tirsdag 31. mai 2016
Pollensankere
Det er mange av disse i hagen vår. Om det er fluer eller villbier vet jeg ikke, men de bidrar allerede til polleniseringen og bra er det.
Jeg liker å inkludere litt av vegetasjonen rundt insektet når jeg tar bilder og prøver å utnytte den til å lage gode komposisjoner i bildene mine. Jeg finner disse insektene ofte sittende på syrinblader hvor jeg tror de hviler seg.
mandag 30. mai 2016
"Alle" gjør det
Når sommeren kommer med sol og varme vekkes det naturlige instinkter i alt som lever. Insektene svermer nå og finner hverandre i positurer som vist på disse bildene. De kan stå slik i timesvis, ja gjerne en hel dag. Ingen fare for at de skal stikke av når du skal ta bilder!
De sorte fluene svermet i hundretalls i hagen vår. Håper ikke de finner på noe ugang! Vet ikke hva de heter.
På bildet under vises Teger.
Begge bildene er tatt med Olympus E-M5MkII og Olympus 60mm makro objektiv.
søndag 29. mai 2016
Grønn bille
Jeg kan ikke få fullrost mitt Olympus E-M5II. I kombinasjon med Olympus 60mm makro er dette mitt drømmekamera for fotografering av insekter. Det er meget raskt og enkelt å jobbe med straks man har lært seg å bruke det. Utfordringen er bare å finne insektene, men jeg finner flere i år enn i fjor, - så det er bra.
Billen som jeg her viser bilder av var ikke stor, - trolig ca 5 -8 mm. Den satt stille på blomstene til en skjermplante. Jeg brukte stativ, la fokuspunktet på øyet og fyrte av hurtigserier i en hastighet av 10 bilder pr sekund. Holder avtrykkeren bare ca et halvt sekund og får 4 til 5 bilder. Med ett hjul for justering av blender og ett hjul for justering av eksponering er det lett å foreta nødvendige justeringer under opptak.
Bildeinfo for bildet øverst er: ISO200, f/4.5, 1/200.
Bildeinfo for bildet under er: ISO 640, f/8, 1/125.
Overskyet vær. Da er insektene mindre aktive.
Kameraet stiller ISO automatisk og tillater ikke lukkertider saktere enn 1/brennvidden, dvs 1/125 sek med mindre det er helt nødvendig. Jeg har satt øvre ISO til 1600 og da gir den lengre lukkertider om nødvendig. Da hjelper den 5-akses bildestabiliseringen ekstra godt til.
lørdag 28. mai 2016
Linjer
Her synes jeg at de linjene som stråene lager på kryss og tvers bidrar til å gjøre bildet spennende hvor bløtvingen blir prikken over i`en.
Så den nede i gresset og skyndte meg og fyrte av en serie bilder hvorav ett ble brukbart.
fredag 27. mai 2016
Hvilket utstyr jeg bruker for makrofotografering
Kilde: Clas Ohlsson |
Nå har jeg laget en oversikt over hvilket utstyr jeg benytter mest når jeg tar mine makrobilder. For at den ikke skal forsvinne i mengden av blogg innlegg har jeg gjort den tilgjengelig under fanen "Utstyr" helt øverst i menyen på siden.
Dette er basert på mine egne erfaringer, som alt annet jeg skriver om. Kom gjerne med spørsmål eller kommentarer. Jeg lærer gjerne av dine erfaringer og jeg blir veldig glad for kommentarer. Synes det har blitt for enkelt bare å trykke på en knapp for G+ eller Like. Vi trenger å høre noe mer enn det av både ris og ros. Og dersom du ikke ønsker å publisere din kommentar, men likevel fortelle meg noe så kan jeg nås på knriise@gmail.com
Ønsker dere alle en fin dag, en fin helg og en riktig fin sommer!
torsdag 26. mai 2016
Ramsløk (Allium ursinum)
Ikke visste jeg at det fantes så vakre blomster i urtehagen, men så tilhører den også familien Allium som har meget vakre blomster.
Utfordringen med å fotografere denne var nettopp at den sto i en urtehage hvor plantene vokste tett i tett. Det var derfor vanskelig å finne én som sto såpass isolert fra de andre at bakgrunnen kunne gjøres forholdsvis nøytral.
Ramsløk (Allium ursinum) er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat.
Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Løken som hører til hver stengel har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster.
Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag.
Den blir brukt i folkemedisin og til matlaging. Vær varsom når en plukker blader at de ikke forveksles med liljekonvallblader; de er giftige og lukter heller ikke hvitløk.
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, blodrensende, kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, hemmende på sammenklebing av blodplater, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende, antiastmatisk og ormedrepende.
Kilde: Urtekildens planteleksikon
onsdag 25. mai 2016
Snutebille (Curculionidae)
Dette er øyeblikket jeg alltid venter på, - da den er i ferd med å lette fra bladet. Det skjer bare i løpet av et par sekunder. Da må fokus sitte og kamera være innstilt på seriebildeopptak. Når det blåser og biller er i bevegelse, så ble dette det eneste bilde i en serie på 7 bilder som ble brukbart. Slik er det å være makrofotograf, - å vente på det rette øyeblikket.
Dette var en svært aktiv snutebille. Jeg tror den følte eller så mitt nærvær. Men lyset var perfekt, - en gråværsdag.
Alle bilder tatt håndholdt med Olympus E-M5MkII med Olympus 60mm makro. På det første bildet er blenderen så liten som f/9, men med vingene rett ut kunne gjerne blenderen vært enda mindre, men da hadde også bakgrunnen blitt mer fremtredende. Fokuspunktet ble lagt på øyet.
På de øvrige bilder er blenderen fra f/5 til f/7.1.
mandag 23. mai 2016
Etter regnet er insektene mindre aktive
Etter regnet er insektene ofte langt mer roligere og mindre aktive. Da er det smart å ta seg en tur ut og jakte på makro motiver. En blomsterflue ble en fin fargeklatt i den grønne jungelen.
Dette er en skjermplante som er i ferd med å vokse seg stor. Da stikker de opp og er godt isolerte fra sine omgivelser og da får man helt nøytrale bakgrunner.
Denne flua satt helt stille og lot meg få stille inn tripoden til jeg hadde flua akkurat på fokuspunktet på sensoren. Yippie!
søndag 22. mai 2016
Utstyr og redigering kan gjøre stor forskjell
Utstyr og redigering kan gjøre en stor forskjell på hvordan bildene blir. Jeg fotograferer vanligvis makro enten med Nikon D750 med Sigma 150mm makro hvilket er en fullformatsløsning eller med Olympus OM-D E-M5II eller E-M10II med Olympus 60mm makro hvilket er en løsning med langt mindre bildesensor. Jeg synes "min stil" blir høyst forskjellig avhengig av utstyret jeg bruker, men jeg ser også at jeg redigerer bildene høyst forskjellig. Forskjellene ligger så vel i sensorstørrelsen, sensorene, optikken og i redigeringen. Det er mulig å redigere bildene slik at de blir tilnærmet like dersom man også tar hensyn til valg av blender ved opptak. Men jeg er sjelden helt bevisst på dette og derfor blir bildene forskjellige.
Denne gangen hadde jeg plukket frem mitt Canon kamera (Canon 80D) og en meget gammel L-zoom, en 35-350mm. Selv om Canon kameraet gir langt mer nøytral fargegjengivelse enn mitt Nikon kamera så bidrar dette gamle objektivet til en varmere fargegjengivelse enn ved bruk av andre Canon objektiv. Kort sagt liker jeg veldig godt de fargene som dette objektivet gir. Varme og mettede farger.
Under viser jeg et bilde som ikke er et makrobilde for å vise hvordan fargene blir med dette objektivet. Varme, mettede farger med god skarphet.
I alle de øvrige bildene var brennvidden ca 200mm og blenderen ca f/8.
Under vises originalbildet omtrent rett ut av kamera. Over vises en redigering ved hjelp av Googles Nik Software med pluginen Color Efex Pro med hvit vignettering og white neutralizer. Dette gir da et veldig pastellaktig, feminint og mykt uttrykk som kan passe til de rosa strandnelikkene mot den grå bakgrunnen. Likevel vil kanskje noen heller foretrekke den mer naturlige gjengivelsen i bildet under.
Jeg fant en hekk med vakre hvite blomster, isolerte noen blomster som stakk seg litt mer ut fra hekken enn de andre og tok dette bildet. På en gråværsdag med grønt gress som bakgrunn ble dette resultatet omtrent rett ut av kamera som gir en velbalansert og naturlig fargegjengivelse.
Bildet under er gitt den samme behandlingen som det første bildet. Hva man liker er et spørsmål om smak og behag.
Jeg viser bildene i håp om å inspirere andre til å variere bruken av utstyr og redigering for å lete etter eller bli kjent med nye uttrykk. For det er dette som er formålet med denne bloggen; - å prøve å dele mine erfaringer og inspirere andre til å prøve seg på makrofotografering. Still meg gjerne spørsmål om du trenger hjelp og fortell meg gjerne om hva du synes om bildene mine og om det er noe du vil at jeg skal skrive noe om. Om jeg ikke umiddelbart kan svare, så kan det være at du inspirerer meg til å prøve å finne svaret på det du spør om.
lørdag 21. mai 2016
Mangfold i hagen i år
Naturen er vakker nå, kledd i sterke grønne farger og hvor det ene insektet etter det andre dukker opp. Det er mange flere i år og også i et større mangfold. Jeg undres på om dette skyldes en bedre vår (selv om den kom sent), mildere vinter, eller at jeg mye tidligere har sluttet å mate småfuglene og derfor ser langt færre av de i hagen vår.
Men makromotiver er det nå desto flere av nå. Her et lite knippe av hva jeg fant en dag i hagen vår.
tirsdag 17. mai 2016
Lus
Også bladlusene har våknet og jeg fant de over hele bjørka vår, - enn så lenge. Etterhvert flytter de seg nok også til andre blomster og planter.
Bladlus, insektoverfamilie i ordenen nebbmunner, Hemiptera. Artsrik overfamilie som er delt i 8 familier. De viktigste bladlus på urteaktige planter, løvtrær og busker tilhører familiene Aphididae,og gallebladlus, Pemphigidae,og på nåletrær familiene bartrelus, Adelgidae,og barklus, Lachnidae.Dvergbladlus, Phylloxeridae,som den beryktede vinlusen hører til, er hos oss bare representert ved eikebladlus. Det er påvist ca. 300 bladlusarter i Norge.
Bladlus er ca. 2 mm lange, med tynnhudet eggformet bakkropp, 3–6 leddete antenner og 3 par ben. Noen arter er grønne, andre brune, røde eller svarte. Vingeløse og vingete individer finnes innen samme art. Om et individ skal få vinger bestemmes av populasjonstetthet (berøringseffekt), næringstilgang og daglengde. Vingene er tynne og glassklare og forvingene langt større enn bakvingene. De fleste arter har på bakkroppen 2 ryggrør hvor det avgis alarmferomoner, duftstoffer som varsler de andre individene i en bladluskoloni om angrep av rovinsekter eller parasitter. Mange arter utskiller også store mengder sukkerholdige ekskrementer, honningdugg, fra tarmen, som er svært ettertraktet, særlig av maur og bier. Ekskrementene gir god grobunn for svertesopper, hvilket ofte fører til et svart belegg på bladlusbefengte planter.
Alle bladlusarter utvikler mange generasjoner om året. De fleste har generasjonsveksling mellom ukjønnete og kjønnete generasjoner. En rekke ukjønnete generasjoner finnes om sommeren. De består av vingete eller uvingete hunner (vivipare). Hunnene reproduserer seg ved å føde levende unger uten noen forutgående befruktning, gjerne kalt «jomfrufødsel», se partenogenese. Den kjønnete generasjonen består av vingete hanner og vingeløse hunner (ovipare) som etter paring legger egg om høsten. Eggene overvintrer. Opptreden av hanner og hunner hos bladlus reguleres ved faktorer i omgivelsene, bl.a. daglengde og temperatur.
søndag 15. mai 2016
Med pelsen på ...
Man kan jo begynne å lure, for det ser jo sannelig slik ut, at alle de vingede insektene jeg observerer nå er utstyrt med pels! :-) Og ikke så rart egentlig, for nå er det jo litt kaldt i været.
Sannheten er vel heller den at de er skapt slik.
Jeg tror det blir en fin makrosommer i år. Jeg ser mange flere insekter enn i fjor. Enten skyldes dette været eller så kanskje også fordi jeg sluttet med å fore fuglene mye tidligere i år enn i fjor. Derfor er det få småfugler i hagen og kanskje derfor også desto flere insekter.
Det slo meg i dag hvor mange gode motiv jeg egentlig går glipp av når jeg holder på med min fotografering. Dels skyldes dette at det blåser og det er vanskelig å få skarpe bilder. Dels skyldes det også det at innen jeg får stilt inn mitt stativ og rigget meg til og funnet en god komposisjon i bildet, så har, om ikke fuglen, - så i alle fall insektet for lengst funnet det for godt å stikke av.
Tålmodighet, og atter tålmodighet. De må man ha nok av når man driver med denne sporten.
Alle dagens bilder ble tatt med Olympus EM10Mk2 med Olympus 60mm makro, stativ, ISO200 - 800, f/5.6 og 1/125 til 1/160 sekund. Været var stort sett overskyet.
lørdag 14. mai 2016
Forglemmegei
Jeg fant denne ved et lite vann i et skogbryn og vakker som den er måtte jeg ta noen bilder av den. Jeg prøvde å finne en blomst som hadde en mest mulig nøytral bakgrunn. Så prøvde jeg meg med forskjellige blenderåpninger for å få nok skarphet på blomsten og minimal skarphet på bakgrunnen.
Jeg prøvde å lage gode komposisjoner med diagonaler i bildeflaten. I bilderedigeringen valgte jeg et mykt uttrykk fordi jeg synes dette best passer til denne blomsten. Dette ved å benytte en vignettering mot det lyse.
Under blomsten i midten har det kommet med en "linselus", en flue eller noe annet insekt. Det er kanskje også noe spindelvev der så kanskje er det en flue som en edderkopp har surret inn i sin vev og bare venter på å ha som måltid. Slikt er umulig å se når man tar bildet. Blomstene er svært små og jeg hadde glemt mine briller så egentlig tok jeg nærmest bilder i blinde eller i hvertfall i "tåka".
På den svenske Wikipedia står det: Enligt legenden så utspelade sig följande händelse på medeltiden: En riddare och hans fästmö gick längs en flod när han plockade en bukett med förgätmigej. Eftersom hans rustning var så tung så ramlade han i vattnet. Strax innan han drunknade kastade han buketten till sin älskade och ropade "förgät mig ej". Blomman är förknippad med romantik och tragiska öden. Den bars ofta av kvinnor som ett tecken på trohet och evig kärlek.
Fargene på blomstene jeg fant varierte fra mellomblå til lyseblå til hvit og knoppene fra hvit til rosa/lilla.
fredag 13. mai 2016
Dagens makroer
Varmen har gjort hagen godt. Nå har blader sprunget ut og stadig nye blomster dukker også opp i hagen. Insektene er ennå små, men det begynner å bli mange av dem. Derfor er det bare å finne frem kamera og gå på jakt etter motiver. Her et lite knippe bilder fra min lille tur i egen hage i dag.
Abonner på:
Innlegg (Atom)