Translate

torsdag 27. desember 2018

Julerose


Det er nesten 2 måneder nå siden sist jeg la ut et bilde på bloggen min. Tiden går fort, så altfor fort og det har vært liten tid til å fotografere.

Nå er det heldigvis juleferie, - noe jeg har sett frem til lenge. Da blir det også noe bedre tid til også å ta noen bilder.

Jeg tok meg en tur til blomsterhandelen og kjøpte en julerose, Helleborus, til meg selv. Denne plasserte jeg med juletreet som bakgrunn og med stor åpen blender får man frem disse bokehflekkene.

Jeg ønsker dere alle en fortsatt god jul!

tirsdag 30. oktober 2018

Jakten på det som engang var


Det som vises på bildet over så jeg ikke en eneste gang denne sommeren. Et ganske vanlig motiv for bare noen få år siden.

Det å være naturfotograf og fotografere de små insektene har nå blitt "jakten på det som engang var".

For stadig flere rapporter forteller at menneskene tar livet av naturen vår.

Det går to år mellom hver gang WWF – Verdens naturfond legger fram sin internasjonale rapport Living Planet Report om naturens tilstand. Idag kommer den aller ferskeste og tolvte utgaven.

For to år siden fikk vi vite at to tredjedeler av verdens pattedyr, fisker, amfibier og reptiler er borte på grunn av menneskene i 2020.

En alarmerende studie fra tyske naturreservater viser at 76 prosent av insektene har forsvunnet i løpet av de siste 27 årene. Humler, bier, fluer og biller er livsviktige for at planter skal frø seg, og for at vi skal kunne dyrke menneskemat. 

Det er jo akkurat det samme jeg har observert gjennom mine bilder at det blir vanskeligere og vanskeligere å finne det jeg så lett fant før. Hvor jeg bare tok meg en liten tur i hagen og der var det motiver over alt. Nå må jeg virkelig lete i min jakt på det som engang var.

Dette er et virkelig skremmende scenario. 

Jeg prøver å ansvarliggjøre kommunen der jeg bor, men jeg får ikke svar en gang og vurderer nå å løfte problemstillingen til et høyere nivå. For hvis vi ikke bryr oss så er vi dømt til å mislykkes i vårt forsøk på å redde denne vakre planeten vi bor på.

mandag 29. oktober 2018

Har du sett?


Plukker du opp et løvblad fra marken kan det se ganske så vissent og kjedelig ut, men dersom du holder det opp mot sollyset får man frem fargespillet i høstens fargepalett.

Jeg plukket med meg et knippe med forskjellige blad og fotograferte disse inne med en sort ringperm som bakgrunn og med sollyset skinnende gjennom bladene.

For å få til maks skarphet benyttet jeg bildestabling eller såkalt picture stacking som gjøres automatisk i et Lumix GX80. Pass på at sollyset ikke treffer objektivets front for dette kan ødelegge kontrast og skarphet og skape uønskede effekter i objektivet.

Bladene satte jeg fast i et loddestativ fra Clas Ohlsson.


søndag 28. oktober 2018

Høstens fargepalett


Noen sier at høsten er grå og kjedelig. For noe tull! Se deg rundt og du vil finne en fantastisk fargepalett.

Her fotograferte jeg bladene som hadde samlet seg på vannflaten i en liten vik.


lørdag 20. oktober 2018

Hva tok jeg bilder av for 7 år siden?


På denne dagen for syv år siden var det noe helt annet enn makrobilder jeg fotograferte. For syv år siden lanserte jeg en av mine andre blogger som jeg kalte "Annet jeg ser".

På makrobloggen skrev jeg da:
Jeg har lansert en tvillingblogg, og da tvillingene ikke alltid er eneggede, så viser den andre bloggen noe helt annet nemlig noen av mine andre bilder. Jeg ønsker at makrotips.blogspot.com skal være en blogg dedikert til kun makro og nærfotografering. Derfor følte jeg behov for å lage en annen blogg for et helt annet innhold.

Den nye bloggen har jeg gitt navnet: http://annetjegser.blogspot.com/
Den ble ikke på langt nær like mye besøkt som denne makrobloggen og jeg har ikke vært like flittig med å oppdatere den. Som for så mange andre går bloggingen min i rykk og napp. Inspirasjonen til å fotografere er ikke alltid like mye til stede. Dessuten har jo Instagram overtatt mye av behovet for sosial nettkontakt med andre.

Det er rart med det, men jeg føler på en måte at blogging er litt på vei ut. Det er raskere og enklere å publisere bilder på Instagram, - det blir mer insta liksom. Likevel finner jeg glede i å skrive litt rundt de bildene jeg tar.

Dette motivet fant jeg på en oppslagstavle på en vegg i en liten by i Sverige. Der yrer det av liv i den ene sommermåneden juli. Da tidobles innbyggerantallet av feriegjester og turister og som del av dette våkner byen til live med en rekke konserter og arrangementer som jo må publiseres og reklameres for på byens oppslagstavler.

Da blir oppslagstavlen som en stor collage av bilder og farger og teksturer. Etterhvert så må gamle plakater rives ned for at stiftene skal klare å finne feste i tavlen. Når man så river av gamle plakater oppstår det spennende nye motiv som her hvor et ansikt titter frem. Det blir et spennende portrett som kanskje blir enda mer spennende på grunn av den effekten collagen skaper.

Jeg synes det er gøy å finne slike motiv.





torsdag 11. oktober 2018

Hvem besøker bloggen min?



Jeg synes det er litt gøy av og til å se hvem som besøker bloggen min. I rangert rekkefølge ser det slik ut:
  1. Italia
  2. Frankrike
  3. Norge
  4. USA
  5. Tyskland
  6. Ukraina
  7. Russland
  8. Indonesia
  9. Australia

Men dette gir bare uttrykk for hvordan det har sett ut den seneste tiden, så med andre ord varierer dette mye over tid.

Det er langt flere besøkende fra Italia og Frankrike enn Norge. Det synes jeg også er litt gøy. Og at det er folk fra både Indonesia og Australia. Det er med andre ord en global interesse for naturbilder og makrofotografering.

Dersom jeg ser på den andre naturbloggen min som har hovedfokus på fugler så ser det litt annerledes ut:
  1. Norge
  2. Australia
  3. USA
  4. Indonesia
  5. Russland
  6. Sverige
  7. Frankrike
  8. Vietnam
  9. Tyskland


Da ligger Norge på topp og med Australia på en klar andre plass. 


mandag 8. oktober 2018

Høstmakro_2


Enda mer farge i høstmørket.

FNs klimapanel har nettopp lagt frem en rapport som sier at i løpet av det neste tiåret må drastiske systemendringer til for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

Dersom den globale oppvarmingen blir på 2 grader vil risiko for tap og utryddelse av insekter og dyr øke betydelig. 



søndag 7. oktober 2018

Høstmakro_1


Når naturen kler seg i høstens farger kan man likevel innimellom finne vakre perler som selv i vissen tilstand briljerer med et større fargespekter.

Ut og let! Denne blomsten så ved første øyekast bare blekhvit ut, men ved nærmere observasjon fant jeg mange andre farger.

torsdag 4. oktober 2018

Vi må ta vare på naturen vår!


Som jeg har skrevet om flere ganger på denne bloggen så har jeg gjennom de seneste årene dessverre observert et stadig mindre biologisk mangfold, - jeg ser færre små engblomster og færre insekter.

Miljøorganisasjonen Sabima peker på gjengroing av kulturlandskap som en av de viktigste årsakene til dette. https://www.sabima.no/hva-truer-naturen/ Derfor fant jeg frem noen gamle bilder av området der jeg pleier å ta mine naturbilder. Bildene jeg her viser er av det samme området, men de er tatt på forskjellig tid på året, men de illustrerer meget godt hva som er i ferd med å skje. Det første bildet er tatt i 2003 og viser et åkerlandskap mens det siste bildet er tatt i 2017 og viser en sterk tilvekst av busker og trær.

Hva som ikke synes like godt på bildet er at også dikene som var helt nødvendige for at bonden skulle kunne dyrke sin mark og jorda ikke skulle bli for bløt og vannholdig, - dikene er grodd fullstendig igjen. I dikene og langs med disse vokser det nå takrør eller bladvass som svenskene kaller det. Bladvass trives best i fuktig jord. Når man da ser hvor mye mer og hvor mye bredere bladvassene nå har utbredt seg på marken, så skjønner man at grunnvannet står høyt i store deler av området. Bladvass fortrenger de små og lave engblomstene. Dikene klarer ikke lenger å frakte vannet effektivt ut mot havet. Rikelig forekomst av vann i marken gir gode vekstmuligheter for busker og trær.

Derfor forsvinner de små engblomstene som også insektene er avhengige av for å kunne leve og vi trenger insekter for å sikre pollineringen av andre blomster som gir oss frukter. Les Maja Lundes bok om bienes historie så blir man virkelig skremt over denne utviklingen.
https://www.aschehoug.no/Nyheter/Maja-Lunde-Bienes-historie

Jeg prøver nå å ansvarliggjøre kommunen og markeierne i dette området. Jeg mener at når man eier noe så har man også et ansvar for å forvalte det man eier på en god måte. Så får vi håpe at noe skjer som tar tak i dette.

Kanskje kan også denne bloggen fylle en ny funksjon eller oppgave. Den opprinnelige målsetningen med bloggen var å stimulere flere til å oppdage det vakre i naturen og ta bilder av det. Men da må vi også ha en natur å ta bilder av, - en natur som er mangfoldig og fargerik og levende.

Derfor håper jeg at enda flere besøker bloggen min og gjerne kommenterer innleggene. Denne bloggen passerer snart 350.000 visninger. Min andre naturblogg som fokuserer på fugler har passert over 165.000 visninger. Så til sammen har disse to bloggene hatt over en halv million visninger og fra mange land i verden. Det er ikke dårlig. Gjengroing av kulturlandskap skjer ikke bare i Norge. Dette er et budskap til hele verden.

Vi må ta vare på naturen vår!




søndag 23. september 2018

Hva er det som skjer med naturen?


Jeg leste i dag på nrk.no at massedød hos sjøfugler ser ut til å kunne knyttes nå til mangel på et spesielt vitamin.
https://www.nrk.no/nordland/mystisk-mangel-pa-viktig-vitamin-kan-forklare-hvorfor-sjofuglbestandene-stuper-1.14218620

Det fikk meg igjen til å tenke på at det er også andre dyr jeg savner i naturen. Denne sommeren har jeg observert langt færre blomsterfluer, - dere vet disse små fluene som kan stå stille i luften som et helikopter og som har utseende som likner på veps.

Men disse er helt ufarlige for disse stikker ikke og er ikke innpåslitne, plagsomme eller irriterende som andre fluer kan være. Blomsterfluene flyr fra blomst til blomst og fyller en meget viktig funksjon i pollineringen av blomster.

Jeg har skrevet om dette mange ganger før på bloggen min. Jeg har de siste årene dessverre sett en trend i gal retning hvor jeg finner stadig færre insekter i naturen. Forsvinner de pollinerende insektene fra naturen kan det få store negative økologiske konsekvenser.

Sabima, en norsk miljøorganisasjon, sier at noe av det viktigste som kan gjøres for å dempe denne utviklingen er å vedlikeholde kulturlandskapene. Der vi har hytta vår, i det vakre Bohuslän i Sverige, gror landskapet igjen. Busker blir til trær og gresset står høyt. Dette fortrenger de blomstene som mange av insektene har behov for. Floraen blir kraftig redusert og insektene forsvinner.

Jeg ønsker at den kommunen som hytta befinner seg i blir sitt ansvar bevisst og tar saken opp med de lokale markeierne og bevisstgjør disse slik at landskapet igjen kan ryddes og gi vekstmuligheter til blomster og insekter og fugler og andre dyr.

Den tomta vi i sin tid kjøpte av en lokal bonde var et hjørne av en åkermark. Der gikk det sauer og gresset og holdt vegetasjonen nede og i tillegg ble andre deler av landskapet jevnlig holdt nede av bondens traktor som gjorde det som i tillegg måtte gjøres for å holde vegetasjonen nede.

Jeg minnes Ulf Lundells sang om Öppna landskap og Evert Taubes viser om det vakre han så i naturen. Det er ikke for sent, men det kreves politisk vilje til å snu utviklingen. Det er ikke nok at jeg alene ønsker meg det slik det var før.

https://www.sabima.no/trua-natur/kulturlandskapet/


lørdag 21. juli 2018

De er mange der de flakser omkring - hvitvinger


Det er artig å se hvordan været påvirker hvilke insekter som det blir mange av. Denne sommeren er ekstremt tørr og det ser ut til å være et klima som hvitvingene liker godt. Jeg tror dette er en skoghvitvinge fordi den er mer vanlig enn en enghvitvinge og det er vanskelig å se forskjell på de uten å studere de nærmere.

Denne sommeren flakser mange av de omkring som små hvite papirlapper i den svake vinden. De sitter sjelden lenge stille, men jeg fant en som lot meg ta et bilde av den.


fredag 20. juli 2018

Finn frem kamera - bzzzt


Herlig! Nå summer det med bzzt rundt oss. Naturen lever igjen. Mange fine motiver å finne. Masse flyvende insekter.

Jeg har vært urolig for at fuglene ikke skulle finne nok mat, og jeg ser at det er mange svaler også i år som flyr høyt og lavt på jakt etter mat. Håper de finner nok til at svalebarna får det de trenger for å vokse opp.

onsdag 18. juli 2018

Endelig tid til litt makrofotografering - Engsmyger


Endelig en dag med regn og overskyet vær og tid til å fotografere. Stille, - lite vind. Ideelle forhold for makrofotografering. Insektene inklusive denne engsmygeren poserte villig og lot meg ta mange fine bilder.


Valgte å bruke en telezoom med effektiv brennvidde på opptil 420mm som ga meg meget god arbeidsavstand til smygeren. Med lave perspektiv og stor avstand mellom objekt og bakgrunn blir det god isolasjon av motivet. Ser at jeg kunne valgt noe mindre blender for å oppnå større skarphet over smygeren, men da blir også bakgrunnen mer fremtredende.


Håper dere liker bildene! Nå er det sommer og heldigvis et mangfold av insekter å finne!










lørdag 9. juni 2018

Bløtvinger are doing it


Endelig fant jeg noe annet enn fluer eller noen få blomster å ta bilde av. To bløtvinger var i heftig omfavnelse opptatt med å sikre neste generasjon. Og det trengs for det er ikke ofte jeg ser slike nå lenger. De er langt færre enn før.

Jeg fant de i skyggen en ettermiddag inne i et bringebær kratt. Med andre ord lite lys så uten blits måtte jeg opp i ISO3200 når blendervalget ble f/9 for å sikre stort nok skarphetsområde.

Mynte


En blomst som ser ut til å trives i hagen vår uansett vær er denne mynteplanten med små vakre blomster.

Vi har aldri brukt den i maten, men en landbruksmann som var på besøk en gang sa at det finnes mange planter i mynteslekta og at dette var en av dem.

Fotografert med Lumix GX80 og Olympus 60mm macro.

fredag 8. juni 2018

Sommeren kom tidlig i år, - vil den vare?


Sommer kom tidlig i år. Naturen hoppet over våren. Hva blir det neste? Regntid? I alle fall forteller meteorologene at det kommer et værskifte, - og kanskje er det bra. Som det meste av alt annet i livet er litt av hvert ofte det beste, - litt tørt vær og litt vått vær. Ikke pent eller dårlig. Begge deler er bra vær.

For naturen trenger regn like mye som vi mennesker heller ikke klarer oss uten vann.

Jeg ser få insekter i år og faktisk også lite blomster. De blomstene som kommer visner fort i varmen. Og fuglene, - svaler f eks, ser jeg også få av. For hva skal fuglene leve av når det både er få insekter og lite frø?

Vi blir lett egoistiske i varmen. Vi tenker mer på egen brunfarge enn på bøndene og dårlige avlinger og resultatet av dette; økte priser på matvarene.

Bildet over er fra i våres av blomstene på spireahekken. Bildeinfoen er:
Panasonic Lumix GX80 med Olympus 60mm macro, f/6.3, 1/320, ISO200.


mandag 4. juni 2018

Hvorfor insektene forsvinner



Når man som meg fotograferer insekter år etter år, så er kan man ikke annet enn å undre seg hvorfor det år for år har blitt så mange færre av dem. Selv i år hvor sommervarmen kom tidlig så ser jeg likevel lite med insekter. Jo da, - en god del fluer som alltid, men ytterst få nattsvermere og biller og mange andre.

2018 var spådd å bli et vepseår fordi dette går i sykluser hvor det annenhvert år blir mange av dem og da i år som 2012, 2014, 2016 og nå skulle 2018 bli et slikt år. Men jeg leste et sted at biologer tror at det har vært for mye sterk varme og for tørt så det trolig ikke blir et stort vepseår likevel i år.

Så kan vel også denne varmen og tørken også påvirke annet insektsliv antar jeg. Men også andre faktorer spiller inn. Der vi har hytte i Sverige/Bohuslän vokser kulturlandskapene igjen fordi disse traktene har tidligere vært preget av mange småbruk med sauer og kuer som har beitet fritt på engene. Nå gror diker igjen og takrørvekster brer seg utover åkrene. Store trær finner gode vekstforhold og forsyner seg av grunnvannet litt lenger inn. I det høye gresset finner ikke alle småblomstene som Evert Taube sang så vakkert om lenger grobunn og med mangelen på dem finner heller ikke insektene gode vekstforhold.

Gjengroingen av kulturlandskap ser vi også i Norge.
https://www.nrk.no/norge/roper-varsko-for-a-hindre-at-norge-gror-igjen-1.14067780

https://www.nrk.no/nordland/norge-gror-igjen_-geograf-fortviler-over-utviklingen-1.12488415

Da blir kanskje "Bienes historie" av Maja Lunde virkelighet langt tidligere enn hva hun skriver om i sin bok.

Kanskje spiller også klimaendringer inn. Den såkalte globale oppvarmingen.

Sabima gir en langt bredere forklaring på fenomenet at insektene forsvinner:
https://www.sabima.no/

https://www.sabima.no/trua-natur/kulturlandskapet/

Kulturlandskapet som vi mennesker har holdt i hevd i tusenvis av år har gitt rom for tusenvis av planter og insekter som trenger åpne plasser med mye lys. Dessverre er dette kulturlandskapet i ferd med å bli borte, og det har store konsekvenser blant annet for pollinerende insekter, som bier.
Kilde: Sabima

Det er alltid deilig med noen varme dager, men hvis årstidene kun blir sommer eller vinter, så ønsker jeg meg tilbake til mer normale tider med skiftende vær, regnbyger, kuer og sauer som beiter på markende og hvor engene blomstrer slik Evert Taube synger om i Änglamark:

Änglamarkav Evert Taube (1890-1976)

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm,
leka tittut mellan blommande grenar.
Låt fåglar flyga och sjunga för oss sin psalm,
låt fiskar simma bland bryggor och stenar.

Sluta att utrota skogarnas alla djur!
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna.
Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna.

tirsdag 29. mai 2018

Hvitveis


Dagens hvitveisbilde.
Lumix G7 og Lumix 25mm f/1.7.
Redigert med hvit vignettering og soft focus.

søndag 27. mai 2018

Hvor er alle insektene hen?


Nå står de store blomsterkrukkene på terrassen vår fulle av margeritter. MEN det er et stort MEN. Hvor er alle insektene hen? De pleier jeg å se på blomster som dette og for den saks skyld på andre steder også.

Jeg som liker å ta makrobilder leter etter insekter som jeg synes er de flotteste motiver. Jeg har observert masse fluer i lufta og jeg har hørt at det skal være vepseår i år, men jeg har kun sett noen få.

Heldigvis har jeg sett flere store humler og maur. Kanskje er det for tidlig? Selv om sommeren kom så tidlig som den har gjort og naturen hoppet over våren, - nesten.

Hvilke observasjoner har andre gjort? Finner dere noen insekter? Vi trenger insektene i naturen. De fyller en funksjon.

søndag 20. mai 2018

Appleblossom white


Nå mangler det ikke på vakre motiver dersom man liker å ta bilder i naturen. Den tidlige sommervarmen har fremskyndet blomstringen og man finner motiver overalt. Her et knippe med bilder fra vårt epletre i hagen.

Med de sterkt hvite blomstene er det lett å få utbrente høylys så jeg valgte bevisst å undereksponere og tok heller bilder i halvskygge/skygge enn i sterkt sollys.

Så valgte jeg de blomstene som hang ytterst på grenene og prøvde å finne mest mulig rolige bakgrunner.

I bildene har jeg også gått litt forskjellige veier i etterredigeringen. I bildet øverst valgte jeg soft focus, pasteller og hvit vignettering. I bildene under valgte jeg sterkere kontraster og vignettering mot det mørke. Rosa knopper synes jeg skaper en ekstra piff i bildene.

Utstyret jeg brukte var Olympus EM1mk2 med 40-150mmPRO og med forholdsvis store blendere.



lørdag 19. mai 2018

Tranehals


Jeg har alltid trodd at denne blomsten var en i storkenebbfamilen, men det er nok en tranehals. Vakker er den likevel med sin tynne stengel og vokser i grusen foran huset vårt. Ytterst nøysom og hardfør.

Denne gangen fotografert med Lumix GX80 med Olympus 60mm macro, f/6.3.

fredag 18. mai 2018

What are you looking for?


Jeg lurer på hva maurene egentlig leter etter på denne tiden av året? Om sommeren er de på leit etter bladlus, men har ikke sett noe til dette ennå. Men maurene vet nok sikkert best, - som vanlig.

tirsdag 15. mai 2018

Firework


Disse vakre blomstene kommer hver vår på en busk som jeg en gang fikk av min mor. Den blomstrer dessverre ikke så lenge, så gleden varer ikke så lenge, men den minner meg om min gamle mor og tanker sendes til henne.

Også denne gangen fotografert med Olympus EM1mk2 og Olympus 40-150mm PRO med lengste brennvidde 150/300mm og nesten helt åpen blender.

mandag 14. mai 2018

To forskjellige uttrykk


Med alle de trærne rundt omkring som nå står i full blomst fikk jeg lyst til å ta noen bilder og skape litt forskjellig uttrykk.

I bildet over ønsket jeg større skarphet og kontraster og i bildet under ønsket heller en mer soft og diffus versjon. Litt forskjellige komposisjoner, men den vesentlige forskjellen i uttrykket ligger i at jeg i bildet øverst benytter en vignettering mot mørkt mens jeg i bildet under benytter en vignettering mot hvitt i kombinasjon med en bakgrunn som slipper til mer av dagslyset.

Utfordringen var også å finne en passende blomsterklase i enden av en gren. Jeg benyttet en telezoom med brennvidden 150mm (300mm effektivt) og en forholdsvis stor, åpen blender for å viske ut bakgrunnen.


søndag 13. mai 2018

Forglemmegei


Når man først har betraktet denne vakre blomsten på nært hold er den ikke lett å glemme. Men den er liten, bare noen få millimeter stor, og gjemte seg inne blant noen busker og helt nede på bakken.

Forglemmegei er ikke en type blomst, men en familie med over 50 forskjellige arter. Vet ikke hva akkurat denne heter.

For virkelig å isolere blomsten mot omgivelsene som var svært rotete valgte jeg denne gangen å benytte en 150mm (effektiv brennvidde 300mm) med blender f/3.2. Kunne gått helt opp til f/2.8, men jeg ønsket litt mere skarphet på blomsten.

En strime med lys falt på blomsten og gjorde det lille ekstra.



lørdag 12. mai 2018

Violets are blue and sometimes white ...


I grusgangen foran huset vårt dukker det hver vår alltid opp fioler i farger fra blått til hvitt til gult. Jeg er så imponert over disse blomstene som er så hardføre og klarer seg i den næringsfattige jorda. De liker vel den varmen som akkumuleres i steinene antar jeg. Vakre er de også.

Siden de er så små og småstein og grus ikke er de peneste omgivelsene valgte jeg å sette kameraet på bakken, benytte den vinklingsbare bakskjermen og en stor, åpen blender for å viske ut bakgrunnen mest mulig. Fotograferte nok en gang i skyggen slik at ikke de hvite partiene skulle bli utbrente.


En kraftig forstørrelse av bildet over viser at en maur kryper langs den øvre kanten av blomsten. Se bildet under. Jeg elsker slike bilder hvor insekter plutselig dukker opp som linselus i bildet.



fredag 11. mai 2018

Pinseliljer


Noen gamle løk blomstrer nå om dagen. De var nok en gang påskeliljer, men siden de nå kommer rundt pinsetider er det vel mer korrekt å kalle de pinseliljer.

Jeg valgte denne gangen å fotografere de bakfra i motlys fordi jeg synes dette ga en litt annerledes effekt enn hvordan jeg vanligvis ser disse blomstene.

De sto tett i tett og det var vanskelig å komponere bildet. Valgte til slutt denne varianten hvor mange av de andre ble rotete komposisjoner. For å viske ut bakgrunnen mest mulig ble blendervalget f/2.8, men samtidig ønsket jeg også flere av blomstene ganske skulle ligge innen skarphetsområdet. Da måtte det bli blomster som alle befinner seg omtrent i samme avstand fra kamera.

Motlyset gjorde også at jeg valgte å undereksponere litt slik at det ikke skulle bli utbrente høylys på de lyseste delene av blomsten. Lavt perspektiv, bakkenivå, men med den vinklingsbare bakskjermen på kameraet gikk dette som en lek.

Mye å tenke på med andre ord, men jeg ble ganske fornøyd med resultatet.

Gå ut og nyt det fine været! Masse fine motiv i naturen eller hagen nå!