Translate

søndag 28. august 2016

Omtrent på denne tid - i fjor


Det er alltid like moro synes jeg å titte tilbake i arkivet for ett år siden. Hva tok jeg bilder av da?

Og da, som nå, var det masse stankelbein ute i bushen. Fordi det er på denne tida de svermer og sikrer neste generasjon.

Trodde jeg inntil jeg fant et bilde fra mai-måned et annet år. De holdt jammen på da også! Så kanskje de holder det gående hele sommeren? Ja, hva er vel sommeren til for annet enn å njuta livet?


fredag 26. august 2016

Blomsterfluene i år også


De kommer jo hvert år på besøk til oss, men jeg synes vel kanskje at det har vært langt færre av dem denne sommeren. Vanligvis elsker de margerittene og prestekragene, men disse fant jeg på de gule, små blomstene som likner litt på løvetann, men som ikke er det og som jeg heller ikke vet hva heter.


Denne rumpa er ikke noe farlig, for selv om den likner på en veps, så stikker de ikke disse, for de er jo bare fluer. Faktisk er de ganske så vakre også.


mandag 22. august 2016

Teger på stygg blomst


Selv om ikke blomsten var blant de peneste, så denne Tegen ut til å like seg der han satt. Dette er nok en plantesuger. På Wikipedia står det om Teger:

Teger skiller seg fra blant annet fra andre insekter som biller på munnen. Biller har kjever, mens teger har en snabelformet munn for å suge opp føden. Snabelen består av fem ledd, når den ikke er i bruk ligger den vanligvis bakover under kroppen. Hos enkelte grupper teger finnes det en fordypning under brystet, mellom framhoftene, til snabelen. Mange av artene har vinger, mens noen er «vingeløse». Mellom vingene, ved vingeroten er det et scutellum, et trekantet område.


De har stor variasjon i utseende, fra kortbeinte til langbeinte, store og brede eller lange og slanke. Enkelte arter er farget i klare framtredende farger, mens andre er nøytralt farget og skiller seg ikke ut fra omgivelsene.



søndag 21. august 2016

Skorpionflua - endelig


Endelig fant jeg den, flua som jeg har lett etter i hele sommer, Skorpionflua. Det er noe av det mest eksotiske jeg synes vi har her i vår fauna. Merkelig nok satte den seg ikke fast i edderkoppspindelet som det var mye av i furua.

Kort sagt: Yippie!




lørdag 20. august 2016

Sommerens eneste valmue


I år har jeg sett svært få valmuer. Jeg undrer meg stadig over hvor forskjellig naturen er fra år til år selv på de samme stedene. Der hvor jeg før har funnet mange valmuer har jeg i år knapt sett de.

Dette var en enslig en nå på tampen av sommeren. Fotografert en tidlig morgen hvor sola ennå ikke har klart å fjerne morgenduggen fra blomstene.

onsdag 17. august 2016

Citronsommerfugl ved Østensjøvannet


På en tur langs Østensjøvannet krydde det av de blekgule Citronsommerfuglene. De flokket seg rundt det som var av blomster der. Dessverre hadde jeg ikke mitt makroobjektiv med så et teleobjektiv fikk duge selv om dette ikke har den korte nærgrensen som makroobjektivet har. Derfor blir litt mer av bakgrunnen synlig i bildene, men jeg prøvde som best jeg kunne å velge perspektiv og motiv hvor bakgrunnene ikke skulle bli altfor sjenerende.









søndag 14. august 2016

Øyenstikkere ved Østensjøvannet


Det krydde av dem og det var bare å knipse løs. De poserte villig! Dessverre hadde jeg kun et teleobjektiv og intet makroobjektiv med meg. Bilder ble det lell. Mange av dem.


Tandem flyving viste de også frem.


Tauet som utgjør gjerdet langs med vannet så ut til å være en yndet landingsplass.



På Wikipedia står det:
Øyenstikkere er en delgruppe av insektene. De fullvoksne (imago) er de reneste flygekunstnere og lever som rovdyr av mindre insekter som de fanger i luften. Larvene lever i vann som rovdyr på andre mindre vannlevende dyr. Av de 5 000 beskrevne artene i verden, forekommer 48 i Norge, fordelt på 9 familier.

















fredag 12. august 2016

Hvem besøker bloggen min?


10. juni 2011 startet denne bloggen. Nå litt over 5 år etter er det på tide å gjøre opp status. Bildet over viser at bloggen besøkes med en oppadgående trend, men at besøkene varierer mye avhengig av tid på året. Toppene er nok i sommermånedene juni til august hvilket er da jeg også har flest blogginnlegg.

Antall sidevisninger til sammen pr dato er 132.963 og antall følgere er 114. Det kan derfor virke som at makrofotografering er for en mindre gruppe interesserte personer.

Veldig gledelig er det å se at det er mange personer fra mange land i verden som er innom. De 10 landene som besøker bloggen mest i rekkefølge etter antall besøk er: Norge, USA, Russland, Sverige, Tyskland, Frankrike, Danmark, Ukraina, Kina og Irland.

De 5 mest besøkte sidene er:
  • Kjempefin oversikt over sommerfugler
  • Om denne bloggen
  • Makroskudd
  • 10 tips for bedre makrobilder
  • Blåklokker
Når jeg startet bloggen skrev jeg noen punkter som uttrykte mål for bloggen eller hva som motiverer meg til å holde på med dette:
  • Min egen glede over å oppdage små ting i naturen som kan gjøre stort inntrykk på meg
  • Å prøve og inspirere andre til å oppdage den fantastiske makroverdenen
  • Å få kommentarer på bloggen min som viser at andre kan ha glede av den om det så bare er for å se eller om det er for å lære av de feil jeg gjør/har gjort
  • Å få kommentarer som hjelper meg videre i min egen utvikling. Det er så utrolig mange dyktige folk der ute, - så mange jeg beundrer.
  • Å få kommentarer som hjelper meg til å sette riktige navn på det jeg fant og fotograferte

Hvordan vurderer jeg så hvordan jeg har klart å realisere disse punktene?

  • Gleden over å oppdage små ting i naturen er minst like stor som før. Jeg oppdager stadig nye ting og jeg ser, lærer og blir inspirert av hva andre også ser i sin makroverden.
  • I hvilken grad jeg inspirerer andre vet jeg ikke. Noen sender meg konkrete tilbakemeldinger om at jeg gjør det, men dessverre er disse svært få i forhold til antall besøkende. 
  • Antallet kommentarer er også dessverre nedadgående. Det virker som at Googles introduksjon av muligheter for bare å klikke på G+1 benyttes fremfor å skrive kommentarer. Dette er synd, for det er veldig motiverende å få kommentarer, - uansett om de er negative eller positive.
  • Alle kommentarer hjelper også meg selv videre i min egen utvikling og ofte trigger de meg til å skrive om noe nytt.

Noe jeg synes er gøy er at dersom jeg googler på ord som makrotips eller makrofotografering så kommer ofte bloggen min høyt på visning av slike søk. Jeg finner også bildene mine blant "Bilder" når jeg søker etter bilder av noe konkret på nettet. Så jeg kan i alle fall konkludere med at bloggen min setter spor etter seg.

MEN jeg er veldig usikker på veien videre for bloggen. HVA ønsker dere at jeg skriver om? Innspill om dette mottas med stor glede. Send meg gjerne en mail på knriise@gmail.com








torsdag 11. august 2016

Hvilket makroobjektiv bør jeg velge?



For Nikon finnes det makroobjektiver fra 15mm til 200mm. Tilsvarende også omtrent for andre speilrefleksprodusenter. Med makroobjektiv mener jeg da objektiver som evner å gjengi et objekt i 1:1 på sensoren. Andre krav til et makroobjektiv er at det skal kunne ta bilder med stor skarphet, oppløsning og kontrast slik at alle detaljer i bildet gjengis godt.

Hvorfor finnes makroobjektiver i så stort omfang av brennvidder?
Svaret er: Det kommer an på hva du ønsker å ta bilder av.


Det 15mm objektivet jeg tenker på er et supervidvinklet objektiv som heter Venus Optics Laowa 15mm f/4 Macro Nikon F. Det er det første makroobjektivet på markedet til fullformatkamera med 15mm vidvinkel. Objektivet har en synsvinkel på hele 110 grader, 1:1 forstørrelse og intern fokusering. Dette gjør at man kommer nærme motivet som for eksempel et insekt samtidig som man får med bakgrunnen og miljøet insektet lever i. 

Dette kunne man også oppnådd ved å benytte et kamera med en mye mindre sensor enn fullformat som for eksempel et mobilkamera. Man kan få kjøpt forsatslinser til å sette på mobil slik at man oppnår en forstørrelse av objektet på mobilens lille sensor.


Et objektiv på 200mm gir en helt annen effekt i bildene. Med et slikt objektiv blir det veldig snevert fokusområde og bakgrunnen blir helt sløret. Når brennvidden blir større enn 100mm, får man også en større arbeidsavstand til motivet slik at man i mindre grad forstyrrer og skremmer bort for eksempel en sommerfugl.


Hvilket makroobjektiv bør man så velge?
Fordi makroobjektiv bør ha høy optisk kvalitet, kunne fokusere nært til motivet og gjerne også være lyssterke, kreves det godt glass og slikt koster vanligvis noen kroner. Teleobjektiv forutsetter mere glass enn kortere brennvidder og derfor blir disse vanligvis dyre. Ofte blir det derfor lommeboka som bestemmer hva man kjøper.


Uten å vite sikkert ville jeg gjette at det selges flest makroobjektiv med en brennvidde på omtrent 100mm pluss/minus. Slike objektiv dekker da også de fleste behov i forhold til motiv. Kortere eller lengre blir en avveining i forhold til behovene.


Det aller rimeligste makroobjektivet er jo å kjøpe en mellomring som lar deg snu normalobjektivet som da blir et manuelt objektiv, men gir mulighet for å ta bilder mye nærmere motivet med dertil god forstørrelse av motivet. En slik mellomring koster ikke mange kronene. Normalobjektivet bør imidlertid ha mulighet for nedblending av objektivet.



lørdag 6. august 2016

Oransjegullvinge



Jeg tror dette er en Oransjegullvinge De er små, kjappe, kvikke, oransje i fargen, mørke antenner og man finner de gjerne i engen.

Den satt et par meter unna så jeg måtte bruke 300mm i brennvidde (teleobjektiv) og i tillegg beskjære bildet en del. Men de er så skjønne og vakre.

På bildet over er blendervalget f/4 som gir en passe kombinasjon av sløret bakgrunn og skarphet. På bildet under er blenderen økt til ca f/6.3 som gjør at bakgrunnen trer bedre frem.




torsdag 4. august 2016

Kjempemygg


Ja, jeg tror faktisk disse er i familie med mygg, men heldigvis stikker de ikke. Det er mange av de i år, - faktisk kryr det av dem. Alltid er det slik at det klima vi får om våren og sommeren favoriserer deler av faunaen det være seg både planter og insekter.  Det er mange insekter jeg ikke har sett i år, men som det til gjengjeld har vært desto fler av tidligere år.

Denne gangen fotografert med Nikon speilrefleks og Sigma 150mm og blendervalget ble denne gangen f/2.8 med fokuspunktet lagt på øyet. Med andre ord en meget snever skarphet. Men det var slik jeg ville ha det denne gangen.

mandag 1. august 2016

Pelargonia prosjektet


Det har blitt mange bilder av Pelargonia denne sommeren. Forklaringen er enkel. Jeg synes den er meget vakker og jeg har vel egentlig ikke oppdaget dette før i år. Merkelig i grunnen for vi har den på terrassen vår hvert eneste år. Men sånn er det jo ofte, - at man ikke godt nok ser eller legger merke til de ting eller personer vi har rundt oss og nær oss, - hvor vakre de egentlig er.

Her kommer et knippe bilder av den.


Plantasjen skriver om denne: Pelargonia er en klassisk og veldig populær sommerblomst og potteplante. Det finnes mange ulike typer pelargonia, med forskjellig utseende på blomster og blad. Noen sorter har blader som dufter fantastisk, og lokker humler og sommerfugler til hagen din. Pelargonia er en av de mest hardføre plantene du kan ha i krukke ute.