Translate

lørdag 20. august 2011

Snegler, en bitte liten og noen andre

De aller fleste snegler legger egg, og det er inni egget at skallet blir
dannet. Når sneglen kommer ut av egget, sitter det et lite skall på
sneglens kropp som vokser seg større og større etterhvert som sneglen
vokser. Dette var en veldig lite snegle. Jeg oppdaget den fordi det var en
bitte liten klump på strået. Først når jeg så på den gjennom min telemakro,
forsto jeg at det var en snegle.
Sneglen er en vanlig hagesnegle.
Fra Wikipedia: Snegler (Gastropoda) er en gruppe av bløtdyr. I tradisjonell systematikk utgjør sneglene en klasse, den mest artsrike blant bløtdyrene. De finnes overalt unntatt på Antarktis og i Arktis. Snegler er delt inn i to delgrupper, lungesnegler og «gjellesnegler» (de to gruppene Eogastropoda og Orthogastropoda).

Mange arter lever på land, men omtrent to tredeler av artene holder til i vann, noen i ferskvann, men de fleste er marine og lever i saltvann. De aller fleste har et skall (sneglehus) som de bærer med seg. Inne i skallet finnes de fleste av sneglens organer, bare foten med hodet stikker ut.

Det er 110 arter i Norge, 80 er landlevende og 27 lever i ferskvann. I tillegg finnes et stort antall i saltvann, langs hele norskekysten.

De spiselige vingårdssneglene kan bli 10 år gamle. Kun 100 arter regnes som spiselige. Det var 1800-tallets konge av det franske kjøkken Antonin Carême, som gjorde snegler til luksusmat da han i 1814 kreerte den såkalte escargots à la bourguig-nonne, nettopp snegler med hvitløk og persille. Franskmennene spiser 700 millioner, 25 000 tonn snegler i året[1].

Snegler beveger seg sakte. Guinness rekordbok forteller at verdens raskeste hagesnegle er engelske Archie, som i 1998 krøp 33 cm på 2 minutter og 9 sekunder [1]. Den langsomste arten flytter seg knapt 60 cm i året [1].

Les mer om snegler på Wikipedia: 






Fra Nysgjerrigper.no: Det er ikke tilfeldig hvilken vei et sneglehus dreier seg rundt samtidig som sneglen vokser. Snegler klarer nemlig bare å pare seg med snegler med sneglehus som roterer samme vei som deres eget.

For den japanske sneglen Euhadra kan akkurat det by på problemer. Blant disse sneglene er det nemlig en god del som blir født med et sneglehus som snurrer i motsatt retning av det som er vanlig. Nylig har japanske forskere funnet ut at bare små forandringer i et enkelt gen må til for at sneglehuset skifter rotasjonsretning.

Blant snegler i Norge er det veldig sjelden at det fødes sneglebarn med sneglehus som er speilvendt, men det kan skje. Følg derfor med neste gang du ser mengder med sneglehus. Hvilken vei roterer de? Finner du et som er speilvendt?









2 kommentarer:

  1. Herlighet,- det visste jeg ikke! Interessant! Likte spesielt godt de to øverste bildene,- nydelig ro i bildene!
    Ha en riktig fin lørdag, Knut:)

    SvarSlett
  2. Tusen takk Monica!

    Og takk for at du utforsker noen gamle bilder på bloggen min!

    mvh Knut

    SvarSlett