Translate

søndag 22. mai 2016

Utstyr og redigering kan gjøre stor forskjell


Utstyr og redigering kan gjøre en stor forskjell på hvordan bildene blir. Jeg fotograferer vanligvis makro enten med Nikon D750 med Sigma 150mm makro hvilket er en fullformatsløsning eller med Olympus OM-D E-M5II eller E-M10II med Olympus 60mm makro hvilket er en løsning med langt mindre bildesensor. Jeg synes "min stil" blir høyst forskjellig avhengig av utstyret jeg bruker, men jeg ser også at jeg redigerer bildene høyst forskjellig. Forskjellene ligger  så vel i sensorstørrelsen, sensorene, optikken og i redigeringen. Det er mulig å redigere bildene slik at de blir tilnærmet like dersom man også tar hensyn til valg av blender ved opptak. Men jeg er sjelden helt bevisst på dette og derfor blir bildene forskjellige.

Denne gangen hadde jeg plukket frem mitt Canon kamera (Canon 80D) og en meget gammel L-zoom, en 35-350mm. Selv om Canon kameraet gir langt mer nøytral fargegjengivelse enn mitt Nikon kamera så bidrar dette gamle objektivet til en varmere fargegjengivelse enn ved bruk av andre Canon objektiv. Kort sagt liker jeg veldig godt de fargene som dette objektivet gir. Varme og mettede farger.

Under viser jeg et bilde som ikke er et makrobilde for å vise hvordan fargene blir med dette objektivet. Varme, mettede farger med god skarphet.


I alle de øvrige bildene var brennvidden ca 200mm og blenderen ca f/8.

Under vises originalbildet omtrent rett ut av kamera. Over vises en redigering ved hjelp av Googles Nik Software med pluginen Color Efex Pro med hvit vignettering og white neutralizer. Dette gir da et veldig pastellaktig, feminint og mykt uttrykk som kan passe til de rosa strandnelikkene mot den grå bakgrunnen. Likevel vil kanskje noen heller foretrekke den mer naturlige gjengivelsen i bildet under.


Jeg fant en hekk med vakre hvite blomster, isolerte noen blomster som stakk seg litt mer ut fra hekken enn de andre og tok dette bildet. På en gråværsdag med grønt gress som bakgrunn ble dette resultatet omtrent rett ut av kamera som gir en velbalansert og naturlig fargegjengivelse.


Bildet under er gitt den samme behandlingen som det første bildet. Hva man liker er et spørsmål om smak og behag.

Jeg viser bildene i håp om å inspirere andre til å variere bruken av utstyr og redigering for å lete etter eller bli kjent med nye uttrykk. For det er dette som er formålet med denne bloggen; - å prøve å dele mine erfaringer og inspirere andre til å prøve seg på makrofotografering. Still meg gjerne spørsmål om du trenger hjelp og fortell meg gjerne om hva du synes om bildene mine og om det er noe du vil at jeg skal skrive noe om. Om jeg ikke umiddelbart kan svare, så kan det være at du inspirerer meg til å prøve å finne svaret på det du spør om.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar