Translate

fredag 29. desember 2017

Lav


Noe man i alle fall kan finne om vinteren er lav og mose og disse kan lage de mest fantastiske kunstverk. Over et bilde av lav og siden laven er hvit fordi den mangler klorofyll, så syntes jeg den egnet seg til å lage et sort/hvitt bilde av.

Wikipedia står det om lav:
Lav er en symbiose mellom en soppkomponent (mykobiont) og en fotosyntesepartner (fotobiont) som kan produsere næring (karbohydrater) til laven fra sollys. Soppen mangler klorofyll og kan ikke besørge fotosyntese selv. Sammen danner de et vegetativt plantelegeme (thallus) hvor soppkomponenten normalt er dominerende.

Lav er ofte den første organismen som tar tilhold på steder som mangler jord, og den utgjør gjerne den eneste vegetasjonen under ekstreme forhold høyt til fjells og på høye breddegrader. Noen overlever under ekstreme forhold i ørkenen, mens andre lever på permafrosten i arktiske strøk. Nyere forskning fra ESA viser at lav også kan overleve i verdensrommet. [1]

Selve plantelegemet hos lav kalles thallus. Grovt sett kan man gruppere lav i tre hovedgrupper etter typen av thallus: Skorpelav, bladlav og busklav. Mellomformer og enkelte sammensatte former kommer i tillegg. Dette er en praktisk inndeling som ikke har noen betydning i systematiseringen av lav. Vi finner derfor ofte forskjellige typer innenfor samme slekt.


Min kommentar: Bildet over er busklav.

Neste innlegg i bloggen min blir om mose.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar