Translate

lørdag 12. august 2017

Tistel - ugress med ufjortjent rykte


Tistel er en urt som ofte karakteriseres som ugress fordi flere av dens arter har stive og stikkende pigger. Derfor unngår både mennesker og dyr denne planten. Men den er jo så vakker når den står i blomst og dessuten er den en urt.


På DinSide.no fant jeg denne artikkelen (et utdrag gjengis her):

Ta en tistel når leveren går i fistel
Hvis leveren har fått mye å jobbe med, som for eksempel mye medisiner, alkohol eller fet mat, kan det lønne seg å rense den. Det gjøres enkelt med mariatistel.

Mariatistel er blitt brukt i hundrevis av år mot leverskader. Særlig i sørlige land i Europa, som Tyskland, Frankrike og Belgia, har den vært en kjent del av folkemedisinen.

Legenden sier at mariatistelen grodde på et sted der jomfru Maria sølte noen dråper brystmelk. Den er blitt brukt mot lever-, lunge- og gallesykdommer, gulsot, hepatitt og migrene. Også psoriatikere kan ha nytte av den.

Tistelen inneholder en del virkestoffer som går under samlebetegnelsen flavonoider. Særlig i frøene, men også i bladene til tistelen, er det et stoff som heter silymarin.

Silymarin har en rekke gode effekter på leveren.

Flere forsøk, både på mennesker og dyr, har vist at den motvirker fordøyelsesproblemer som skyldes leverskade, renser leveren og hjelper til med å bygge opp skadet levervev.

Kilde: Mozon.no 30.04.2003

NB! Bildene viser ikke en Mariatistel!!! Google så ser dere at Mariatistel ser annerledes ut! Og ikke spis noe med mindre du er helt sikker på hva det er du putter i munnen!




2 kommentarer: