Translate

mandag 2. juni 2014

Motlys og low key


Vi forbinder sommer og sol med lyse farger og pasteller og mange som tar makrobilder av blomster trekker bildene sine mer i retning av high key enn dette bildet i low key.

Blomster som er hårete egner seg til å fotografere i motlys. Lupiner er en slik blomst. Dessuten har den meget sterke farger og flotte, flikete blader.

Jeg valgte meg en isolert og ikke altfor stor Lupin blomst og fotograferte den med aftensolens stråler skinnende inn bakfra. Så undereksponerte jeg ganske kraftig. Dersom jeg hadde eksponert i forhold til fronten av blomsten ville store deler av omrisset av blomsten, de hvite hårene, gitt utbrente høylys. Blendervalget var f/5 som gjør blomsten relativt skarp mens forgrunn og bakgrunn blir uskarpe. En langt større Lupin står i bakgrunnen på venstre side.

Resultatet ble dette low key bilde hvor motlyset fremhever hårene og undereksponeringen fremhever de mørke blå fargene i blomsten. Så økte jeg kontrasten noe og la på en vignettering blant annet fordi bladene i forgrunnen var for lyse og tiltrakk seg for mye oppmerksomhet.


9 kommentarer:

 1. Meget flott bilde Knut :) Høy kvalitet som alle dine bilder.

  SvarSlett
 2. Fantastisk flott bilde, likte det veldig Knut. Også lærer jeg en masse fra bloggen din, og kunnskap kan en vel neppe få nok av :-) om telekonverter å!! forsøkt med mellomringer på 105 mm til Nikon, men det synes jeg nesten var umulig om jeg skal si de... sukk...

  SvarSlett
 3. Nydelig motlysbilde du viser oss her. :)

  SvarSlett
 4. Fantastisk flott bilde som er nydelig eksponert og deretter perfekt croppet i 1x1 størrelse. Jeg vet med meg selv at jeg alt for ofte benytter rektangulære utsnitt. Kvadratisk format gjør seg virkelig for mange motiver, jeg benytter instagram svært mye og der er jo bildene 1x1 - vet ikke helt hvorfor jeg går bort fra dette når jeg jobber med "ordentlige" bilder.

  SvarSlett
 5. Flott, me like!

  SvarSlett
 6. Tusen takk for alle de hyggelige kommentarene!

  mvh Knut

  SvarSlett
 7. Ja, enig med Birgit,- nydelig eksponert, Knut! Likte godt dette litt mørkere uttrykket, og fantastisk flott fargepalett!
  :)

  SvarSlett