av røttene til spesielt salatplanter.

Vi gutter fanget og samlet disse billene i store papirposer og fikk betalt - per kilo!! - av myndighetene som så ødela disse. Jeg husker fra den gang at vi kunne se forskjellen på hun- og han-billene - for over 60 år siden!
Historien bak bildene
Jeg oppdaget en stor, hårete, merkelig bille på en av sprossene på vinduet vårt. Det så slik ut:

Ikke akkurat noe lekkert dette så da bestemte jeg meg for å prøve å ta bilder under mer kontrollerte omgivelser. Jeg fanget billa i et glass og tok frem makroteltet mitt. I dette benyttet jeg loddestativet fra Clas Ohlsson og satte en margeritt. Så lokket jeg billa ut av glasset og over på blomsten hvor den satte seg til ro. Den begynte etter hvert å krype litt rundt mens jeg satt og fyrte av det ene bildet etter det andre.

Jeg skjøv teltet ut i sola slik at det ble godt med lys inne i teltet. Faktisk for mye for det bidrar til dårlig kontrast i objektivet. Jeg valgte da å sette en grønn pappskive som bakgrunn inne i teltet. Jeg synes vel kanskje bakgrunnen blir litt for nøytral og ensformig så jeg vurderer å tegne på den for å skape litt mere liv i bakgrunnen.


Her får dere et bedre inntrykk av loddestativet med blomsten og faktisk så sitter billa der ennå. Som regel blir insektene ganske så rolige inne i teltet. Vet ikke om de faller til ro eller er paralyserte. Kanskje er det lyset som gjør det? Kunsten er som oftest å få med seg insektet til teltet. Noen ganger når jeg har båret et strå med et insekt på til teltet, så har de falt av på veien.


Jeg bruker også noen ganger en LED-lampe inne i teltet for å lyse opp i eventuelle skyggepartier. I et slikt telt under sollys blir lyset så sterkt at man selv med lave ISO-verdier kan oppnå blendere på f/22 og akseptabel lukkertid. Skyter som regel håndholdt, men dersom motivene er veldig små kan det hende jeg bruker et stativ.

Dette er også en løsning jeg benytter dersom det blåser mye.

2 kommentarer:

  1. Er hjemme igjen, og omsider på nett, og har nå fått oppdatert meg på alle de flotte innlegg og ikke minst de lekreste bilder!
    Det er virkelig en stor glede å bla igjennom her, Knut!
    Ønsker deg gode dager :)

    SvarSlett