Translate

søndag 31. mars 2013

Vinterløv



Går man en tur på stien i skogen så kan man finne mange fine motiver som for eksempel blader som har frosset fast i isen. Med litt lek med kontrast i etterbehandlingen kan man forsterke inntrykkene og fremheve mønster, farger og teksturer.


lørdag 30. mars 2013

Makrotips uke 13




For nesten nøyaktig ett år siden fant jeg denne første blåveisen. Jeg vet hvor jeg finner dem. De er der på samme sted hvert år, men i år tror jeg ikke jeg finner dem i løpet av påsken fordi det er for kaldt. Jeg skal likevel gå og lete etter dem.

Og hvem vet, - kanskje de likevel har dukket opp? Den som leter får kanskje se.

torsdag 21. mars 2013

Makrotips uke 12




Jeg husker at første gangen jeg så denne så trodde jeg ikke mine egne øyne. Den virket så utrolig eksotisk og så til de grader annerledes enn mye annet jeg har sett på våre trakter.

Er dette en flue eller hva?

Ja, den heter Skorpionflue, men er hverken en skorpion eller en "ekte" flue. Navnet har den fått fordi hannens kjønnsorgan likner på brodden til en skorpion. Den går også under navnet nebbfluer. (Bildet viser en hunn hvor halen er et eggledningsrør.)

Det finnes bare 5 forskjellige typer i Norge, men ca 550 forskjellige i hele verden. Man tror den er tilhører en gammel og artsrik familie som det bare er rester av i dag. Så den er ganske spesiell, men ikke uvanlig. Når jeg først hadde oppdaget den, fant jeg etterhvert mange av dem fordi de tydeligvis liker floraen og faunaen der jeg bor om sommeren. Den lever av døde insekter, plantesaft og nektar.

Da den er ganske stor er den vanskelig å få skarp over det hele. Jeg valgte dette bildet fordi det er slik jeg ofte finner den sittende stille på et blad eller et strå. Søk på Skorpionflue på bloggen min, så finner du mange andre bilder av den.

Eller les historien bak bildet her: http://makrotips.blogspot.no/2012/07/dagen-ble-helt-annerledes-enn-jeg-trodde.html

fredag 15. mars 2013

Makrotips uke 11



Den lyste opp som et fyrtårn med sin sterkt oransje farge på toppen av en furubusk i hagen vår. Hva jeg først tenkte måtte være en dårlig kamuflasje, viste seg ved nærmere undersøkelser og ettertanke å være en meget effektiv kamuflasje. Toppskuddene på furubuskene har akkurat den samme oransje fargen. Når så andre insekter og fluer kommer for å smake på disse skuddene, så slår snappefluen til og fanger sitt bytte. Så oransjefargen er faktisk for å lokke andre insekter til den.

Dette var første gangen jeg så denne flua. Og når man oppdager insekter som dette, store og eksotiske, så gir det en makrofotograf som meg et deilig kick. 



tirsdag 12. mars 2013

Vår du liksom!


Våren kom sent i fjor også. Faktisk ikke før i slutten av april ser jeg av bildene jeg tok da.

I går hadde vi minus 12 grader fra morgenen. Ikke mye tegn til vår da, nei!

Isen ligger fortsatt på sjøen mange steder, men sola har begynt å varme godt slik at naturen mange steder titter opp gjennom isen. (Her ser du blæretang.) Og knoppene står der sprengkåte og bare venter på å briste når først dagene blir varig varme.

søndag 10. mars 2013

Makroskudd uke 10


Denne gangen velger jeg meg en prestekrage og presentert på en noe annerledes måte enn jeg ofte gjør.  Her ligger fokus på bare noen få av kronbladene og bildet er tatt på fullt åpen blender som gir liten dybdeskarphet.

Når jeg velger meg dette bildet, så er det fordi det gir meg sterke assosiasjoner til sommer og solfylte dager, og er det noe jeg lengter etter akkurat nå så er det nettopp det.

Og så sier meteorologene at våren ikke kommer før kanskje etter påske. Skal vi tro på dem?



onsdag 6. mars 2013

Hva slags sommer blir det i år?


Blir det en kald og regnfull sommer eller en varm og tørr sommer i år? Hvilket klima vi får blir svært bestemmende for hvilke planter og blomster som får dominere i floraen og som følge av flora og temperatur hvilke insekter det blir mange av.

Jeg synes jeg så langt færre insekter og mangfold av dem i fjor. Flere av de jeg ellers ser savnet jeg helt. Men fluer var det til gjengjeld mange av. De klarer seg alltid. Bortsett fra at jeg så færre blomsterfluer.

Jeg ønsker meg en snarlig vår og en god, gammel, klassisk sommer.

Det er godt mulig at det er bare jeg som begynner å bli gammel, men jeg må langt tilbake i tid for å finne somre med stabilt sommervær. Med det mener jeg solgangsbris utover dagen, vindstille kvelder og svak nordavind utover morgenen. Som gammel seiler var dette det beste sommerværet. Det var så forutsigbart at vi visste at skulle vi sydover så brukte vi nordavinden om morgenen og skulle vi nordover så ventet vi på solgangsbrisen. Stabile vinder, - ingen kuling eller storm nei.

Jeg innbiller meg at naturen på land også trivdes best i slikt stabilt sommervær. Jeg minnes vakre sommerenger fulle av et mangfold av forskjellige blomster og insekter som summet og gresshopper som spilte.

Jeg drømmer om en slik sommer i år. En sommer i paradis.

lørdag 2. mars 2013

Makroskudd uke 9




Nå gleder jeg meg allerede til sommeren og til å ta nye bilder av disse merkelige og vakre skapningene, vannymfene ved dammen. I Sverige kalles de for Trollsländor, - et morsomt navn synes jeg.

Dette er en vanlig metallvannymfe (Lestes sponsa), - en hunn.

Også dette bildet har sin egen historie som du finner her: http://makrotips.blogspot.no/2011/07/vannymfene-ved-dammen.html