Translate

torsdag 26. mai 2016

Ramsløk (Allium ursinum)


Ikke visste jeg at det fantes så vakre blomster i urtehagen, men så tilhører den også familien Allium som har meget vakre blomster.

Utfordringen med å fotografere denne var nettopp at den sto i en urtehage hvor plantene vokste tett i tett. Det var derfor vanskelig å finne én som sto såpass isolert fra de andre at bakgrunnen kunne gjøres forholdsvis nøytral.


På Wikipedia står det:
Ramsløk (Allium ursinum) er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat.

Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Løken som hører til hver stengel har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster.


Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag.

Den blir brukt i folkemedisin og til matlaging. Vær varsom når en plukker blader at de ikke forveksles med liljekonvallblader; de er giftige og lukter heller ikke hvitløk.URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, blodrensende, kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, hemmende på sammenklebing av blodplater, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende, antiastmatisk og ormedrepende.
Kilde: Urtekildens planteleksikon

1 kommentar: