Translate

tirsdag 30. juli 2013

Morgenstund har gull i munn

f/10, 1/80

I dag våknet jeg grytidlig, men jeg drøyde til kl 6 før jeg gikk ut i hagen på jakt etter makromotiver. Fordelene ved å stå opp tidlig er mange, - blant annet: vindstille, kaldere slik at insektene ikke er så aktive, morgendugg som gir fin effekt i bildene, lite forstyrrelser fra folk på morgentur langs veien, med mere.

Men det finnes også noen ulemper. Lyset kan være så svakt at man trenger å gå opp i ISO1600 og selv da blir lukkertidene lange eller blenderåpningene så store at dybdeskarpheten blir svært liten. Stativ er en selvfølge.

Men motivene fant jeg, - selv om det er en noe spesiell sommer i år. Det er færre insekter og mange arter jeg nesten ikke ser som det ellers er mange av i min hage. Blomsterfluer f eks er det lite av, og jeg har ikke sett en eneste brunsnegle, men akkurat det er jeg ikke lei meg for.

Under hvert bilde har jeg inkludert bildeinfo, men felles for de alle er: Nikon D700, Sigma 150mm makrotele, stativ, ISO 1600.

f/14, 1/20
Det er alltid fare for gjenskinn og reflekser fra våte blader.

f/5.6, 1/250
Her ble perspektivet litt for høyt til at f/5.6 strakk til for å gi dybdeskarphet over hele svermeren. Legg merke til duggdråpene på ryggen.

f/10, 1/60
Her har valmuen akkurat brutt ut av kapselen som fortsatt sitter fast i kronbladene.

f/14, 1/25

f/6.3, 1/200
Denne blomsterfluen var bitte liten.

f/6.3, 1/125

Denne prøvde å gjemme seg for meg og trodde nok den hadde klart det under strået.

mandag 29. juli 2013

På tur til Østensjøvannet


ISO200, f/5, 1/125

Sist søndag måtte jeg bare ta en snartur til Østensjøvannet. Jeg hadde ikke flere fugler å legge ut på fuglebloggen min. Men det ble en bomtur. Det var Norway-cup og så mye støy på vestsiden av vannet at svært mange av fuglene hadde lagt seg "midtfjords" og derfor altfor langt fra land til at det kunne bli noen brukbare bilder. Men en Kråke fikk jeg da bilder av. (Se min andre blogg.)

Jeg hadde også med meg mitt letteste makroutstyr, - en Nikon D3200 og med en Nikon 105mm VR macro. Med det utstyret prøvde jeg å ta noen makrobilder, men oppdaget at å fotografere på frihånd gir meg en høy andel dårlige bilder. Det meste måtte skrotes når jeg kom hjem og tittet nærmere på resultatet.

Jeg fant ikke så mange insekter der heller. Jeg var spesielt på utkikk etter vannnymfer eller øyestikkere. De burde man kunne finne i nærheten av vann. Men jeg så bare et par stykker og ikke var de lette å komme innpå. Kanskje er det ikke så mange i et vann som Østensjøvannet fordi alle fuglene spiser opp larver og insekter i vannet (en øyestikker går gjennom mange stadier). I så fall er det mange som ikke lever opp til å kunne bli en øyestikker og hvis det også er lite insekter generelt i år blir det også lite mat til øyestikkerne.

ISO200, f/5, 1/160

Kløverblomsten bak vingen til øyestikkeren ville jeg normalt ha fjernet, men her tok jeg ikke sjansen i frykt for at den skulle fly bort. Den satt dypt nede i vegetasjonen, nesten helt nede ved bakken, så det var mye gress som var i veien. 

På bildet under har jeg flyttet meg litt til siden for å få et bedre perspektiv og mere av øyestikkeren i klar sikt gjennom vegetasjonen, men kløverblomsten forstyrrer i bildet også her.

ISO200, f/5, 1/125


Men humler av flere slag var det mange av og disse kan jo være fine motiv. Jeg prøvde hele tiden å finne noen blomster som lå slik til at det ble god avstand til omliggende vegetasjon for å få fine bakgrunner.

ISO200, f/5, 1/320

ISO200, f/5, 1/250




lørdag 27. juli 2013

Rødgul bløtvinge (Rhagonycha fulva)


Det er mange bløtvinger i aksjon om dagen for å sikre etterslekten. Dette er et ganske så vanlig syn i hagen vår. Det morsomme er at mens den mindre hannen klynger seg til ryggen på den mye større hunnen, og hannens antenner vibrer i ekstase, så krabber hunnen rolig rundt og spiser pollen. 




torsdag 25. juli 2013

Snappefluen som nesten lot seg klappe


Jeg har nevnt det på bloggen før, og jeg bør nevne det igjen. Etter regnvær er ofte insektene langt mer rolige. De blir mindre aktive både på grunn av regnet og fordi de kjøles ned.

Så jeg tok meg en tidlig morgentur i hagen etter nattens heftige tordenbyger og fant som før flest fluer, men disse var til gjengjeld så stillesittende at de nesten lot seg klappe. Fikk til og med tatt lange videosekvenser av de uten at de lot seg affisere.

Lyset var også flott, da sola ennå ikke hadde brutt gjennom skydekket.

Bilde info er: Nikon D3200, Nikon 105mm macro, ISO 640, f/5.6, 1/160 sek, stativ.

onsdag 24. juli 2013

Fjærmøll


Ganske artig denne synes jeg. Lett gjenkjennelig. Ser ut som en T. Fjærmøll er en hel familie med sommerfugler så det finnes flere forskjellige varianter av disse. Ca 35 arter er funnet i Norge.

Du kan lese mer om Fjærmøll her: http://no.wikipedia.org/wiki/Fjærmøll




mandag 22. juli 2013

Hello, my name is Bill



Den vinket til meg med venstrefoten for liksom å si: Hello, my name is Bill! Jeg tror dette er en Firflekket blomsterbukk (Leptura quadrifasciata). Her koser den seg med pollen som følehornene er fulle av. Og pollen er den veldig glad i.


Nikon D700, Sigma 150mm macro, ISO 400, f/8, 1/200 - 1/400. 


På Wikipedia står det om denne:
Leptura quadrifasciata er mellom 13 og 18 mm lang og er en langstrakt bille med spoleformet kropp. De har lange, kraftige svarte antenner. Pronotum er omtrent så langt som bredt, bakhjørnene trukket ut til tagger. De har svarte dekkvinger med fire brede, gule tverrbånd på hver av dekkvingene. De gul- og svarte dekkvingene er grove etterligninger av veps, noe som nok gir dem en viss beskyttelse mot fugler. Brystpartiet og beina er svarte.

Leptura quadrifasciata har larver som lever i død ved av løvtrær, som bjørk. De voksne (imago) finnes i juli og august, de er varmeelskende og oppsøker gjerne åpne blomster, som mjødurt på jakt etter nektar og pollen.




Slik blir bildene når det er sol fra klar himmel. På bildet under befinner billen seg litt mer i skyggen. Da blir det slik.




På strå - 2


Det enkle er ofte det beste tenker jeg hver gang jeg er så heldig å se et insekt på et enslig strå. Denne satt ikke lenge stille, så her måtte jeg bryte mot min regel nr 1 om å bruke stativ. Med andre ord håndholdt, og med en lukkertid som er helt på kanten håndholdt med en 150mm. Lukkertiden er 1/100, blenderen var f/8 og ISO 800. Nikon D700 og Sigma 150mm.


lørdag 20. juli 2013

Kystringvinge (Hipparchia semele)


Disse er det mange av i år hos oss. Vet ikke hvorfor det noen ganger er slik at det blir flere av en en type sommerfugler enn andre. De er ganske så sky og vanskelige å komme inn på. Men når den først har funnet en fin plass på en blomst eller som her på denne busken, ser den ut til å glemme sine omgivelser så pass at jeg kan krype inn på den og ta mine bilder.

Ringen er langt mer synlig på bildet under.


Selv med f/5 er dybdeskarpheten så begrenset at den bakre del av vingene blir uskarp. Bildene er tatt med Nikon D7100, Sigma 150mm Macro, og bildeinfoen er ISO400, 1/640, f/5.

torsdag 18. juli 2013

På strå


Når jeg valgte å publisere dette bildet av en ganske vanlig flue, så var det fordi jeg liker linjene og fargene så godt i bildet. Den satt og stelte beina sine slik jeg har sett mange fluer gjøre. Da beveger den forbeina fort og disse ble derfor litt uskarpe på bildet.

Bildeinfo er: Nikon D700, Sigma 150mm, ISO 800, f/8, 1/125.



tirsdag 16. juli 2013

Når man ikke finner insekter...



Når man ikke finner insekter, hva skal man da fotografere makrobilder av? Jo, blomster vel!

Jeg tenkte at jeg skulle lage et eksperiment. Jeg skulle velge både den styggeste av prestekragene og den peneste og ta bilde av de begge og se hva jeg kunne få ut av det.

Øverst er den styggeste, - en avblomstret prestekrage. Jeg valgte å fotografere denne i hardt sidelys av aftensol med liten blender (f/13) for å fremheve mest mulig av de stygge detaljene av forfall på blomsten. Med andre ord harde konstraster og mange detaljer. Bakgrunnen valgte jeg i etterbehandlingen å trekke mest mulig ut mot sort for ytterligere å skape kontrast. Blomsten ble ytterligere skarpet opp.

Og resultatet ble en helt annerledes prestekrage enn de vanlige man ser langs med veien. Faktisk synes jeg at denne også har sin egen skjønnhet.


Over vises den mest fullkomne av prestekragene jeg fant. Jeg valgte å fotografere denne rett ovenfra med hele blomsten i samme plan. Med blender f/10 fikk jeg også her skarphet over det meste av blomsten.

Istedet for å rydde i bakgrunnen og fjerne strå som delvis lå over blomsten valgte jeg heller å benytte dette som "krydder" i bildeflaten. I etterbehandlingen valgte jeg å benytte en lys vignettering, dvs trekke hjørnene ut mot lysere enn sentrum av bildet. I tillegg valgte jeg å benytte en effekt som kalles Detail Extractor som skaper mer liv gjennom å forsterke lys og skygge og kontraster. Ytterligere økte jeg skarpheten i midten av blomsten.

Dette ble et virkelig sommerbilde hvor sentrum av blomsten skinner som en sol og kronbladene som stråler ut fra sola og mot en lys sommergrønn bakgrunn.

Etter på tenkte jeg at det er da gøy å fotografere sommerblomster også! :-)

søndag 14. juli 2013

Snappeflue (Rhagionidae)


Jeg hadde nesten gitt opp å finne insekter i sommer. Hos meg er de få og med lite mangfold. Heldigvis er ting i ferd med å endre seg trolig som følge av at temperaturene nå er gode og sommerlige.

Så fant jeg noen snappefluer! Jeg synes disse har et spennende utseende og så varierer de også mye i størrelse. De største kan bli opptil 2 cm lange og kraftige.

De jeg fant satt villig stille og poserte for meg slik at jeg fikk rikelig med tid til både å finne fine perspektiver og stille inn stativet. Riktignok stakk de av et par, tre ganger. Vet ikke om det var fordi jeg forstyrret de eller om de så et bytte de skulle prøve å snappe.

Alle bildene er tatt med Nikon D700, Sigma 150mm makro, ISO 400. På bildet øverst valgte jeg å prioritere utvisket bakgrunn på bekostning av mindre skarphet på flua. Dette fordi det er så mye struktur på bladet som jeg syntes virket forstyrrende. Lukkertiden ble da 1/800.


Dette var egentlig det første bildet jeg tok. Denne var veldig liten, og jeg tror det er en snappeflue. Her er det brukt f/8 og 1/200. Når bakgrunnen likevel er slørete så er dette fordi blomsten sto fritt i enga og med lang avstand til omgivelsene. Når jeg har valgt et så stort utsnitt, så er dette fordi jeg ønsker å vise "det store i det lille/det lille i det store" og fordi et mindre utsnitt gir dårligere kvalitet på bildet.



Denne flua lot meg prøve forskjellige perspektiver hvilket ga forskjellige bakgrunner. Blenderne var her f/5.6 og med lukkertider på 1/200 til 1/320.


Bildet under er en av mine favoritter fordi jeg her forestiller meg hvordan det må være å være en slik snappeflue. De sitter stille til noe kommer flyvende forbi. Da letter de lynraskt (jeg hadde en i søkeren og i neste øyeblikk var den borte uten at jeg skjønte eller så noen ting) og snapper byttet i lufta.

Jeg liker fargene så godt i bildet, - den sterke brunoransje fargen mot den sterkt grønne bakgrunnen. Ofte kan slike lave perspektiv bakfra gi spennende bilder.




lørdag 13. juli 2013

Makroskudd uke 28


Jeg har sett denne i år også, men ennå ikke klart å fotografere den. Det er en Skorpionflue. Dette er en hunn for hannen har en spiss på halen vendt oppover som likner den en skropion har, men det er ingen giftbrodd, - bare et kjønnsorgan.

torsdag 11. juli 2013

Kjempefin oversikt over sommerfugler i Norge



Lurer du på hvilken sommerfugl du har tatt bilde av? Eller hvor du skal lete etter sommerfugl larver?

Sjekk denne nettsiden som gir en veldig bra oversikt over sommerfugler i Norge: http://www.lepidoptera.no

På nettsiden skriver de:
Det er påvist mer enn 2000 forskjellige arter av sommerfugler i Norge. Det mange opplever som sommerfugler, dagsommerfuglene, utgjør bare 5% av den norske sommerfuglfaunaen. Resten er såkalte nattsommerfugler, og de kommer i alle former og varianter. Nattsommerfuglene deles inn i to hovedgrupper, mikro- og makronattsommerfugler. Her på lepidoptera.no kan man hente ut informasjon om norske sommerfugler. Bildegallerier, artenes flygetider, hvilke arter er sett hvor, og masse mer. Du kan også bidra med egne observasjoner og bilder av sommerfugler i Norge.

Mange arter og slekter er vanskelig å bestemme, spesielt på mikronivå. Dette gjør at kunnskapen om sommerfuglenes utbredelse i Norge ikke er veldig god. Vi håper at lepidoptera.no etter hvert vil fungere som et dynamisk referanseverk både for de som ønsker hjelp til å artsbestemme sommerfugler, men også for de som vil bidra med registreringer og bildedokumentasjon.

tirsdag 9. juli 2013

Hvordan finne insektene?


Den 3. juli skrev jeg et innlegg på bloggen min som het: Hvor blir det av alle insektene? Dette fordi jeg i år foreløpig har sett veldig få av dem og de jeg ser er veldig små. Jeg tenkte først at det måtte være feil på synet mitt og at jeg måtte begynne med briller, så jeg hentet lesebrillene mine og gikk i nærkontakt med naturen. Men det hjalp ikke med briller.

Jeg tror årsaken heller er at det lenge har vært ganske kaldt og mye regn og at dette har forsinket utviklingen av naturen både med hensyn til blomster og insekter. Nå som vi har hatt langt bedre vær noen dager, ser jeg at ting er i ferd med å endre seg. Og jeg ser også av andre bloggere som befinner seg lenger inn i landet, hvor kanskje temperaturen også tidvis er høyere, at de finner langt flere "godsaker" enn det jeg gjør.

På bakgrunn av dette tenkte jeg at jeg kanskje skulle skrive er innlegg om hvordan finne insekter.

Bruk din egen autofokus
Min egen familie skjønner seg ikke på meg på den måten at de ikke skjønner at jeg ser det jeg ser. De ser det ikke. Det hele handler om å ha blikket for detaljene i naturen og lete etter de små detaljene som skiller seg ut. Mitt øye leter etter kontraster, f eks en flekk på et blad eller på en blomst. Beveger det seg i tillegg øker min interesse for å se nærmere. Jeg sammenlikner dette med vår egen innebygde autofokus. Hvis vi skjerper oss og fokuserer på slike detaljer så ser vi med en gang så mye mer vi ellers overser. For å kunne se og oppdage detaljene beveger jeg meg sakte omkring og lar øynene søke gjennom omgivelsene.

Larven på bildet øverst fant jeg fordi jeg så at strået hadde et litt tykkere parti. Jeg ble da nysgjerrig og klarte ikke se hva det var før jeg hentet kameraet og tok et bilde. Jeg tok med meg strået til makroteltet mitt og fotograferte den mot en svart bakgrunn og med sidelys. I kontrollerte omgivelser kunne jeg komme helt inn på den og fotografere den i 1:1 forhold.

Sett deg ned
Hvis du endrer perspektivet fra det fugleperspektivet vi mennesker har når vi betrakter naturen ovenfra og til bakkenivå, så kan det være at du straks ser noe spennende, - det være seg blomster eller dyr.

Det hender også at en sommerfugl eller blomsterflue kommer flyvende forbi, og dersom jeg sitter på huk har jeg erfart at de lettere slår seg ned i mine omgivelser enn når jeg står der stor og oppreist.

F eks kom denne Blåvingen flyvende forbi forleden dag og landet rett foran meg. Dessverre var ikke bakgrunnen den beste, men kanskje har jeg bedre lykke neste gang og bildet duger for å illustrere eksemplet.


Let etter blomster som tiltrekker insekter
En villblomst, - noen kaller det også ugress, er de hvite skjermplantene som man ofte finner i blomsterenger. Disse tiltrekker seg en god del insekter, - humlebiller, krabbe-edderkopper, fjærmøll, svermere, blomsterfluer, med flere. Noen av disse ser man ikke før man forstørrer de gjennom objektivet. Krabbe-edderkoppen f eks tilpasser sin farge med omgivelsene slik at den ikke synes der den sitter og venter på sitt bytte.


Bildet over viser en krabbeedderkopp oppe til venstre og en fjærmøll på høyresiden. Disse var knapt synlige før jeg satte meg ned og studerte skjermplanten. Jeg la først merke til fjærmøllen fordi vingene så ut som en T ut fra blomsten og dette var en form som skilte seg ut fra blomsten forøvrig. Denne vekket min interesse fordi jeg har sett denne før og tenkte da at her har vi en fjærmøll.

Krabbe-edderkoppen så jeg ikke før jeg tittet i objektivet. Et spennende bilde for jeg tror at en slik edderkopp kan drepe en møll, men edderkoppen ser dårlig, så den sitter stille helt til byttet er rett foran den. Da angriper den raskt og dreper byttet med giften den pumper inn.

Lag din egen sommerfuglhage
Jeg har skrevet om dette før. Se her: http://makrotips.blogspot.se/2012/02/anlegg-en-sommerfuglhave.html Her står det om hvilke blomster som tiltrekker seg sommerfugler.

Nattdyr tiltrekkes av lys
Jeg skrev et innlegg om dette også tidligere. Se her: http://makrotips.blogspot.se/2013/06/makroskudd-uke-26.html
La lyset stå på ute eller inne og fotografer svermere som har satt seg på veggen eller på vinduet.

Lag feller
Entomologisk forening gir en rekke tips på hvordan man kan lokke til seg insekter. Besøk deres nettsider: http://www.entomologi.no/hobby/hobby.html

Lykke til!

mandag 8. juli 2013

Humlebille


Så endelig fant jeg et insekt litt mer spennende enn bare de vanlige fluene som jeg ellers har funnet i år. En Humlebille (Trichius fasciatus) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). En bille som ser ut som en Humle rett og slett. Og det gir den nok en viss beskyttelse.

Denne gangen måtte jeg bryte min regel om å bruke stativ fordi den var i så stor aktivitet at jeg ellers ikke ville hengt med. Et meget krevende motiv å fotografere fordi den var i bevegelse hele tiden, er ganske stor slik at man får utfordringer med dybdeskarpheten, er svart slik at det sola skinner i øynene og skallet, på en knall hvit blomst hvilket lett gir utbrente høylys og som på toppen av det hele vaiet i vinden.

Bildene ble tatt med Nikon D700, Sigma 150mm telemakro, ISO 400, f/9 og 1/200 - 1/250. 

Bildet øverst er det jeg ble mest fornøyd med fordi det har den beste bakgrunnen, komposisjonen er bra og man får et godt inntrykk av hvordan Humlebilla ser ut. 



Humlebillen er ikke noen god flyver, men den kommer seg da fra sted til sted. Her var lukkertiden ikke kort nok til å fryse bevegelsen helt. Hadde jeg bare visst at den skulle lette, så skulle jeg ha økt til ISO 800 eller 1600 slik at lukkertidene hadde blitt vesentlig kortere. Men slikt er vanskelig å forutse.


Her ser man den full av gult pollen. Du kan lese mer om Humlebillen her: http://no.wikipedia.org/wiki/Humlebille

lørdag 6. juli 2013

Makroskudd uke 27


Det var en gang en sommer, en sommer hvor jeg oppdaget og virkelig forelsket meg i valmuer. De er så spesielle disse blomstene og så vakre i alle livets faser fra knopp til blomst til frøkapsel. (Du finner mange av bildene på bloggen min.)

De er høyst forskjellige i form og farge og størrelse. Den sommeren fotograferte jeg en masse forskjellige valmuer fordi jeg var så heldig å finne de ganske nære der jeg bor. Nå er de borte fordi et hus ble bygget der hvor den vakre blomsterenga med mangfoldet av valmuer var.

Denne valmuen valgte jeg å fotografere i motlys bare fordi jeg syntes den ble vakrest slik.

Som vanlig tatt med Nikon D700, Sigma 150mm makrotele med lyset målt i ett punkt på skyggesiden av blomsten.

onsdag 3. juli 2013

Hvor blir det av insektene?


På en tur i hagen i dag fant jeg svært få insekter og lite mangfold. Kanskje det er fordi sommervarmen ennå ikke har kommet ennå? Så derfor ble det de vanlige motivene, - noen blader, en flue og en tilfeldig bille.


Alle bildene er tatt med Nikon D700, Sigma 150mm Makro, på stativ og med blendere fra f/7.1 til f/9 med ISO 800 fordi været var overskyet.


Her rakk jeg ikke å rydde i bakgrunnen før billen forsvant.