lørdag 22. november 2014
Hva skal man fotografere i mørketida?
Det er nå over en måned siden jeg sist tok noen makrobilder. Mørketiden har kommet og det har også av andre grunner ikke vært tid til å glede seg med å ta bilder.
Men da julekaktusen (Schlumbergera) sto i full blomst kunne jeg ikke dy meg. Ikke hadde jeg annet lys enn en lommelykt og dagslyset var på hell selv ved stuevinduet. Jeg isolerte en av blomstene ved å bruke tape for å holde de andre grenene borte fra bildeflaten.
Jeg valgte å fotografere den i motlys, så de mørke flekkene i bildeflaten er trær i hagen. For å få litt mer kontrast i blomsten brukte jeg en LED-lommelykt inn fra høyre.
Bildeinfoen er: Nikon D750, Sigma 150mm Makro, ISO 800, f/5.6, 1/30, selvutløser, stativ. Ytterst lite er gjort i etterbehandlingen. Bildet er JPEG rett fra kamera pluss en vignettering jeg har lagt på.
Bildeoppløsningen er så god at det også går an å gjøre et utsnitt av bildet over.
Så hva annet kan man finne? Jo, naturen lever selv om det er kaldt og høst. Ute er det både fluer og edderkopper og ikke minst nattsvermere som sitter stille på veggen inntil natten kommer igjen. Hvorfor ikke samle på bilder av forskjellige nattsvermere?
Selv med blender f/9 blir ikke alt like skarpt da dybdeskarpheten er liten og det er mange detaljer.
mandag 27. oktober 2014
Strå bokeh
Finn noen strå og fotografer de hvor solstrålene skaper vakre bokeh-ringer i bakgrunnen. Her fant jeg noe grønt som ga en bedre kontrsat i bakgrunnen i forhold til de visne stråene.
Bildeinfo: Canon 70D, 70-200mm (131mm x 1,6), ISO100, f/4, 1/800.
søndag 12. oktober 2014
Blåklokker
ISO640, f/8, 1/200 |
Mitt lille Olympus kamera lærte meg å ta bilder med skjermsøkeren. Slik søker har også min Canon 70D så jeg tenkte jeg skulle prøve å ta noen bilder med denne også.
Selv om høsten har kommet, så finnes det masse Blåklokker og hvilket fint motiv dette er!
Bildene ble fotografert håndholdt med kamera satt på bakken med Sigma 150mm med bildestabilisering på. Bildeinfoen finner dere under hvert bilde.
Jeg har ikke foretatt noen støyredusering og ei heller noen oppskarping av bildene. De er JPGs direkte fra kamera bare med litt økt kontrast og en vignettering lagt på.
ISO320, f/8, 1/250 |
ISO800, f/5.6, 1/250 |
Veitistel
Fotografert i veikanten med Olympus OMD10 med 45mm med makroforsatslinse. Håndholdt med skjermsøker og f/5.6, 1/500, ISO200.
lørdag 11. oktober 2014
Blåklokker
Fotografert i veikanten med Olympus OMD10 med 45mm og makro forsatslinse. Håndholdt med skjermsøker, f/3.5, 1/640, ISO200.
fredag 10. oktober 2014
Rød vannymfe
Denne røde vannymfen var mer enn villig til å posere for meg på brygga, men å sette seg på et dekorativt strå ville den ikke denne gangen.
Jeg benyttet mitt Olympus kamera med skjermsøker hvor jeg kunne sette kamera helt ned på brygga og vippe ut skjermen 90 grader slik at jeg fikk vannymfa i søkeren. Bildeinfoen var forøvrig 400mm, f/8, 1/320 sekund, håndholdt med innebygget bildestabilisering.
Dessverre var det full sol slik at øynene fikk utbrente høylysflekker. Ikke mye å gjøre med det og kanskje var det nettopp på grunn av sola og varmen at nymfen satte seg der?
torsdag 9. oktober 2014
Hvit blomst
Fant denne i en krukke utenfor et sted. Den likner litt på Hvitveis, men var vesentlig større og annerledes på en del punkter, så den heter nok noe helt annet. Men kanskje den tilhører Anemone-familien. Hva vet jeg?
Fotografert med Olympus OMD10 med 45mm og makroforsats. F/2.2, 1/500, ISO200, håndholdt med skjermsøker. Siden blomsten er så stor og blenderen så liten ligger bare deler av sentrum i skarphetsområdet.
mandag 6. oktober 2014
Høst
Nå er det bare å begynne å jakte på fine motiver med flotte høstfarger. Under har jeg inkludert noen bilder fra tidligere år.
søndag 5. oktober 2014
Perspectives_blå
To forskjellige blomster med flere fellesnevnere; perspektiv, farge, motlys, bokeh, blender f/1.8 i min serie "Perspectives".
lørdag 4. oktober 2014
Perspectives_tiny
Fotografert med Olympus E-PL5 med Olympus 45mm med makro forsatslinse, håndholdt, på bakken med skjermsøker. Blender f/1.8.
torsdag 2. oktober 2014
Høst eller ny vår?
Det går uomtvistelig mot høst og sikkert kommer det en vinter også, men i vår hage ser mange av plantene ut til å tro at det er en ny vår. Mange av de remonterer slik som denne Syrinbusken hvor blomstene står i fullt flor.
Jeg ser også at Lupinene setter nye blader selv om de gamle har visnet for lengst. Og Villkaprifolen har fått nye knopper.
Fiolene blomstrer som aldri før der de står i grusgangen fremfor hytta vår. Og i dag har jeg sett flere sommerfugler.
Hva skal man si annet enn å glede seg over fargene de bringer med seg?
onsdag 1. oktober 2014
Perspectives_hvit
To nesten identiske bilder i min serie "Perspectives". Forskjellen ligger i blendervalget og fokuspunkt. Bildet over har f/3.2 og bildet under f/2.2. Forskjellen er merkbar med hensyn til i hvilken grad omgivelsene trer frem.
tirsdag 30. september 2014
mandag 29. september 2014
Perspectives_lilla
Min lille Olympus E-PL5 har blitt min nye følgesvenn for makrofotografering. Hadde aldri trodd at jeg skulle bli så glad i dette lille kameraet, og det var først når jeg kjøpte Olympus sin makroforsatslinse at en ny verden åpenbarte seg for meg.
Jeg kan nå meget lett fotografere i lave perspektiver, gjerne i motlys og med store blenderåpninger. Jeg har jo prøvd dette før med mitt store fullformats speilrefleks kamera, men alt blir så mye enklere med dette lille Olympus kameraet.
Jeg kan håndholde kameraet helt nede på bakkenivå, vinkle skjermen, finne den bakgrunnen jeg ønsker og fokusere der jeg vil. Der jeg før ryddet både i forgrunn og bakgrunn utnytter jeg heller dette til å skape struktur i bildeflaten.
På begge bildene er blenderen bare f/1.8 og med et 90mm objektiv gir dette veldig lite skarphetsområde. ISO ble 200 og lukkertidene fra 1/1600 til 1/2000. Bildet under er uskarpt selv der jeg ønsket skarphet, men jeg synes likevel at det duger fordi jeg liker lys, skygge, bakgrunn og komposisjon.
Det kommer flere bilder i samme serie som jeg har kalt "Perspectives" både fordi de har det til felles at de er fotografert i lave perspektiver, men også fordi dette har gitt meg nye perspektiver på min makrofotografering.
søndag 28. september 2014
RED_2
Her er det jo helt åpenbart at jeg bommet på fokuspunktet, - eller har jeg egentlig det?
Vanligvis setter jeg alltid fokuspunktet på øyet, men her hvor blomsterflua viser meg rumpa, så satte kameraet selv fokus på nærmeste punkt. Jeg brukte min Olympus E-PL5 med Olympus 45mm f/1.8 og makro forsatslinse. Da blir dybdeskarpheten veldig liten.
Jeg tenkte først å kaste bildet i søppelkurven, men så syntes jeg det var litt kult fordi det er et helt annerledes bilde enn de jeg ellers tar. Og hvorfor ikke tenke litt utenfor boksen?
Fortell meg gjerne hva du selv mener!
søndag 21. september 2014
Erfaring med bruk av filter
Tenkte jeg bare ville dele en erfaring jeg har gjort. Den er kanskje ikke like relevant for makrofotografering, men vi er jo alle fotografer som sikkert fotograferer annet enn makro også.
Alle kjøper vel et UV-filter for å beskytte våre fine og dyre objektiver fra å flekker eller sår på frontelementene. Et billig stykke glass kan være en rimelig forsikring for å ta vare på et kostbart objektiv.
Hva jeg har erfart er at slike filtre kan ødelegge ytelsen til et flott objektiv. Min erfaring er at det er først og fremst på teleobjektivene jeg merker det, men jeg har ikke testet alle mine objektiver til å vite sikkert. Bildene blir uskarpe og har dårlig kontrast. De verste tilfellene ga meg nærmest noe som liknet dobbelteksponeringer.
Jeg har prøvd flere fabrikat av filtre og finner ingen direkte sammenheng hverken med fabrikat eller at dyre filtre skal være bedre enn rimeligere varianter. Jeg velger de som har betegnelsen "multicoated" uten at dette ser ut til å bety så mye for akkurat denne problemstillingen. Mulig at "multicoated" betyr noe dersom man skyter mer direkte mot lyset.
Jeg har erfart at et billig "multicoated" filter kan fungere bedre enn et vesentlig dyrere. Prisen på et UV-filter varierer enormt fra ca kr 150 til 1500 avhengig av størrelse og fabrikat. Det kan være en ide å prøve filteret i butikken nettopp fordi det kan være kombinasjonen av filter og objektiv som ikke passer sammen.
Jeg returnerte et Nikon objektiv av profesjonell kvalitet til butikken nettopp av den grunn at det ikke tok skarpe bilder. Mine bilder viste med all tydelighet at dette var tilfellet, så det var ikke noe problem å reklamere på det. Nikon fant ingen feil ved objektivet og det skjønner jeg godt, fordi de fikk objektivet tilbake uten filteret på. Det var et dyrt filter kjøpt i samme fotobutikk som objektivet. Men kombinasjonen var katastrofal. Nå benyttes objektivet uten bruk av filter.
Fant nylig et innlegg på Flickr som viser at mange fotografer er frustrerte og deler mine erfaringer.
Mitt råd er enkelt: Dersom dere ikke finner noen annen normal forklaring på hvorfor bildene ikke blir skarpe, så prøv å ta av filteret og ta en serie med bilder da.
Heretter tester jeg alle mine objektiv med og uten filter og beholder filteret på kun når jeg ser at filteret ikke forringer bildekvaliteten.
lørdag 20. september 2014
Røde valmuer
I dag visste jeg absolutt hva jeg ville gjøre. Jeg hadde lagt merke til at de røde valmuene fortsatt sto der i full blomst. En titt på gradestokken fortalte meg at det høyst trolig ville være mye morgendugg. Temperaturen var ganske lav. Ca 8 grader.
Jeg visste også at morgensola ville gi perfekt motlys ifht plasseringen av valmuene. Så istedet for å forsøke å jakte på sjøfuglene denne tidlige morgenen ble det jakten på noen røde valmuer.
Jeg valgte å benytte et fullformatskamera av type Canon 6D med Sigma 150mm makro fordi jeg ønsket svært slørete bakgrunn, begrenset dybdeskarphet, god kontrast og skarphet i bildene.
Bildet øverst er et utsnitt av bildet under. Fokus ble lagt på stengelen hvilket betyr at skarphetsområdet er i midten av blomsten. I etterbehandlingen har jeg lagt på et gradert, nøytralt filter i nederste halvdel av bildene for å få større kontrast mot duggdråpene.
I det nederste bildet har jeg bare hevet perspektivet litt for å få litt av støvbærerne også med i bildet.
Bildeinfoen er: ISO1600 (Canon 6D gir nesten ingen støy på denne ISO), f/7.1 (prøvde meg med enda mindre blendere, men fikk for mye innslag av bakgrunnen i bildet) og 1/125 sekund. Stativ og manuell fokusering. Med lavt perspektiv er jeg helt avhengig av å bruke vinkelsøker.
torsdag 18. september 2014
Smått er flott - 3
f/2.8, 1/800 |
Lave perspektiv gir spennende muligheter med lys og skyggespill og uklare forgrunner og bakgrunner. Jeg føler ikke at jeg har like god kontroll med skarphet og fokuspunkt som jeg har med mitt mer tradisjonelle utstyr. Dette kommer nok også av at jeg fotograferer håndholdt.
MEN jeg synes jeg blir mer kreativ og det er lettere å få gode ideer samt prøve ut nye ting. Dette er så absolutt å anbefale og som nevnt før er dette en meget rimelig vei inn i makroverdenen.
Bildene i dette innlegget ble tatt i løpet av en halvtime i vår egen hage. Bildeinformasjon finner dere under hvert bilde.
f/1.8, 1/4000 |
f/5, 1/1000 |
f/5, 1/1000 |
f/5, 1/2500 |
f/2.8, 1/500 |
f/4.5, 1/125 |
søndag 14. september 2014
Morgendugg
Alle bildene tatt håndholdt med Olympus E-PL5 med makro forsatslinse en tidlig søndag morgen.
Jeg var veldig skeptisk til denne billige forsatslinsen som jeg kjøpte på Komplett.no for kr 569,-. Hovedregelen er jo at setter man billig glass (ofte bare plastikk) foran et objektiv så blir ikke bildekvaliteten akkurat noe bedre. Men det ser ut til at den gode kvaliteten til Olympus sin 45mm ikke forringes særlig mye av denne forsatslinsen. NB! Dette er Olympus macro converter, MCON-P02. Det finnes flere tidligere varianter av slike fra Olympus og etter hva jeg kan se av bilder på nettet gir disse ikke på langt nær den samme kvaliteten på bildene som jeg mener denne siste versjonen kan gi.
Uvant å fotografere på denne måten uten stativ og med skjermen som søker. Det er raskt og jeg føler jeg er litt på måfå. Jeg synes det kunne vært enklere å regulere blenderen, men jeg må finne ut av om jeg kan legge denne på en Fn-knapp.
Skarpheten er god og dybdeskarpheten avhenger selvfølgelig av blendervalget. Det er lett å få til spennende lave perspektiver.
Abonner på:
Innlegg (Atom)