Translate

mandag 17. juni 2013

Ut og fotografer makro!


Nå gjelder det bare å komme seg ut og ta for seg av de mange spennende makromotivene som finnes der ute i naturen eller i din egen hage. Jeg kommer ofte ikke lenger enn til min egen hage. ;-)

Hadde besøk av en sverm av Stær i går, og jeg kunne da se at de var langt flinkere enn meg til å finne insekter. Se bare på denne på bildet under. Så motivene finnes der. Det er bare å lete. Jeg fant ikke så mange andre enn fluer, så kanskje hadde Stærene forsynt seg godt med det beste fra matfatet.


Så til dagens leksjon i makrofotografering. Når jeg la ut bildet øverst så var det ikke fordi bildet er noe makroskudd, men fordi jeg har lyst til å formidle noen av de utfordringer man står overfor når man skal ta slike bilder.

Det var en grå og regntung dag hvor det fortsatt blåste ganske friskt. Det innebar at lyset var fint, men svakt. Fint på den måten at lyset blir bløtt/mykt. Overskyede dager kan være veldig bra. Man får langt mindre skygger og harde kontraster da. Men svakt lys krevde at jeg måtte opp i ISO 1600 fordi det også blåste, og for da å få skarpe motiver, må man bruke korte nok lukkertider.

Bildeinfoen ble følgelig: ISO 1600, f/5, 1/800. Kamera: Nikon D7100 med Sigma 150mm Makro hvilket gir en effektiv brennvidde på 225mm. Støy fjernet med Nik Softwares Dfine.

Utfordringen var: Svakt lys, vind, liten blomst (ca 1 cm i diameter), liten flue. Store kontraster (mørk flue på hvit blomst) gjør det vanskelig å eksponere rett.

Min måte å løse utfordringen på:
Stativ (alltid). ISO 1600. Kort lukkertid. Seriebildetagning i det øyeblikk hvor motivet står mest stille. Ett fokuspunkt lagt på hodet. Sentrumsdominert eksponering. Tok bildet ovenfra for å få så store deler av fluen skarp ved at store deler av flua ligger i plan med sensoren.

En hvit blomst blir veldig lett utbrent i høylysene. Og de mørke partiene på flua kan også lett bli for mørke og miste informasjon hvis det eksponeres lavere.

En annen ting man skal være klar over er at lyse partier i et bilde, slik som også her, kan føre til at oppmerksomheten heller trekkes mot blomsten og ikke flua.

Komposisjonsmessig prøver jeg alltid å tenke diagonaler og tredjedelslinjer.

I etterpåklokskapens navn her jeg nå sitter og betrakter bildet så kunne jeg nok ha gått ned til 1/400 sekund og valgt en mindre blender for å få enda bedre dybdeskarphet.

Jeg kunne også tilført litt mere lys på flua ved hjelp av et videolampe eller helst en LED-lommelykt (jeg ville hatt lyset på flua, men ikke på blomsten). Men slikt gir også en fare for å skremme bort insektene.

Og helt til slutt så kunne utfordringen vært løst ved ikke å ta bildet og heller finne seg et annet. ;-)

ISO 800, f/8, 1/160 sek, 300mm

Det er mange fluer nå, men mange er svært små. Med Nikon D7100 og Sigma 150mm i 1,3X bildefelt-funksjon blir den effektive brennvidden 300mm. Og selv da er dette et utsnitt av et bilde.

9 kommentarer:

 1. Ja, altså,- i går da alt annet skulle gjøres enn å fotografere, så jeg plutselig at der jeg var, vrimlet det av bitte små fluer i smørblomstene. Hadde ikke stativ der jeg var riktignok, men allikevel... ikke tale om at jeg fikk det skarpt nok i øynene! Grr! Etterhvert håper jeg også at jeg vil ha komposisjon osv. med i tankene. Nå er jeg bare besatt av å få det skarpt der det skal, så jeg glemmer alt annet....
  Selv om jeg leste mye av bloggen din i fjor, har de siste innleggene, teknisk info og alle tipsene dine vært veldig nyttige, synes jeg!
  Fin kveld til deg, Knut:)

  SvarSlett
 2. Ha prøvt meg igjen i helga Knut. Stativ ja jeg går nesten aldri uten stativ, men makro og stativ funker svært dårlig med meg og makro. Insektene sitter jo aldri stille.......og jeg kryper med stativ og kamera etter dem.....men moro er det :-)
  glemte nesten å si at dine bilder her er som forventet meget bra :-)
  dirk

  SvarSlett
 3. Jeg igjen. Det hadde forresten vært meget bra å kunne laste opp egen bilder på din blogg Knut ,til å få en vurdering å hjelp fra deg. bare ideen jeg fikk akkurat nå :-)
  dirk

  SvarSlett
  Svar
  1. Send meg gjerne bilder så skal jeg se på dem.

   Mvh Knut

   Slett
 4. Очень симпатичная муха. Спасибо за подробный комментарий.

  SvarSlett
 5. Fatter bare ikke at du er litt sånn misfornøyd med disse, men enn hva jeg noen gang vil komme til å få til dette Knut, men jeg leser sakte og grundig og suger til meg kunnskap som en liten spinkel mygg :-)

  SvarSlett
 6. Mye fine makrobilder :-) Titter innom her med jevne mellomrom :-)

  SvarSlett
 7. Tusen takk til dere alle!

  Mvh Knut

  SvarSlett