Translate

søndag 5. august 2012

Solhatt i solnedgang


Alfa og omega innen fotografering er lys. Fotografering betyr jo å tegne/male med lys.

Da er det godt å ha et kamera som håndterer å ta bilder under dårlig lys, og det gjør Nikon D700.

Disse bildene ble til under dårlige lysforhold, tatt om kvelden mens sola gikk ned. Jeg måtte derfor opp i ISO1600 og med største blender dvs f/2.8. Dette var nødvendig fordi det også blåste, så jeg våget ikke å ha kortere lukkertider enn 1/800, og selv da trykket jeg av først når blomsten sto så godt som stille.

Stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet. Dette gjør at bare deler av blomsten fremtrer skarpt, men fordelen er at bakgrunnen kastes ut i en diffus uskarphet.

Bakgrunnen her er tørt, høyt gress, og de skyggene dere ser er en kombinasjon av lys, forskjellig tetthet i gresset samt at det nok også er i beveglse pga vinden. Selv om blomsten sto nesten stille når jeg trykket av, så var nok gresset i bevegelse. Dessuten var gresset i god avstand til blomstene og fremtrer mørkere enn blomstene i forgrunnen. Bakgrunnen fremtrer nesten i sort og gråtoner. Dette er slik det var og ikke noe som er laget i etterbehandlingen.

Komposisjonen er klassisk hvor blomstenes sentrum er plassert langs tredjedelslinjene.

Solhatt er en meget fotogen blomst fordi den har sterke farger med store konstraster.

I bildebehandlingen er det ikke gjort mye. Jeg har støydempet med Dfine, lagt på litt vignettering og skarpet opp. Det var ikke nødvendig med noen fargejustering.

På de to siste bildene fikk blomsten til venstre besøk av en flue som ønsket å være med på fotoshooten. Jeg så ingen grunn til å retusjere den bort.6 kommentarer:

 1. Disse var utrolig lekre, Knut,- det er jo alt av ditt arbeid, så nesten dumt med en slik kommentar! Men det var veldig tiltalende med denne fargeklangen du har fått her. Litt annerledes i uttrykket, liksom med den grå/sorte bakgrunnen. Veldig tøft mot den nydelige fargen i solhatten! Takk for den tekniske informasjonen du legger ved! Som den uvitende jeg er,- hvor finner man solhatt?
  Du spurte om e-post adr. og det er msengell@broadpark.no. Din har jeg lagret.
  Ha en riktig fin mandag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Solhatt vokser ikke vilt i Norge, så denne er kjøpt på et plantesenter og plantet i hagen.

   Jeg synes at Solhatt er en meget vakker blomst og også som knopp og som vissen. De finnes i mange farger.

   mvh Knut

   Slett
 2. Vakkert!!!
  Så fint at du deler dine erfaringer og gir gode tips ,er en hekta på foto har man nok av utfordringer .
  Takk for fine tips og fint innlegg , Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Marit!

   mvh Knut

   Slett
 3. Roligt att du delar med dej inte bara av dina fina foton utan också av dina tankar och idéer kring fotograferandet, utrustningen, inställningarna osv! :-) Just blommor blir ju ofta fantastiskt vackra när de avbildas med riktigt kort skärpedjup. När det gäller insekter däremot är det lätt hänt att skärpan inte hamnar exakt där man vill att den ska vara om man använder bländare 2,8 - men när det lyckas blir det ju läckert det också.

  SvarSlett