Translate

mandag 23. juni 2014

Fotografer i skyggen av en paraply


Sollys har både sine fordeler og ulemper. Sol gir sterkt lys hvilket bidrar til lave ISO-tall og korte lukkertider, men sol gir også skygger og skinn i insektene og utbrente høylys.

Derfor bruker jeg ofte en hvit transparent paraply når jeg tar makrobilder på en solfylt dag. Noen ganger holder jeg paraplyen med den ene hånden. Andre ganger fester jeg den til et lite stativ slik som vist på bildet her. Hva man trenger er:

 • En liten hvit, transparent paraply. Den jeg benytter har en diameter på 60cm. Jo større, - desto mere vind fanger den og enda lettere velter den.
 • Et lite kamerastiv som kan stilles lavt og med passe tyngde slik at det gir tilstrekkelig stabilitet. Et kulehode på stativet gjør det raskt og enkelt å vinkle paraplyen slik man har behov for.
 • En blitsholder med paraplyfeste. Denne fester jeg til stativet og paraplyen til denne.
Hvis avstanden mellom objektet og paraplyen er stor gir paraplyen kun skygge. Jo nærmere man plasserer paraplyen objektet desto bedre fungerer den også som en diffuser som gir bløte skygger og slipper mer lys gjennom til objektet.

På kamerastativet kan jeg også skru fast en fleksibel arm med en klype på slik at jeg kan sette en blomst eller et blad eller et strå i klypa og fotografere dette godt isolert fra sine omgivelser. Når avstanden mellom objektet og bakgrunnen da blir stor, så får man også de mest utviskede bagrunner man kan ønske seg. Vanskeligere er det ikke.

3 kommentarer:

 1. Rett også en blits opp mot paraplyen. Selv om det er en "shoot-through", vil noe av lyset reflekteres tilbake uansett og gi en kontrollert lyskilde mot makro-objektet under paraplyen. Variere blitsens lysstyrke, og du har en svært myk, variabel- og kontrollert lyskilde. Helt uavhengig av det norske klimaet :-)

  Erik

  SvarSlett
 2. Gode råd til makrofotografering i sterkt sollys, Knut.
  Og tipset med bruk av blitz mot paraplyen med ulik lysstyrke, var eit
  godt tips frå Erik.
  Dette må prøvast ut ein dag med lite vind på Jæren.
  hHelsing Tone

  SvarSlett