Translate

torsdag 27. juni 2013

Makroskudd uke 26


Denne gangen har jeg valgt å ikke velge ett bilde, men en serie med bilder som har en ting til felles. Om sommeren tiltrekkes insekter av lyskilder og lyse flater og på hytta vår kan vi om morgenene finne mange insekter på de hvite ytterveggene nær utelys eller på vinduene dersom det har stått på lys inne.

På bildet over ser man en gresshoppenymfe sittende på veggen. Jeg syntes at en hvit vegg ble for kjedelig og valgte da å kombinere bildet med et bilde av en teksturert flate i photoshop ved hjelp av layers teknikken.


Dette bildet viser en gresshoppe som kryper over et vindu. Man kan se sporene den har laget når den krøp fremover. Et utradisjonel bilde fordi man her betrakter undersiden av gresshoppen noe man sjelden ellers gjør. Fokus og eksponering må legges på ett punkt på hoppa, da bildet lett blir undereksponert i motlyset fra vinduet.


Her en Korsedderkopp hengende rett foran en vegg. Man kan skimte flekkene fra den noe ru overflaten til veggen i bakgrunnen. Den hang helt stille hvilket ga mulighet for å kunne bruke en veldig liten blenderåpning for å få maksimal skarphet.Undersiden av en svermer som sitter på et vindu. Denne var vanskelig å eksponere da konstrastene var svært store. Svermeren var mørkebrun og motlyset var kraftig, men det bidro til at lyset skinte gjennom vingene. For å dempe det kraftige motlyset i bildet, som ellers bare ville fremtrådt som utbrent hvitt høylys, valgte jeg å kombinere bildet med et lag med brun tekstur.


Her en annen svermer hvor motlyset ikke var så kraftig. Da fremkommer glasset med alt støvet og pollenkornet godt, men hvor grønnfargen i glasset blir en fin kontrast til den lyse svermeren.

Så dette er et tips til dere som ikke finner insekter å fotografere. La lyset stå på i stuen om natten og ta så en titt på vinduene om morgenen og prøv å finne noen insekter å fotografere. Nyttig å vite også for de som har fobi mot insekter. Med en glassrute mellom blir de jo enda mindre farlige.

Lykke til med jakten!

6 kommentarer:

 1. Å hælle dussan dette var FLOTT!!! ja, ikke sånn flott, men FINT! bare digga det første i serien her, kjempelekkert bilde Knut.

  Lo litt over ditt siste også, for det blir som å se under kjolen på en måte.... he he

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Og sant nok Anne!

   Slett
 2. ENig med Anne,- det første var super kult,- teksturen du har valgt til det synes jeg passet så godt til akkurat det insektetet....
  Mange gode tips igjen, Knut, og det ene brukte jeg selv en gang i fjor, det med å fotografere gjennom vinduet, med min hang til å løpe, hjalp det litt mot uviljen :)
  Ps. Tusen takk for kommentar... er alltid litt nervøs for hva du vil synes,- ser jo alltid ting jeg skulle gjort bedre:)

  SvarSlett
 3. ja det kan du virkelig Knut, takk for dine forklaringer . Good helg til deg :-)

  SvarSlett
 4. Ha en fin sommer og mange nye bilder.

  SvarSlett
 5. Smart måte å få tatt bildet fra undersiden. Nydelig resultat, Knut. Takk for tips.
  Fortsatt god sommer.
  PS; Måtte jo prøve meg med noen makrobilder igjen da. Litt framgang er det kanskje, men vanskelig å få det til bra.

  SvarSlett