Translate

søndag 21. september 2014

Erfaring med bruk av filter


Tenkte jeg bare ville dele en erfaring jeg har gjort. Den er kanskje ikke like relevant for makrofotografering, men vi er jo alle fotografer som sikkert fotograferer annet enn makro også.

Alle kjøper vel et UV-filter for å beskytte våre fine og dyre objektiver fra å flekker eller sår på frontelementene. Et billig stykke glass kan være en rimelig forsikring for å ta vare på et kostbart objektiv.

Hva jeg har erfart er at slike filtre kan ødelegge ytelsen til et flott objektiv. Min erfaring er at det er først og fremst på teleobjektivene jeg merker det, men jeg har ikke testet alle mine objektiver til å vite sikkert. Bildene blir uskarpe og har dårlig kontrast. De verste tilfellene ga meg nærmest noe som liknet dobbelteksponeringer.

Jeg har prøvd flere fabrikat av filtre og finner ingen direkte sammenheng hverken med fabrikat eller at dyre filtre skal være bedre enn rimeligere varianter. Jeg velger de som har betegnelsen "multicoated" uten at dette ser ut til å bety så mye for akkurat denne problemstillingen. Mulig at "multicoated" betyr noe dersom man skyter mer direkte mot lyset.

Jeg har erfart at et billig "multicoated" filter kan fungere bedre enn et vesentlig dyrere. Prisen på et UV-filter varierer enormt fra ca kr 150 til 1500 avhengig av størrelse og fabrikat. Det kan være en ide å prøve filteret i butikken nettopp fordi det kan være kombinasjonen av filter og objektiv som ikke passer sammen.

Jeg returnerte et Nikon objektiv av profesjonell kvalitet til butikken nettopp av den grunn at det ikke tok skarpe bilder. Mine bilder viste med all tydelighet at dette var tilfellet, så det var ikke noe problem å reklamere på det. Nikon fant ingen feil ved objektivet og det skjønner jeg godt, fordi de fikk objektivet tilbake uten filteret på. Det var et dyrt filter kjøpt i samme fotobutikk som objektivet. Men kombinasjonen var katastrofal. Nå benyttes objektivet uten bruk av filter.

Fant nylig et innlegg på Flickr som viser at mange fotografer er frustrerte og deler mine erfaringer.

Mitt råd er enkelt: Dersom dere ikke finner noen annen normal forklaring på hvorfor bildene ikke blir skarpe, så prøv å ta av filteret og ta en serie med bilder da.

Heretter tester jeg alle mine objektiv med og uten filter og beholder filteret på kun når jeg ser at filteret ikke forringer bildekvaliteten.

2 kommentarer:

  1. Ja, dette var en svært interessant oppdagelse og erfaring, Knut Det skal legges på minnet!
    :)

    SvarSlett
  2. God observasjon! som du nok deler med mange andre.

    Erik :-)

    SvarSlett