Translate

lørdag 11. februar 2012

Snart kommer våren


Det er bare 3 måneder igjen sånn omtrent til 17. mai. Jeg ser frem til at knoppene brister og at den grønne og vakre naturen igjen slår ut i full blomst.

Denne store knoppen vokste til en enorm plante sist sommer. Det ble en skjermplante av et slag jeg ikke er sikker på hva heter. Ut av knoppen kom først disse bladene. Så brast knoppen og flere blomsterknopper viste seg. Den vokste så fort at jeg neste kunne se det (hvis jeg sto lenge og betraktet den). Wikipedia skriver:


Skjermplantefamilien (latin: Apiaceae) er en plantefamilie, som omfatter mer enn 420 planteslekter. Der er hovedsakelig ett- til flerårige urter, ofte høyvokste. Det har ofte kraftig rot. Stengelen er ofte hul, unntatt i leddene. Bladene er oftest sammensatte (koblete - finnete) med hele eller delte småblader. Blomsterstanden er vanligvis en sammensatt skjerm, derav familienavnet. Blomster små, femtallige, hos de fleste arter hvite, men kan være gule, rødlige eller grønnlige. De fleste pollineres av insekter (biller, fluer, bier eller humler).
Noen arter i familien har spiselige røtter, som gulrotpastinakkkvann og jordnøtt. Av andre arter brukes bladverk eller frø til mat og krydder: for eksempel dill,persillekarve og kjørvel.
Familien har også noen meget giftige arter, slike som selsnepegiftkjeks og hundepersille. Som prydplanter dyrkes stjerneskjermspansk kjørvel (en slags anis), og strandtorn.1 kommentar:

  1. Nydelige bilder av denne flotte planten. Utrolig godt makroarbeid. Ja en har mye å glede seg til når våren kommer. Ha en trivelig uke!

    SvarSlett