Translate

søndag 29. mai 2016

Grønn bille


Jeg kan ikke få fullrost mitt Olympus E-M5II. I kombinasjon med Olympus 60mm makro er dette mitt drømmekamera for fotografering av insekter. Det er meget raskt og enkelt å jobbe med straks man har lært seg å bruke det. Utfordringen er bare å finne insektene, men jeg finner flere i år enn i fjor, - så det er bra.

Billen som jeg her viser bilder av var ikke stor, - trolig ca 5 -8 mm. Den satt stille på blomstene til en skjermplante. Jeg brukte stativ, la fokuspunktet på øyet og fyrte av hurtigserier i en hastighet av 10 bilder pr sekund. Holder avtrykkeren bare ca et halvt sekund og får 4 til 5 bilder. Med ett hjul for justering av blender og ett hjul for justering av eksponering er det lett å foreta nødvendige justeringer under opptak.

Bildeinfo for bildet øverst er: ISO200, f/4.5, 1/200.
Bildeinfo for bildet under er: ISO 640, f/8, 1/125.
Overskyet vær. Da er insektene mindre aktive.

Kameraet stiller ISO automatisk og tillater ikke lukkertider saktere enn 1/brennvidden, dvs 1/125 sek med mindre det er helt nødvendig. Jeg har satt øvre ISO til 1600 og da gir den lengre lukkertider om nødvendig. Da hjelper den 5-akses bildestabiliseringen ekstra godt til.


5 kommentarer:

 1. supert Knut ! Slår du av bilde stabilisator i em5II ? er det mulig ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke, men det er i alle fall ikke nødvendig. Jeg vet at man skal gjøre det på Nikon og Canon når man bruker stativ, men Olympus kameraet er så intelligent at jeg tro det senser om stativ benyttes eller justerer bildestabilseringen i forhold til dette.

   Slår aldri av dette og det ser ikke ut til å gjøre noen forskjell (vel uten at jeg har prøvd). Bildene blir i alle fall skarpe, - svært skarpe.

   Slett
 2. Takk Knut. Har nå lest så mye om em5II og 10II at jeg blir nesten svimmel :-) men akkurat det fant jeg ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir det nytt kamera på deg?
   Nesten like gode de to, men 5ern er hakket bedre og raskere.
   10ern gir mest for pengene.

   Slett
 3. Ja det blir det Knut :-) 5ern . det har jeg bestemt nå. neste utfordring ..... 60mm (det var jo målet mitt egentlig) eller 12-40 2,8 .....? sist nevnte er nok over budsjett :-( men 4-5 ekstra vakter og det går nok bra :-) I utgangspunkt hadde jeg jo tenk å ikke betale mer enn for sonys 90mm 2,8 , ja å tenke og å handle er nok to forskjellige ting :-)

  SvarSlett