Translate

søndag 14. juli 2013

Snappeflue (Rhagionidae)


Jeg hadde nesten gitt opp å finne insekter i sommer. Hos meg er de få og med lite mangfold. Heldigvis er ting i ferd med å endre seg trolig som følge av at temperaturene nå er gode og sommerlige.

Så fant jeg noen snappefluer! Jeg synes disse har et spennende utseende og så varierer de også mye i størrelse. De største kan bli opptil 2 cm lange og kraftige.

De jeg fant satt villig stille og poserte for meg slik at jeg fikk rikelig med tid til både å finne fine perspektiver og stille inn stativet. Riktignok stakk de av et par, tre ganger. Vet ikke om det var fordi jeg forstyrret de eller om de så et bytte de skulle prøve å snappe.

Alle bildene er tatt med Nikon D700, Sigma 150mm makro, ISO 400. På bildet øverst valgte jeg å prioritere utvisket bakgrunn på bekostning av mindre skarphet på flua. Dette fordi det er så mye struktur på bladet som jeg syntes virket forstyrrende. Lukkertiden ble da 1/800.


Dette var egentlig det første bildet jeg tok. Denne var veldig liten, og jeg tror det er en snappeflue. Her er det brukt f/8 og 1/200. Når bakgrunnen likevel er slørete så er dette fordi blomsten sto fritt i enga og med lang avstand til omgivelsene. Når jeg har valgt et så stort utsnitt, så er dette fordi jeg ønsker å vise "det store i det lille/det lille i det store" og fordi et mindre utsnitt gir dårligere kvalitet på bildet.Denne flua lot meg prøve forskjellige perspektiver hvilket ga forskjellige bakgrunner. Blenderne var her f/5.6 og med lukkertider på 1/200 til 1/320.


Bildet under er en av mine favoritter fordi jeg her forestiller meg hvordan det må være å være en slik snappeflue. De sitter stille til noe kommer flyvende forbi. Da letter de lynraskt (jeg hadde en i søkeren og i neste øyeblikk var den borte uten at jeg skjønte eller så noen ting) og snapper byttet i lufta.

Jeg liker fargene så godt i bildet, - den sterke brunoransje fargen mot den sterkt grønne bakgrunnen. Ofte kan slike lave perspektiv bakfra gi spennende bilder.
4 kommentarer:

 1. Amazing images!

  Many greetings from Germany!

  SvarSlett
 2. Kjempe fine bilder Knut. Mye å se på bloggen din etter ferie. Fortsatt god sommer Knut :-)

  SvarSlett
 3. Kjempeserie, Knut! Og jeg er enig med deg,- den brunoransje fargen mot det grønne er veldig tiltalende.
  :)

  SvarSlett