Og endelig fant jeg noe å fotografere, da jeg oppdaget at vår julekaktus hadde fått blomster. Jeg måtte google litt for å finne ut mer om denne vakre blomsten, og da fant jeg ut at den egentlig ikke har så mye med jul å gjøre og at den som så mye annet er importert til landet.
På http://www.havebureauet.dk/00204/00209/ fant jeg dette å lese om kaktusen:
Det vil næppe falde nogen ind at lede efter kaktuser i en regnskov, men det er ikke desto mindre der julekaktusen har sit ophav - i højtliggende regnskove i Brasilien.
Men det skal dog ikke få dig til at tro, at den har godt af et regnskyl hver gang du kommer forbi med vandkanden. Den har bedst af at være på den tørre side af vandingsskalaen. Men du må gerne give den regnvand.
Julekaktus (Schlumbergera) har næsten med garanti indgået i din bedstemors eller oldemors samling af stueplanter, for den har været en kendt juleblomst siden 1800-tallet. Så du kender den sikkert fra din barndoms juletid.
Men den kaldes ikke længere julekaktus, men novemberkaktus. Planten begynder nemlig at sætte knopper, når natten begynder at blive længere end dagen, så derfor kan den blomstre allerede i november. Men gartnerierne kan selvfølgelig styre den proces, så vi kan købe november-kaktus fyldt med knopper langt hen i december.
Mens bedstemor og oldemor måtte nøjes med en rød og lyserød udgave, så produceres der nu 30 varianter her i landet. Nu findes blomsten i farver fra de sarteste pasteller som creme, sartgul og laks til de skrappeste farver som choking pink, rød og lilla.
Bildeinfo
Bilde-1 og 2: Bildet er tatt i motlys hvor lyskilden er et sørvendt vindu. Lyset er softet med diffusor. Har brukt en svakt innstilt LED-lampe for å lyse opp litt på skyggesiden. Lyset er målt i punkt på støvbærerne og overeksponert med 0,3. Bakgrunnen er justert til hvitt (fra svakt grått). f/14. Stativ. ISO400. Nikon D700 og Sigma 150mm Makro.
Bilde-3: Østvendt vindu uten diffusor tatt på ettermiddagen. Intet lys på skyggesiden. Lyset målt på støvbærer. Ingen overeksponering. Ingen justering av bakgrunn mot hvitt. Den er derfor grå. f/2.8. ISO400. Nikon D700 og Sigma 150mm Makro.
flott beskrivelse av kaktus og hvordan du har tatt bilder Knut!
SvarSlettTusen takk Dirk!
SvarSlettmvh Knut