lørdag 28. desember 2019
tirsdag 5. november 2019
søndag 22. september 2019
søndag 25. august 2019
lørdag 27. juli 2019
mandag 22. juli 2019
I got you!
Dette er historien om en krabbe-edderkopp og en blomsterflue. Denne edderkoppen har den egenskapen at den endrer farge etter omgivelsene. Så vever den tråder og sitter og venter på den samme blomsten dag etter dag til endelig en flue setter seg fast i vevens tråder. Da angriper den, dreper byttet og får seg et måltid. Dette var det jeg fanget i mine bilder.
søndag 21. juli 2019
lørdag 20. juli 2019
Blomsterflue på Lavendel
Nikon Z6 er et fantastisk bra kamera for makro med en autofokus som sitter "instant" på motivet.
Bildeinfo: Nikon Z6 med kitzoom 24-70mm i DX-crop-mode plus Canon nærlinse.
fredag 19. juli 2019
Ringvinge
Det ble tatt i full sol, så kontrastene på sommerfuglen ble noe harde. Tatt med Nikon D500 og 80-400mm zoom.
tirsdag 16. juli 2019
Family of violets
I år er gressplenen vår full av forskjellige fioler som står samlet som små familier i alle regnbuens farger. Et nydelig mangfold som gjør at jeg ikke klarer å klippe plenen.
Bildeinfo: Nikon Z6 med kitzoom 24-70mm.
søndag 14. juli 2019
tirsdag 9. juli 2019
Det store i det lille
Det er en fantastisk verden som åpenbarer seg når man beveger seg inn i naturens minste kriker og kroker ved hjelp av makroobjektiver. Det man ellers ikke legger merke til ser man med helt nye øyne.
Denne bitte lille flua var ikke mange millimetrene stor. Det er da jeg ser det store i det lille.
Bildeinfo: Nikon Z6 med kitzoomen 24-70 og Canon nærlinse.
mandag 8. juli 2019
Insekter dør
De siste årene har jeg jevnlig rapport hva jeg har sett i naturen der jeg er; - at det blir færre og færre insekter. Det biologiske mangfoldet reduseres kraftig.
I år er det verre enn noensinne. Jeg finner stort sett bare fluer, - de er seiglivede, og når jeg ser på epletrærne så er det færre eplekart enn noensinne. Jeg tror dette skyldes manglende bestøving og da tenker jeg med gru på Maja Lundes bok som handler om bienes død. Slik ser det ut til å være i ferd med å bli også i år.
Det var vepseår i fjor, og det pleier å ha en syklus på annen hvert år, så i år er det lite veps, men jeg ser også langt færre humler og blomsterfluer.
Det er en meget skremmende utvikling som ikke bare skyldes klimaendringene, men også manglende vedlikehold av kulturlandskap. Hos oss gror alt igjen hvilket favoriserer noen arter. Det er store belter med tistel i år. De fiolette blomstene står som tepper.
Bildeinfo: Nikon Z6 med kitzoomen 24-70mm pluss en Canon nærlinse for å komme nærmere motvet.
søndag 7. juli 2019
I am still going strong
Ut fra bloggen min kan det lett virke som at jeg ikke lenger tar makrobilder, men "I am still going strong". Men jeg er ikke aktiv på bloggen. Det er Instagram som får alle bildene nå.
Jeg kommer likevel i sommer til å poste noen bilder, men ikke som før skrive så mye rundt de. Dette fordi jeg er veldig usikker på hvem som følger bloggen og om bildene mine har noen interesse for andre.
Blomsten jeg her viser er en birre liten hvit blomst som mange ikke legger merke til selv om den er ganske så vanlig. Den heter Gresstjerneblom eller Stellaria graminea på latin.
Fotografert med Lumix GX80 med Olympus 60mm macro.
lørdag 25. mai 2019
Valg av bakgrunn ved makrofotografering
Mange ganger når jeg titter på bilder på Instagram undres jeg hvordan de får til så annerledes bakgrunner enn de jeg finner i naturen. Forklaringen er nok den at bildet nettopp ikke er tatt ute i naturen, men i studio. Det er ikke noe galt i det. Tvertimot kan man også i studio skape fine makrobilder.
Her skal jeg fortelle min historie bak de bildene jeg her viser.
Jeg lastet ned fra internett en rekke forskjellige bilder (jeg søkte på teksturer og frie bilder) og skrev disse ut på fargeskriveren min. Så laminerte jeg bildene slik at utskriftene både ble stivere og med mye sterkere farger enn mitt ellers noe matte skriver-papir.
Så kjøpte jeg på Biltema et loddestativ. Dette har to krokodille klemmer som holder papiret fint slik at de utgjør en bakgrunn. På bildet under ser dere hvordan dette ser ut på vårt spisebord med lyset fra et vindu.
Jeg festet også en krokodilleklemme på et bitte lite kamerastativ som holdt blomsten jeg valgte å bruke.
Hva slags bakgrunn som passer best til motivet vil jo både være en smakssak og avhenge av motivets farger. Noen vil kanskje hevde at man bør velge en bakgrunn med farger som er komplementærfargen til motivet. Hvitt er vel ikke en grunnfarge, men en farge som inneholder alle fargene, så til hvitt kan man benytte hvilken farge man måtte foretrekke. Komplementærfargen til den guloransje midtre delen av blomsten jeg valgte er blått til lilla.
Kilde: Fargerike.no |
Under viser jeg derfor noen bilder som har bakgrunn med komplementærfarger.
Under viser jeg en rekke andre versjoner med helt andre farger. Selv om man ikke velger en komplementær farge, så kan det bli spennende bilder likevel.
I hvilken grad man ønsker å få frem teksturen i de bakgrunnene som jeg skrev ut avhenger av avstanden mellom hovedmotiv og bakgrunn samt hvilken blender man velger å benytte. Små blendere (høye blendertall) gir større dybdeskarphet. Brennvidden på objektivet betyr også noe. Jeg benytter et 24-70mm kitobjektiv med en nærlinse. Med denne kan jeg variere brennvidden til jeg får det uttrykket jeg ønsker.
Siden bakgrunnene jeg skrev ut kan variere tildels mye over arket så gir arkene mange muligheter for valg av bakgrunn avhengig av hvor man plasserer motivet i forhold til bakgrunnen. Man kan bare flytte motivet noen centimeter hit eller dit og få helt andre uttrykk.
Jeg vil ikke mene noe om hva som er riktig eller galt, - bare oppfordre andre til å leke seg og finne det man selv mener fungerer best i et bilde. Fortell meg gjerne hvilket bilde du likte best!
torsdag 16. mai 2019
Flere bilder med Canon Closeup lens D500
Jeg er meget godt fornøyd med kvaliteten på denne nye nærlinsen i kombinasjon med mitt kit-objektiv Nikon S 24-70/4. Jeg kommer tilstrekkelig nærme og skarpheten er god bare jeg blender ned til ca f/8 til 10. Som man ser av bildene blir også bakgrunnen tilstrekkelig uskarp takket være at jeg bruker et fullformatskamera.
Dette blir nok et utstyr jeg kommer til å benytte mye i sommer for makrofotografering.
lørdag 11. mai 2019
Hvordan komme nærmere - Canon Lens 500D
Med mitt Nikon 24-70mm f/4 S objektiv til Nikon Z6 kommer jeg så nære som 30cm. Jeg bruker derfor dette ofte som et makroobjektiv, men noen ganger har jeg hatt behov for å komme enda nærmere. Derfor kjøpte jeg en nærlinse (close up lens) fra Canon. Jeg benytter en nærlinse veldig ofte sammen med forskjellige objektiver fra Panasonic og Olympus når jeg benytter M43-kameraer, men Nikon Z6 er et fullformats kamera og har objektiver med vesentlig større filterstørrelse.
Nærlinsen skrus på filterfestet foran på objektivet. Du kommer nærmere motivet, noe som gjør makrofotograferingen enklere. Nærlinsen bruker to linseelementer for å redusere fargeforvrengninger og gir bilder med god kvalitet.
Bildet under er tatt så nærme jeg kom med 40mm.
Bildet under viser hvor tett jeg kommer på motivet med 70mm. Her er blenderen på f/10 som gir vesentlig større dybdeskarphet.
Det er kjekt å ha med seg en slik nærlinse når jeg er ute på tur og jeg ønsker å ta makrobilder enda tettere på motivet.
Abonner på:
Innlegg (Atom)