Translate

søndag 9. april 2017

Snøstjerner – Chionodoxa

ISO200, f/3.2, 1/320

Snøstjernene har sin hovedblomstring i april på Agder. Ved sin store mengde, ofte i tepper med tusenvis av blomster spredt utover store plenarealer, har de stor dekorasjonsverdi. Formeringen foregår med maurspredde frø (også i Norge?) og sideløk. Frøene har et oljeaktig vedheng som maur liker (elaiosom).


Plantene har vært dyrket i Sør-Norge (Christiania) fra ca 1885, ifølge Schübeler, og omtalt i Nord-Norge fra ca 1900. Alle snøstjernene er fortsatt i salg i Norge, inkludert sorten ‘Pink Giant’.

Slekten omfatter relativt små (10-20 cm), flerårige, tidlige vårblomster med små løk og to blader, ofte av ulik størrelse. 1-11 blå blomster i blomsterstanden. Blomstene har oftest et hvitt, sentralt parti av varierende tydelighet (“white eye”). Blomsterbladene er sammenvokst nederst til et rør. Støvbærerne er ulik lange, og de hvite, flate støvtrådene som er festet i øvre del av røret danner en kjegle. Støvknappenes spisser danner to trestålede, blekgule stjerner.

Kilde: http://www.plantearven.no/flora-pa-nett/slekter-og-familier-med-flere-arter/snostjerner-chionodoxa/


ISO200, f/3.2, 1/320

Hvordan jeg tok disse bildene
Bildene ble tatt med Lumix GX80 med Olympus 60mm macro, håndholdt på en skyet dag. Bildeinfoen vises under hvert bilde.

Kameraet er innstilt på blenderprioritet. Bortsett fra det er det meste på kameraet automatisk. Det sørger for at lukkertiden aldri blir lengre enn 1/brennvidden hvilket da blir minimum 1/125 sekund. Den prøver også å sette ISO så lav som mulig. Er det derfor nok lys velger den ISO200 og kortere lukkertid enn 1/brennvidden.

Jeg benytter ett fokuspunkt som jeg legger der det er ønskelig ved å peke på skjermen. Jeg kan også holde fokus ved bare å trykke halvveis ned på avtrykkeren og så komponere bildet. Autofokusen er meget rask. Straks jeg så trykker av fyrer jeg av en hurtigserie med bilder. Selv om det skulle blåse litt blir det fleste bildene skarpe så sant lukkertiden er kort nok til å fryse bildet.

Bildene er tatt fra bakkenivå og da er det kjekt å kunne vippe ut skjermen slik at man bare behøver å se ned på skjermen som er skarp og lyssterk.

Dersom jeg har behov for å kompensere eksponeringen håndteres dette ved å trykke på rattet bak og vri på rattet foran.

Utfordringen med å ta slike bilder er derfor ikke håndteringen av utstyret. Det er å finne det riktige perspektivet, balansere hvor mye man skal rydde rundt motivet for å kunne se nok av blomstene samtidig som man beholder nok vegetasjon foran og bak motivet til å få en "blurret" innramming.

ISO200, f/3.5, 1/320
Her er fokuspunktet lagt på støvbærerne i midten av blomsten og ved dette valget av blender blir store deler av blomsten  uskarp og "soft".

Bildene i denne serien er redigert for å gi maksimal skarphet, kontrast og fargemetning. I det siste bildet i serien har jeg redigert det samme bildet som er nest sist i serien for mindre skarphet, kontrast og fargemetning mot en mere "high key setting". Hva man liker blir jo smak og behag.

ISO200, f/6.3, 1/125

ISO250, f/6.3, 1/125

ISO320, f/6.3, 1/125

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar