Translate

mandag 20. juni 2016

Bløtvingen på prestekragen


Valgte å legge på en vignettering mot hvitt for å kamuflere de andre prestekragene rundt den blomsten hvor bløtvingen satt.


Selvom sola gikk bak en sky var det likevel så mye lys at det ble noe skinn i ryggskjoldet på billen. Fokus ble lagt på hodet og øyne. 

Meget vanskelig eksponering på grunn av alt det hvite mot den mørke billen. Høylyset er dempet i redigeringen.

3 kommentarer:

 1. Kan du forklare hva vignettering er?Selvforskylt eller laget?Hvile effekter oppnåes?

  Pent bilde Knut.Hilsen Anita

  SvarSlett
 2. Det er selvforskyldt og laget i etterarbeidet/redigeringen.

  Vignettering er et gammelt fenomen som oppsto når gamle fotoapparater uten objektiv skapte bilder på fotografiske plater. Såkalte pinhole kameraer. Da ble bildet normalt eksponert i midten av platen og mørkere ut mot kantene hvor det faller mindre lys inn.

  Det samme skjer dersom man f eks benytter objektiver som ikke evner å dekke hele sensoren som f eks på et fullformat kamera. Fenomenet er mest merkbart ved full åpen blender. Blender man ned, dvs mindre åpning, reduseres effekten eller forsvinner helt.

  Effekten kan også legges på i redigeringen og utnyttes bevisst for å skape en slags tunnell effekt hvilket kan skape en større dybde i bildet.

  I dagens digitale mørkerom kan man også, slik som jeg har gjort, la lyset bli hvitere mot hjørnene eller for den saks skyld hvilken farge man vil. Dette er også vignettering, men egentlig omvendt sådan.

  Det finnes også muligheter for å legge på større uskarphet utover mot hjørnene såkalt vignette blur. Grad og effekt og form kan selvfølgelig bestemmes i redigeringen.

  SvarSlett
 3. Takk Knut!Nå forstår jeg litt mer av vignettering :)

  SvarSlett