Translate

fredag 30. august 2013

Solhatt fra vugge til grav


Jeg plantet Solhatt i min hage for noen år siden fordi jeg syntes det var en meget vakker blomst. Derfor har det blitt mange bilder av den fra "vugge til grav". Her er et knippe av dem.




















søndag 25. august 2013

Barlavspinner (Eilema depressa)


På Wikipedia står det om denne:

Barlavspinner ligner mye på de andre lavspinnerne i slekten Eilema. Særlig et slitt eksemplar (avfløyet), kan ligne på artene Eilema palliatellum, blygrå lavspinner, sølvgrå lavspinner eller Eilema psaudocomplanum. Det er bare sølvgrå lavspinner og blygrå lavspinner som med sikkerhet finnes i Norden. For sikker artsbestemmelsen må artens genitalierundersøkes.


Framvingene hos hunnen er lyst skitten brunlig grågul. Den har et smalt gult parti i framkanten av vingen. Dette smalner av og blir nesten usynlig før vingespissen. Hos sølvgrå lavspinner er dette gule feltet, jevnt (like bredt) helt ut til vingespissen, mens blygrå lavspinner har mer blågrå vinger. 

Bakvingene er ensfarget skittengul. Hannen har lysere gule vinger. Bakkroppen er også gråaktig gul, men mer gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 25 og 34 millimeter.


Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).



onsdag 21. august 2013

Breitege


Jeg tror dette er en Breitege eller en såkalt Bærfis. Om disse skriver Wikipedia:
Breiteger lever på jordoverflaten, på planter og trær, og er plantesugere. De fleste artene finnes i varmere strøk. Bare et fåtall finnes i Norge.


Breiteger har en stinkkjertel på siden av kroppen. Når de er truet utsondrer de en vond lukt. De sitter ofte på eller ved bær. Når bærene plukkes kan tegene lett bli med og blir da skremt og utsondrer den vonde lukten. Derfor har de fått navnet bærfis.




søndag 18. august 2013

Valmuer fra vugge til grav

KNOPP




UT AV KNOPPEN



BLOMST I MANGE VARIANTER








KRONBLADENE FALLER AV



FRØKAPSELEN STÅR NAKEN TILBAKE



Og når frøkapselen sprekker drysser valmuefrøene ut, faller til bakken og ned i jorda og vokser opp som nye valmueplanter neste vår.

Ringen er sluttet.

mandag 12. august 2013

Variasjoner over samme tema



Så endelig fant jeg den skjønne blomsterflua som jeg har savnet hele sommeren. De er ikke mange, men godt å se at den i alle fall er der.

Disse tre bildene er tre variasjoner over samme tema. Alltid like usikker på hva som blir det beste bildet avhengig av hvor jeg plasserer flua i bildeflaten. Oppe til høyre, nede til høyre eller oppe til venstre?

"Reglene" sier at man skal plassere luft foran motivet eller i synsretningen. Sånn sett er bildet nederst feil komponert, men når jeg likevel valgte å komponere dette bildet slik så var det for å vise alle lusene som gjemmer seg under blomsten.

Bildet nr 2 (under) har luft foran og har en langt roligere komposisjon ved at det gis mere plass til bakgrunnen og mindre av den lyse blomsten synes. I bildet over synes mer av den hvite blomsten, og da vi er laget slik at øynene våre trekkes mot hvite/lyse partier i et bilde kan fort for mye av blomsten i bilde nr 1 gis for mye oppmerksomhet.

Så kanskje er nettopp bilde nr 2 best. Men her ville nok noen også reagere på bildeformatet. Ved heller å velge et format som i originalbildet (rektangulært vs kvadratisk) ville bildeflaten bli mindre og dermed også bakgrunnen. Noen ville foretrekke dette. Selv er jeg en stor tilhenger av det kvadratiske formatet.


Alle bildene er tatt med Nikon D700 (fullformat) og Sigma 150mm makro. De ble tatt en tidlig morgen etter en regntung natt. Det var overskyet, vindstille og ikke så varmt. Følgelig var insektene veldig rolige. Dette ga meg muligheter til å bruke langt lengre lukkertider og blender f/13. Dybdeskarpheten blir likevel ganske begrenset med fullformat og denne brennvidden.


lørdag 10. august 2013

På besøk i blomsterenga


Endelig fant jeg en blomstereng. Har vært på jakt etter noe slikt hele sommeren. En eng full av de vakreste sommerblomster som valmuer, blåklint og klinte. 

Men været skulle gi meg en del utfordringer. Det blåste ikke så mye, og enga lå ganske beskyttet for vind, men det blåste likevel akkurat nok til at blomstene som har lange og tynne stilker ikke ville stå i ro.

Og da det endelig stilnet kom regnet med store og tunge dråper og mørke skyer som tok med seg det som var av lys.

Det fine med slike plasser er at der finner man som regel også insekter. Og der fant jeg faktisk også blomsterfluene som jeg har lett etter i hele sommer.

Med lite lys og med vind måtte jeg opp i ISO 1600 for å få korte nok lukkertider til å stoppe de verste bevegelsene. Ofte blåste motivet ut av bildefeltet, men når de igjen fant sin plass i søkeren, og når de sto forholdsvis stille, så trykket jeg av noen bilder.

Gitt de vanskelige forholdene ble jeg ganske fornøyd. Bildet øverst var det siste bildet i serien i det regnet kom og jeg måtte pakke ned utstyret og komme meg hjem før jeg var altfor vår.


Typisk bilde av enga med blomster i mange stadier fra knopp til avblomstret.



Når valmuen har kastet sin kapsel, så fremstår blomsten som krøllete.



Valmuene tiltrekker seg fluer av forskjellige slag. Her har det akkurat begynt å regne.



Har du hørt uttrykket "skille klinten fra hveten"?
Det sies at klinten er blomsten Klinte som vokser i åker og eng. Det var viktig å skille denne fra kornet fordi Klinte er meget giftig.



Under et bilde av en valmue hvor bare ett eneste kronblad er tilbake.