Translate

lørdag 28. juni 2014

Hvis man vil nærmere


Denne blomsten er ikke så stor og hvis man vil nærmere for å se på støvbærerne og griffelen så må man benytte annet utstyr enn min Sigma 150mm makro. Jeg valgte å bruke min Raynox DCR-250 i kombinasjon med en Nikon 105mm makro, men man kunne også brukt mellomringer eller makrobelg.

I bildet over klarte jeg å legge fokuspunktet på griffelen og blender her er f/20. Likevel blir fokusområdet veldig begrenset. Skulle jeg fått alle støvbærerne skarpe måtte jeg brukt bildestacking.

På bildet under har jeg gått enda nærmere, men det er vanskelig å sette fokusen riktig. Også her er blenderen f/20.

Bildene ble selvfølgelig tatt med stativ og selvutløser, da lukkertidene kan bli lange.

Les mer om Raynox DCR-250 ved å søke i bloggen min.

Bildene er tatt med Nikon D700 som er et fullformatskamera. Jeg ser at mange som bruker Raynoxen til makro benytter den på kompaktkamera. Jeg antar at ved mindre sensorstørrelse oppnår man større dybdeskarphet. Jeg har ikke prøvd dette, men det vel verdt et forsøk. Har du erfaring med denne kombinasjonen så hører jeg gjerne fra deg.


Litt mindre sensor har Canon70D (cropfaktor 1,6x). Jeg prøvde Raynoxen også på dette kameraet med 18-135mm og med 55-250. Raynoxen har en klemfeste som gjør at den lett kan festes på objektivene, men desto større filterstørrelse og mer vidvinkel desto mer vignettering oppstår. Se bildet under som er et uredigert bilde.


Jeg synes det er vanskelig å justere fokus manuelt på disse objektivene, så det letteste er å skru av autofokus og så bevege seg sakte frem og tilbake til man finner fokus. Men dette er så lite at det er svært vanskelig å stå stille i fokuspunktet. Stativ hjelper, men fokus bør finjusteres skal bildene bli bra.

På bildet under har jeg beskåret bildet over slik at vignetteringen ikke kommer med på bildet.


Her ligger fokus litt bak midten slik at det er skarpt på bladene og bakerst støvbærer. Selv med blender f/14 har man svært begrenset dybdeskarphet.

I bildet under har jeg valgt et annet perspektiv som bidrar til at avstanden fra sensor til støvbærerne ikke blir for forskjellig. Da kommer flere av støvbærerene i fokusplanet.


Det beste rådet jeg kan gi er å prøve seg frem og eksperimentere. Superzoomer har små sensorer og gode makromuligheter. Jeg har sett meget bra bilder med store forstørrelser av objektene tatt med slike kameraer i kombinasjon med Raynox DCR-250.1 kommentar:

  1. Tack för alla tips du ger. Mycket lärorikt för en som jag som börjat med macro.
    Jag har Canon 60 mm. Det är svårt att hålla stilla tycker jag.
    Majsan//

    SvarSlett