Translate

onsdag 8. juni 2016

Hvordan fotografere maurMaur er faktisk noe av det vanskeligste man kan fotografere fordi straks man har de i fokus så har de flyttet seg. De står sjelden stille. De er i konstant aktivitet. Om de skulle stå stille, så har de følehorn som kan bevege seg ganske mye. Dessuten har de harde skall som det lett blir mye skinn i dersom sola skinner på de.

Her er noen tips om hva man kan gjøre.

1. Finn et sted hvor det er mange maur

2. Finn et strå som leder fra der maurene ferdes og hell sukkersaft på strået. Maur liker søtsaker.

3. Fiksér strået slik at du begrenser strået bevegelse. F eks ved å bruke Clas Ohlssons loddestativ med krokodilleklemmer. Du kan gjerne også bruke en blomst. Pensle sukkersaft nedover stilken. Eller du kan lage en liten damm av en flat skål og noen stener og så lage stier med sukkervann som fører frem til vannspeilet. Har sett noen fantastiske bilder av slike motiv.

4. Bruk et kamera med liten sensor, - enten et kompaktkamera eller f eks M43 som Olympus eller Panasonic Lumix. Mindre sensorer gir bedre dybdeskarphet. Kortere brennvidde gir også mer dybdeskarphet. Velg et sted hvor avstanden fra strået til bakgrunnen er størst mulig slik at du oppnår en nøytral bakgrunn.

5. Bruk et kamera som kan skyte mange bilder pr sekund.

6. Ta bilder på en overskyet dag. Da reduserer du reflekser og skinn på maurenes skall.

7. Vær tålmodig.

8. Ta mange bilder.

9. Lag utsnitt av bildene slik at du minimerer informasjonen i bildene og skaper gode komposisjoner.

10. Ha det gøy!


Skal virkelig prøve dette mer i sommer. Kanskje kommer jeg tilbake med flere gode bilder.

2 kommentarer:

  1. tak for mange tips Knut , nummer 10 er viktigst :-)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for tipsene, Knut! Prøvde så vidt, men ga det fort opp egentlig... med disse små triksene lurer jeg jammen på om jeg ikke skal prøve noen flere ganger...
    Nå glemte jeg jo nesten å berømme dette flotte bildet,- inspirerende:)

    SvarSlett