Translate

onsdag 29. juni 2016

Flue i grønt paradis


Denne morgenen fant jeg ikke så mange andre insekter enn denne flua. Trolig bare jeg som ikke så godt nok etter. Kanskje gjemte de seg under bladene eller litt nede i gresset. De er der nok, bare man leter litt etter de.

søndag 26. juni 2016

Beetles are doing it


I et bringebærkratt fant jeg to bladbiller som var i gang med å sikre neste generasjon. De satt ganske så stille, men følehornene viste at de nok var ganske så opphissede da de vandret frem og tilbake hele tiden.

Overskyet vær, men likevel blir bladene veldig grågrønne på grunn av lyset fra himmelen som reflekteres. Bille i seg selv er ganske så mørke. Jeg valgte å undereksponere med -0,3EV da bladene ofte fremtrer for lyse.

Fokus ble lagt på øynene. Blender var f/4 på bildet over og f/8 på nærbildet under. Stativ ble brukt og ISO ble på hele 3200 på grunn av tidlig morgen og gråvær. Støy ble fjernet i redigeringen.

Kamera: Olympus EM10MKII med 60mm makro.


fredag 24. juni 2016

Engtege


Denne satt på en løvetannliknende vissen blomst og var ca en centimeter lang. Overskyet vær, men det blåste friskt. Det var derfor en stor utfordring å få satt fokus riktig. På frihånd var det for mye som beveget seg. Løsningen ble som så ofte før å bruke et lite stativ, sette fokuspunktet på øyet og fyre av en serie bilder på serieopptak når blomsten sto sånn noenlunde stille. Mange bilder ble uskarpe, men noen skarpe bilder ble det likevel når man tar et par hundre bilder.

Frøteger eller engteger (Lygaeidae) tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner.

Frøteger har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. De lever av plantesaft fra planter og trær (mest fra frø).

Man kjenner nær 1000 arter, og det er i Norge funnet seks arter av frøteger.

Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Frøteger

Utstyret som ble brukt av Olympus Em10MkII med 60mm macro.






torsdag 23. juni 2016

Under et blad


Under et lupinblad var det en liten flue eller et annet bitte lite flyvende insekt. Gjennomsiktige vinger, hvit kropp røde øyne og følehorn. Har aldri sett noe slikt!

Hvis du vet hva dette er, så fortell meg det, er du snill!


onsdag 22. juni 2016

Saksedyr


En masse insekter å finne i hagen nå. Et saksedyr satt på et Lupinblad. Været var overskyet, men likevel ser man hvor lett det blir skinn i skallet på slike insekter. Ikke mye man kan gjøre med det.

Ser at den har mistet halvparten av høyre følehorn. Vet ikke hva dette skyldes.


mandag 20. juni 2016

Bløtvingen på prestekragen


Valgte å legge på en vignettering mot hvitt for å kamuflere de andre prestekragene rundt den blomsten hvor bløtvingen satt.


Selvom sola gikk bak en sky var det likevel så mye lys at det ble noe skinn i ryggskjoldet på billen. Fokus ble lagt på hodet og øyne. 

Meget vanskelig eksponering på grunn av alt det hvite mot den mørke billen. Høylyset er dempet i redigeringen.

lørdag 18. juni 2016

Det finnes så mange forskjellige fluer


Denne satt på en bringebærbusk og var bitte liten. Det finnes nok av fluer å ta bilder av, men ikke så enkelt når de er så små og det blåser.

Tipset er å benytte et kamera med rask autofokus og seriebildeopptak. Da blir det alltids noen skarpe bilder.



onsdag 15. juni 2016

Titt under bladene


På jakt etter insekter kan det være lurt å titte under bladene. Der kan det hende at et insekt gjemmer seg. Når bladene dessuten gjennomlyses av lyset ovenfra kommer mønsteret i bladene bedre frem og flua fremtrer som en sort siluett mot det grønne.


mandag 13. juni 2016

Den Røde Baron flyr igjen


Om dette er den Røde Baron eller om det bare ble litt sent i går kveld slik at flua derfor har fått røde øyne, - det vet jeg ikke. I alle fall satt den og hvilte seg på kanten av et blad da jeg så den.

Det finnes et stort antall forskjellige typer fluer, men denne ser jeg ofte i min hage.

Ved å legge fokuspunktet på øynene, benytte et objektiv med god oppløsning og med blender f/9 oppnås en god skarphet over de fremste delene av flua og med så god detaljgjengivelse at fasettene i øynene blir synlige.


søndag 12. juni 2016

Gresshoppene er her. Det er sommer.


Har riktignok ikke sett de store, grønne gresshoppene  ennå, men de små (ca en cm lang) som denne hopper omkring. fra strå til strå. Utrolig hvor langt de kan hoppe i forhold til deres størrelse.

lørdag 11. juni 2016

Maur i det grønne


Jeg fulgte mange av mine egne råd om hvordan fotografere maur når jeg tok disse bildene. Men det var ikke nødvendig å lokke maurene til busken hvor jeg fotograferte de. De var der allerede.






onsdag 8. juni 2016

Hvordan fotografere maur



Maur er faktisk noe av det vanskeligste man kan fotografere fordi straks man har de i fokus så har de flyttet seg. De står sjelden stille. De er i konstant aktivitet. Om de skulle stå stille, så har de følehorn som kan bevege seg ganske mye. Dessuten har de harde skall som det lett blir mye skinn i dersom sola skinner på de.

Her er noen tips om hva man kan gjøre.

1. Finn et sted hvor det er mange maur

2. Finn et strå som leder fra der maurene ferdes og hell sukkersaft på strået. Maur liker søtsaker.

3. Fiksér strået slik at du begrenser strået bevegelse. F eks ved å bruke Clas Ohlssons loddestativ med krokodilleklemmer. Du kan gjerne også bruke en blomst. Pensle sukkersaft nedover stilken. Eller du kan lage en liten damm av en flat skål og noen stener og så lage stier med sukkervann som fører frem til vannspeilet. Har sett noen fantastiske bilder av slike motiv.

4. Bruk et kamera med liten sensor, - enten et kompaktkamera eller f eks M43 som Olympus eller Panasonic Lumix. Mindre sensorer gir bedre dybdeskarphet. Kortere brennvidde gir også mer dybdeskarphet. Velg et sted hvor avstanden fra strået til bakgrunnen er størst mulig slik at du oppnår en nøytral bakgrunn.

5. Bruk et kamera som kan skyte mange bilder pr sekund.

6. Ta bilder på en overskyet dag. Da reduserer du reflekser og skinn på maurenes skall.

7. Vær tålmodig.

8. Ta mange bilder.

9. Lag utsnitt av bildene slik at du minimerer informasjonen i bildene og skaper gode komposisjoner.

10. Ha det gøy!


Skal virkelig prøve dette mer i sommer. Kanskje kommer jeg tilbake med flere gode bilder.

mandag 6. juni 2016

I en gammel hage


I en gammel svensk hage, på en svensk herregård, fant jeg denne blomsten hvor foreløpig kun én hadde slått ut i full blomst. Jeg kan bare forestille meg hvor mye vakrere denne blomsten blir når alle knoppene åpner seg.

Dette ble tatt rett etter en regnskur og jeg tror det fortsatt ligger en dråpe igjen nede i begeret til blomsten.

På forsommeren står det grønne så ekstra sterkt grønt og blir en nydelig bakgrunn til blomstens farger.

Bildet ble tatt med Panasonic 25mm f/1.7 på full åpen blender dvs f/1.7! Objektivet fokuserer så nære som 25cm. Jeg ser at objektivet er sylskarpt selv på full blender og man oppnår en fin DOF. Et superbra objektiv!



fredag 3. juni 2016

Det store i det lille - det lille i de store


Jammen skal man ha gode øyne og et blikk for detaljer når man leter etter makromotiver. Denne bittelille billen satt i toppen av et strå. Tenk dere at akset i toppen av strået kanskje er ca 7-8 cm. Da får dere et begrep om hvor liten denne billen var.

Jeg så den bare som en sort flekk og selv om jeg tok på meg mine lesebriller klarte jeg ikke å se hva det var. Føsrt når jeg kom inn og tittet gjennom bildene så jeg at det var en liten, - bitteliten bille.

Det er da man ser det store i det lille og det lille i det store. Samtidig blir jeg imponert over den enorme oppløsningen som mitt kamera og objektiv har til å gjengi nettopp slike små detaljer. Her var jeg helt avhengig av å bruke stativ for fokusområdet var ytterst lite.

Så slår det meg at mange nok ikke er klar over alt det lille som finnes der i det store. De fleste haster forbi og oppdager ikke alt det skjønne som finnes der nede i makroverdenen.


torsdag 2. juni 2016

Hvordan få flere insekter i hagen din


Jeg kom over en dansk nettside som har en artikkel om hvordan få flere insekter i hagen. Jeg synes den gir en del fine tips som kanskje kan være av interesse for deg som ønsker å ta makrobilder av insektene.

Bildet over viser en Tistelsommerfugl på en sommerfuglbusk (Buddleja davidii). Det er ingen busk eller blomst som slår denne i tiltrekningskraft på sommerfugler.

Her er linken til den danske nettsiden: 

Rosen


En rosebusk sto i en potte på terrassen. I den en rose som sang på siste verset og skilte seg litt ut fra de andre. Kronbladene hadde vridd seg i merkelige retninger. Artig, tenkte jeg, - her må vi ta et bilde.

Rosen sto i skyggen, - så ingen problemer med utbrente høylys. Dessuten undereksponerte jeg den med -0,3EV. I redigeringen økte jeg skarphet og kontrast litt og trakk hjørnene ut mot undereksponert, - dvs sort.

That´s it! Et morsomt bilde av en merkelig rose. Fint motiv!

onsdag 1. juni 2016

Hvit skjønnhet


Ikke vet jeg hva denne blomsten heter, men jeg falt for dens skjønnhet. Nydelige former, fin trefarge kombinasjon (hvit, grønn og oransje støvbærere). Hårete knopper.

Vanskelig å finne frem til en god komp, men jeg ble ganske godt fornøyd med denne.