f/3.5
tirsdag 30. september 2014
mandag 29. september 2014
Perspectives_lilla
Min lille Olympus E-PL5 har blitt min nye følgesvenn for makrofotografering. Hadde aldri trodd at jeg skulle bli så glad i dette lille kameraet, og det var først når jeg kjøpte Olympus sin makroforsatslinse at en ny verden åpenbarte seg for meg.
Jeg kan nå meget lett fotografere i lave perspektiver, gjerne i motlys og med store blenderåpninger. Jeg har jo prøvd dette før med mitt store fullformats speilrefleks kamera, men alt blir så mye enklere med dette lille Olympus kameraet.
Jeg kan håndholde kameraet helt nede på bakkenivå, vinkle skjermen, finne den bakgrunnen jeg ønsker og fokusere der jeg vil. Der jeg før ryddet både i forgrunn og bakgrunn utnytter jeg heller dette til å skape struktur i bildeflaten.
På begge bildene er blenderen bare f/1.8 og med et 90mm objektiv gir dette veldig lite skarphetsområde. ISO ble 200 og lukkertidene fra 1/1600 til 1/2000. Bildet under er uskarpt selv der jeg ønsket skarphet, men jeg synes likevel at det duger fordi jeg liker lys, skygge, bakgrunn og komposisjon.
Det kommer flere bilder i samme serie som jeg har kalt "Perspectives" både fordi de har det til felles at de er fotografert i lave perspektiver, men også fordi dette har gitt meg nye perspektiver på min makrofotografering.
søndag 28. september 2014
RED_2
Her er det jo helt åpenbart at jeg bommet på fokuspunktet, - eller har jeg egentlig det?
Vanligvis setter jeg alltid fokuspunktet på øyet, men her hvor blomsterflua viser meg rumpa, så satte kameraet selv fokus på nærmeste punkt. Jeg brukte min Olympus E-PL5 med Olympus 45mm f/1.8 og makro forsatslinse. Da blir dybdeskarpheten veldig liten.
Jeg tenkte først å kaste bildet i søppelkurven, men så syntes jeg det var litt kult fordi det er et helt annerledes bilde enn de jeg ellers tar. Og hvorfor ikke tenke litt utenfor boksen?
Fortell meg gjerne hva du selv mener!
søndag 21. september 2014
Erfaring med bruk av filter
Tenkte jeg bare ville dele en erfaring jeg har gjort. Den er kanskje ikke like relevant for makrofotografering, men vi er jo alle fotografer som sikkert fotograferer annet enn makro også.
Alle kjøper vel et UV-filter for å beskytte våre fine og dyre objektiver fra å flekker eller sår på frontelementene. Et billig stykke glass kan være en rimelig forsikring for å ta vare på et kostbart objektiv.
Hva jeg har erfart er at slike filtre kan ødelegge ytelsen til et flott objektiv. Min erfaring er at det er først og fremst på teleobjektivene jeg merker det, men jeg har ikke testet alle mine objektiver til å vite sikkert. Bildene blir uskarpe og har dårlig kontrast. De verste tilfellene ga meg nærmest noe som liknet dobbelteksponeringer.
Jeg har prøvd flere fabrikat av filtre og finner ingen direkte sammenheng hverken med fabrikat eller at dyre filtre skal være bedre enn rimeligere varianter. Jeg velger de som har betegnelsen "multicoated" uten at dette ser ut til å bety så mye for akkurat denne problemstillingen. Mulig at "multicoated" betyr noe dersom man skyter mer direkte mot lyset.
Jeg har erfart at et billig "multicoated" filter kan fungere bedre enn et vesentlig dyrere. Prisen på et UV-filter varierer enormt fra ca kr 150 til 1500 avhengig av størrelse og fabrikat. Det kan være en ide å prøve filteret i butikken nettopp fordi det kan være kombinasjonen av filter og objektiv som ikke passer sammen.
Jeg returnerte et Nikon objektiv av profesjonell kvalitet til butikken nettopp av den grunn at det ikke tok skarpe bilder. Mine bilder viste med all tydelighet at dette var tilfellet, så det var ikke noe problem å reklamere på det. Nikon fant ingen feil ved objektivet og det skjønner jeg godt, fordi de fikk objektivet tilbake uten filteret på. Det var et dyrt filter kjøpt i samme fotobutikk som objektivet. Men kombinasjonen var katastrofal. Nå benyttes objektivet uten bruk av filter.
Fant nylig et innlegg på Flickr som viser at mange fotografer er frustrerte og deler mine erfaringer.
Mitt råd er enkelt: Dersom dere ikke finner noen annen normal forklaring på hvorfor bildene ikke blir skarpe, så prøv å ta av filteret og ta en serie med bilder da.
Heretter tester jeg alle mine objektiv med og uten filter og beholder filteret på kun når jeg ser at filteret ikke forringer bildekvaliteten.
lørdag 20. september 2014
Røde valmuer
I dag visste jeg absolutt hva jeg ville gjøre. Jeg hadde lagt merke til at de røde valmuene fortsatt sto der i full blomst. En titt på gradestokken fortalte meg at det høyst trolig ville være mye morgendugg. Temperaturen var ganske lav. Ca 8 grader.
Jeg visste også at morgensola ville gi perfekt motlys ifht plasseringen av valmuene. Så istedet for å forsøke å jakte på sjøfuglene denne tidlige morgenen ble det jakten på noen røde valmuer.
Jeg valgte å benytte et fullformatskamera av type Canon 6D med Sigma 150mm makro fordi jeg ønsket svært slørete bakgrunn, begrenset dybdeskarphet, god kontrast og skarphet i bildene.
Bildet øverst er et utsnitt av bildet under. Fokus ble lagt på stengelen hvilket betyr at skarphetsområdet er i midten av blomsten. I etterbehandlingen har jeg lagt på et gradert, nøytralt filter i nederste halvdel av bildene for å få større kontrast mot duggdråpene.
I det nederste bildet har jeg bare hevet perspektivet litt for å få litt av støvbærerne også med i bildet.
Bildeinfoen er: ISO1600 (Canon 6D gir nesten ingen støy på denne ISO), f/7.1 (prøvde meg med enda mindre blendere, men fikk for mye innslag av bakgrunnen i bildet) og 1/125 sekund. Stativ og manuell fokusering. Med lavt perspektiv er jeg helt avhengig av å bruke vinkelsøker.
torsdag 18. september 2014
Smått er flott - 3
f/2.8, 1/800 |
Lave perspektiv gir spennende muligheter med lys og skyggespill og uklare forgrunner og bakgrunner. Jeg føler ikke at jeg har like god kontroll med skarphet og fokuspunkt som jeg har med mitt mer tradisjonelle utstyr. Dette kommer nok også av at jeg fotograferer håndholdt.
MEN jeg synes jeg blir mer kreativ og det er lettere å få gode ideer samt prøve ut nye ting. Dette er så absolutt å anbefale og som nevnt før er dette en meget rimelig vei inn i makroverdenen.
Bildene i dette innlegget ble tatt i løpet av en halvtime i vår egen hage. Bildeinformasjon finner dere under hvert bilde.
f/1.8, 1/4000 |
f/5, 1/1000 |
f/5, 1/1000 |
f/5, 1/2500 |
f/2.8, 1/500 |
f/4.5, 1/125 |
søndag 14. september 2014
Morgendugg
Alle bildene tatt håndholdt med Olympus E-PL5 med makro forsatslinse en tidlig søndag morgen.
Jeg var veldig skeptisk til denne billige forsatslinsen som jeg kjøpte på Komplett.no for kr 569,-. Hovedregelen er jo at setter man billig glass (ofte bare plastikk) foran et objektiv så blir ikke bildekvaliteten akkurat noe bedre. Men det ser ut til at den gode kvaliteten til Olympus sin 45mm ikke forringes særlig mye av denne forsatslinsen. NB! Dette er Olympus macro converter, MCON-P02. Det finnes flere tidligere varianter av slike fra Olympus og etter hva jeg kan se av bilder på nettet gir disse ikke på langt nær den samme kvaliteten på bildene som jeg mener denne siste versjonen kan gi.
Uvant å fotografere på denne måten uten stativ og med skjermen som søker. Det er raskt og jeg føler jeg er litt på måfå. Jeg synes det kunne vært enklere å regulere blenderen, men jeg må finne ut av om jeg kan legge denne på en Fn-knapp.
Skarpheten er god og dybdeskarpheten avhenger selvfølgelig av blendervalget. Det er lett å få til spennende lave perspektiver.
lørdag 13. september 2014
Villkaprifol
ISO500, 184mm, f/4.5, 1/400 |
ISO400, 163mm, f/4, 1/400 |
ISO3200, 250mm, f/6.3, 1/1600 |
ISO3200, 250mm, f/6.3, 1/1250 |
fredag 12. september 2014
Smått er flott - 2
f/8 |
På bildet over prøvde jeg å legge fokus midt under blomsten for å få frem så mye som mulig av bladlusen. Utstyret er som før Olympus E-PL5 med 45mm (90mm i fullformat) og forsatslinse.
f/2.2 |
f/8 |
f/4.5 |
f/1.8 |
torsdag 11. september 2014
Smått er flott
Kamera har også en vippbar skjerm (slik at jeg ikke trenger noen vinkelsøker) og skjermen er berøringsfølsom hvilket betyr at jeg bare kan peke der jeg ønsker at fokuspunktet skal ligge.
Til denne kombinasjonen av kamera og objektiv leveres også en makro forsatslinse. Generelt varierer kvaliteten på slike ganske så mye, men Olympus har klart å utvikle en linse som faktisk er bra. På bildet over ser man kamera med linsen ved siden av. Påmontert linsen blir kamera som vist under.
I mangel på bedre motiv valgte jeg å ta noen bilder av en orkide i stuen. Lyset var fra et sydvendt vindu om ettermiddagen en gråværsdag, så kamera valgte ISO helt opp i 1250 på det meste. Bildene ble tatt håndholdt, men Olympus har god bildestabilisering innebygget i kamera. Øvrig bildeinfo gis under bildene.
Her er et bilde som viser hvor nært jeg kom blomsten med 45mm objektivet og uten forsatslinsen påmontert.
f/4, 1/80 sek |
Bildet under viser hvor nært man kommer med forsatslinsen påmontert.
f/7.1, 1/100 sek |
f/3.5, 1/100 sek |
Min konklusjon er kort og godt at jeg er overrasket over den kvaliteten jeg får på bildene og jeg gleder meg til å utforske dette utstyret mer for dette er så avgjort noe som er lite og lett nok til at jeg vil ha det med meg på tur. I kombinasjon med et lite og lett stativ tror jeg at det kan bli bra bilder.
Med andre ord: Dette er så absolutt å anbefale!
Er mFT-utstyr dyrt? Nei, faktisk ikke. Det kommer stadig nye modeller og da selges de utgående modellene på billigsalg. Både Olympus og Panasonic Lumix leverer objektiver som kan brukes av begge merker og Olympus sin makro forsatslinse kan benyttes på flere av disse objektivene inklusive kitobjektivene. En Lumix G5 kan man nå få til kr 2.999,- hos JapanPhoto inklusive kitobjektiv. Olympus E-PL5 med kitobjektiv får man for kr 3479,- hos FotoVideo. Makro forsatslinsen koster kr 569,-.
onsdag 10. september 2014
Vannymfer
Hadde bare med meg en telezoom og intet makroobjektiv, men som sagt før er det beste utstyret det du tilfeldigvis har med deg. Da må man bare prøve å gjøre det beste ut av det. Telezoomen hadde store problemer med å fange den flyvende blåvannymfen og nærgrensen var så lang som nesten halvannen meter, så det ble liksom ikke ordentlig makro.
Fant den røde bare én gang sittende på en gren, men bakgrunnen kunne gjerne ha vært bedre. Jeg har bedre bilder av vannymfer fra før av. Men alltid gøy å treffe på de.
fredag 5. september 2014
Poppeys
Jeg elsker Poppeys eller valmuer som de jo heter på norsk. Så når jeg fant disse hos naboen var jeg glad for at jeg hadde fått bygget om vinkelsøkeren fra Nikon til Canon sin øyemusling.
Valmuene sto der slik som jeg husker de var for flere år siden på samme sted. Men da var de mange fler og i mange fler farger og varianter. Trolig ligger frøene der i jorda og bare venter på ideelle forhold for å vokse og gro.
Rødt og grønt er vel det vi kaller komplementære farger så de står godt til hverandre. Det eneste jeg savnet var de mange blomsterfluene som pleier å besøke disse vakre blomstene. Jeg synes alltid det er vanskelig å velge mellom en enslig blomst eller flere sammen som lett kan bli ganske rotete. Uansett er det svært viktig å tenke på komposisjon slik at linjene i bildet blir riktig. Fokus ble lagt på stengelen til den sentrale blomsten. Motlys gjør seg godt hvor blomstene fremstår som om de skulle være laget av krepp-papir.
Jeg synes Canon 6D i kombinasjon med Sigma 150mm makro gir en nesten enda flottere bokeh enn min gamle Nikon D700 med samme kombinasjon. Bortsett fra bilde nr 2 så er de øvrige fotografert med blender f/5. (Bilde nr 2 med f/9).
Som nevnt før synes jeg bildene blir annerledes nå som jeg bruker Lightroom som bilderedigeringsprogram.
Abonner på:
Innlegg (Atom)