En kjempeutfordring med makrofotografering er den lille dybdeskarpheten man opererer med. Jo nærmere man kommer, desto mindre DOF.
Hvis det blåser, beveger motivet seg dessuten inn og ut av fokus hele tiden. Hvis det er et insekt man skal fotografere og det blåser, så blir det dobbelt så vanskelig. Hva gjør man da?
Jo, det finnes noen knep man kan benytte.
Stå opp tidlig
Om morgenen blåser det det vanligvis mye mindre enn på dagen. Dessuten er det som regel noe lavere temperatur og da beveger ikke insektene seg like fort. De blir tregere når temperaturen synker. Men om sommeren innebærer dette at man kanskje må opp allerede ved soloppgang sånn omtrent en gang mellom 4 og 5.
Skaff deg en hjelpende hånd
Om det blåser, så kan du benytte en hjelpende hånd i form av en fleksibel arm som du fester til stativet eller til et ”jordspyd”, en kraftig plugg du slår ned eller presser ned i bakken. En liten hagespade duger godt og på denne fester du den fleksible armen. Bildet under viser den jeg benytter.
Klemma på den fleksible armen bruker jeg til å støtte grenen eller blomsten eller hva det nå måtte være som motivet sitter på. Alternativt klipper jeg det løs og fester det i klemma. Da kan jeg gå til et sted hvor det er bedre ly og kanskje også en enda mer passende bakgrunn.
Slike fleksible armer går gjerne under navnet "Helping hand". De finnes i flere varianter og størrelser/lengder og til høyst forskjellige priser. En annen jeg benytter er vist på bildet under.
Dette er egentlig et loddestativ. Det selges på Clas Ohlson til kr 69. Det er utmerket til små ting og benytter krokodilleklemmer i hver ende av stangen. Noen ganger kan det være kjekt å benytte to klemmer.
Enda en variant i mellomstørrelsen. Mindre klemme, kortere hals. Her festet til en såkalt Super Clamp, en meget kraftig klemme som kan festes til rør, gren, kant, dør, etc. Egentlig overdimensjonert ifht denne armen. Under vises et annet alternativ for feste, - en enklere klemme og med et kuleledd i bunn. På toppen sitter her et feste for en blits, men det finnes en rekke forskjellige muligheter for å feste ting på denne.
Skaff deg et makrotelt/lystelt
Bildet under viser et makrotelt som er et portablet studio med fire hvite gjennomskinnelige vegger og en åpning på den ene veggen.. Dersom det er fullt solskinn kan det bli tilstrekkelig lys inne i makroteltet, men dersom det er overskyet kombinerer jeg enten med en blits eller med en LCD-lampe.
Makroteltet er sammenleggbart på samme måte som refleksskjermer, og slår seg opp selv. Det er lett å ta med seg på tur og ligger i en liten pose. Her fotograferer jeg en liten peppermynteblomst med maur på. På bildet under ser man hvordan en maur blir inne i teltet. Maur er veldig vanskelig å fotografere fordi det så lett blir så mye skinn på de blanke og sorte skallene.
Det følger også med forskjellige bakvegger man kan montere i flere farger (jeg savner grønt så jeg får lage meg en papplate). Det finnes i mange størrelser fra 30x30cm og opp til 150x150cm. Jeg valgte 40x40. Dersom du har en adresse i Sverige kan du kjøpe dette hos Kaffebrus som er et utmerket sted med masse billig og nyttig fotoutstyr:
http://www.kaffebrus.com/ljustalt-g19.html
Hvis man bare får med seg bladet/strået/blomsten med insektet bort og inn i teltet, så roer ofte insektet seg ned. Når det er "tak" over, virker det som om de blir roligere og utforsker sin nye bolig.
Fotografer inne
Inne har du full kontroll, bortsett fra at insektet kan velge å stikke av. Du kan selvfølgelig benytte de samme fleksible armene inne og makroteltet/softboksen.
Kill the beast
Om nødvendig må du drepe insektet. Se link til entomologisk forenings nettsider om hvordan du gjør det.
Så kan du montere det på en nål og lyssette det som du ønsker.